Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021

 

Γ ... όπως  Γυναίκα

Γράφει η Θεοδώρα Γεωρμπαλίδου Γ1 

«Η ελευθερία δεν είναι μια φιλοσοφία, ούτε καν μια ιδέα: είναι ένα κίνημα της συνείδησης, που μας οδηγεί, σε συγκεκριμένες στιγμές να προφέρουμε δύο λέξεις: Ναι ή Όχι». Κάπως έτσι είναι και ο κόσμος μας. «Ελεύθερος στην επιλογή του Ναι ή του Όχι».  Και με βάση αυτή την επιλογή ελευθερίας που συνήθως μας προσφέρεται, ξεπηδάν νέες «κοινωνικές φωτιές», που στο τέλος θα κάψουν και εμάς. Ο άνθρωπος, ως γνωστόν, είναι κοινωνικό ον, όπως λέει και ο Αριστοτέλης. Ένα ον που ανάβει τις δικιές του φωτιές στην κοινωνία. Είτε κυριολεκτικά, είτε μεταφορικά, τα αποτελέσματα είναι το ίδιο δυσμενή και στις δύο περιπτώσεις. Η κοινωνία μας μαθαίνει να ζει μέσα από αυτές τις αναζωπυρώσεις. Συνεχώς νέα προβλήματα βγαίνουν στην επιφάνεια, που ήταν κρυμμένα κάτω από το αόρατο πέπλο που τα σκέπαζε. Μάλλον έφτασε η στιγμή να βγουν στη γαλάζια επιφάνεια. Σπάνε τα δεσμά και τις αλυσίδες, τους κανόνες και τα ρητά, τα φυσιολογικά και  τα υπερρεαλιστικά.

«Εκείνο το καλοκαίρι του ’21, θα λένε κάποτε, το καλοκαίρι του γυναικείου αίματος, το καλοκαίρι του βίαιου θανάτου από το χέρι του ανδρός, από το όπλο του ερωτικού συντρόφου. Εκείνο το καλοκαίρι τις έριχναν στα βράχια, τις έπνιγαν στα ίδια τους τα σπίτια, τις πυροβολούσαν στα μαγαζιά. Γυναίκες νέες και μεγάλες, κορίτσια, μαμάδες και ερωμένες. Σώματα σπασμένα. Το καλοκαίρι της θραύσης του γυναικείου φύλου». Νομίζω πως αυτό το κομμάτι από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι αρκετό για να καταλάβουμε τι μας προμηνύει η συνέχεια.

Καλό θα ήταν να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στην Ελλάδα, εδώ και αιώνες, επικρατεί ο όρος πατριαρχία. Είναι ένα κοινωνικό σύστημα, σύμφωνα με το οποίο ο άνδρας ασκεί την εξουσία σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Αυτό το φαινόμενο φαίνεται να υποχωρεί σε σχετικά μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια - βέβαια αυτό δε σημαίνει πως εξαλείφθηκε και τελείως. Συνήθως βασίζεται στην αντίληψη ότι ο καθένας και η καθεμία ανήκει σε κάποιον. Όμως πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν ανήκουμε σε κανέναν παρά μόνο στον ίδιο μας τον εαυτό. Ως γνωστόν τέτοιου είδους συμβουλές περνάνε σαν λόγια του αέρα και η σημασία τους χάνεται κάπου στο άπειρο, χωρίς επιστροφή. Μάλλον πρέπει να κάνουμε ένα ταξιδάκι και να αναζητήσουμε ό,τι άπειρο υπάρχει στο μυαλό μας και να το επαναφέρουμε στη ζωή.

Σεξισμός. Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε τι σημαίνει. Είναι μια συμπεριφορά που στηρίζεται σε μια πεποίθηση υποτίμησης. Μέσα σε αυτή ίσως να χωράνε και οι διακρίσεις στον τομέα της εργασίας και τα κοινωνικά στερεότυπα που παρελαύνουν σαν σε διάσημη παρέλαση. Σεξισμός δεν υπάρχει μόνο εις βάρος της γυναίκας, αλλά και του άντρα. Απλά τις περισσότερες φορές μένει κάτω από το προαναφερόμενο αόρατο πέπλο. Το να μην δακρύζουν και να μην κλαίνε νομίζω πως είναι από τα πιο γνωστά παραδείγματα που μας καλλιεργούν οι ίδιοι μας οι γονείς. Δεν τους καταδικάζω, μην ανησυχείτε. Κάποιος άλλος τους το έμαθε και αυτούς…  Όλοι κάνουν λάθη. Αλλά το μέλλον μπορεί να υποσχεθεί πολλά. Ο τομέας της εργασίας είναι μια καθημερινή ασχολία, την οποία καλλιεργούμε χρόνια και χρόνια. Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, αλλά όλοι έχουμε καταπιαστεί με κάτι. Ίσως και παραπάνω από τα μισά χρόνια της ηλικίας μας. Ο άσχημος διαχωρισμός και η υποτίμηση θεωρώ πως απλώς υποβιβάζει το άτομο το οποίο τα ασκεί, παρά τον εργαζόμενο ή την εργαζόμενη. Προφανώς και έχει αντίκτυπο στον ίδιο τον αποδέκτη, αλλά ηθικά και εμβαθύνοντας σε αυτό μπορεί αργότερα να κάνει την ξαφνική και επίσημη εμφάνιση του στο μέλλον μέχρι και στο δικαστήριο. Ποτέ δεν ξέρουμε τις κρυφές υποσχέσεις του μέλλοντος.

Έπειτα είναι και τα κοινωνικά στερεότυπα. Το να αρχίσουμε να τα απαριθμούμε και να τα καταδικάζουμε λέγοντας τι είναι σωστό και τι όχι το θεωρώ άσκοπο. Ο καθένας μας τρέφει έστω ένα ίχνος κριτικής σκέψης που μπορεί να ξεχωρίσει το καλό από το κακό. Πέφτει στην ευθύνη του καθενός μας. Ας ελπίσουμε πως αυτή η ευθύνη δεν θα είναι multiple choice και τυχαία, όπως στις εξετάσεις.

·        Τώρα πλέον ήρθε και η ώρα του δύσκολου. Βία και γυναικοκτονία – μέχρι και το word δεν αναγνωρίζει τη λέξη. Ένα εύλογο θέμα τον τελευταίο καιρό, με μια καταθλιπτική άνοδο του φαινομένου. Δεν προτιμώ να χρησιμοποιώ το επίθετο «καταθλιπτική», αλλά μάλλον χρειάστηκε - δυστυχώς ή και ευτυχώς. Ο όρος γυναικοκτονία είναι δύσκολος να ερμηνευτεί, να κατανοηθεί και να χωρέσει στο ανθρώπινο μυαλό. Ίσως και να χωράει, αλλά ο εγωισμός στήνει γερό τείχος για τυχόν εισβολή του. Τα λεξικά και το διαδίκτυο μάλλον προετοιμάζουν την κατεδάφιση του. Όσο και να το ψάξει κάποιος, η δικαιοσύνη δεν υπάρχει. Το να αφαιρείς τη ζωή κάποιου είναι ένα από τα σοβαρότερα εγκλήματα που μπορεί κάποιος να διαπράξει. Το να αφαιρείς τη ζωή κάποιας ή κάποιου λόγω της έμφυλης βίας που μπορεί να τρέφεις μέσα σου είναι υπεράνω σχολίων. Κάτι σαν την προαναφερθείσα δικαιοσύνη. Νομίζω πως εμείς οι άνθρωποι κατά βάθος είμαστε πολύ άθλια όντα. Τα χειρότερα από αυτά που περιέγραψε ο αγαπημένος μας Αριστοτέλης. Συνήθως σε αυτά τα εγκλήματα από πίσω κρύβεται καλά και η βία. Είτε ενδοοικογενειακή, πολλές φορές και σωματική, σε «πιο ελαφριά» μορφή λεκτική και ψυχολογική. Είμαστε συνηθισμένοι πλέον στο άκουσμα αυτών των κρουσμάτων. Οι μορφές της βίας είναι πολλές και απ’ ό,τι δείχνουν τα πράγματα και κολλητικές. Σαν τον κορωνοϊό. Τι σύμπτωση, γιατί ως βασική δικαιολογία χρησιμοποιούμε την καραντίνα. Ότι αυτή φταίει για τη σύγχυση των ανθρώπων και για την ψυχολογική τους κατάσταση. Ας αναλογιστούμε και κάτι ακόμα. Αν δεν ήταν η καραντίνα, δηλαδή τι; Πού θα επιρρίπταμε τις ευθύνες; Αφήστε, μην κουράζεστε - θα απαντήσω εγώ. Σίγουρα κάπου αλλού. Μετά θα πηγαίναμε στους «διττούς κανόνες περί ηθικής». Δηλαδή στα κοινωνικά στερεότυπα με μια πιο εξεζητημένη μορφή. Σαφώς και η καραντίνα συνέβαλε λίγο πολύ στην τρέλα του καθενός μας, αλλά δεν μπορούμε να λέμε «η καραντίνα, μωρέ, μας έχει τρελάνει όλους, γι’ αυτό και όλα αυτά τα εγκλήματα» ή «ήταν η κακιά η ώρα». Συγγνώμη, αλλά εγώ αυτό το θεωρώ απαράδεκτη δικαιολογία. Και το κακό είναι πως το λέμε και εμείς οι ίδιοι, χωρίς να έχουμε τη δύναμη να παραδεχτούμε πως η έμφυλη βία κρύβεται παντού. Η βία ευρύτερα. Μας γίνεται τόσο μεγάλη πλύση εγκεφάλου, που ξεχνάμε πως είμαστε άνθρωποι. Χάνουμε και τη λίγη ενσυναίσθηση που έχουμε. Οι άνθρωποι, απ’ ό,τι φαίνεται, ξεπέρασαν την έννοια του ορισμού του αγαπημένου μας Αριστοτέλη…

 

«Εκείνο το καλοκαίρι του ΄21, θα λένε κάποτε, το καλοκαίρι του γυναικείου αίματος, το καλοκαίρι του βίαιου θανάτου από το χέρι του αντρός, από το όπλο του ερωτικού συντρόφου. Εκείνο το καλοκαίρι τις γυναίκες τις έριχναν στα βράχια, τις έπνιγαν στα σπίτια, τις πυροβολούσαν στα μαγαζιά. Γυναίκες νέες και μεγάλες, κορίτσια, μανάδες, ερωμένες.

Σώματα σπασμένα. Το καλοκαίρι της θραύσης του γυναικείου σώματος.

Εκείνο το καλοκαίρι, λοιπόν, σε εκείνη τη χώρα, αντί να βουλιάξουν στη θλίψη ή τον θυμό, αντί να σκάσουν για μια στιγμή στα παράθυρα της τηλεόρασης, αντί να βυθιστούν όλοι στη σιωπή ή να συζητάνε πώς θα σταματήσει το κακό, τι θα κάνουν στα σχολεία και στα δικαστήρια και στη Βουλή και παντού, κάθονταν κι άκουγαν κάποιους να λένε "δεν είναι σωστός ο όρος γυναικοκτονία"...»

 


Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

 Ένας λόγος για το καλοκαίρι

Γράφει η Θεοδώρα Γεωρμπαλίδου     Γ1

 

Γυρίσαμε πάλι στο φθινόπωρο, το καλοκαίρι

σαν ένα τετράδιο που μας κούρασε γράφοντας μένει

γεμάτο διαγραφές αφηρημένα  σχέδια                                                                                       

                                                                                     Γιώργος Σεφέρης

 Σεπτέμβριος. Πότε κιόλας; Δεν κατάλαβα ποτέ τον χρόνο του καλοκαιριού και των διαγωνισμάτων. Θα μένουν πάντα ρητορικά ερωτήματα. Ο καιρός ήδη άρχισε να μας κάνει την εισαγωγή στο φθινοπωριάτικο κλίμα. Οι καύσωνες και οι ζέστες των προηγούμενων εβδομάδων, πλέον άφαντες με τρομερή επιδεικτικότητα. Ο σχολιασμός του κήπου, περιττός πλέον.

                            Γύρω απ’ την ολοπράσινη επιτυχία των φύλλων

                            οι πεταλούδες ζουν μεγάλες περιπέτειες

 Οδυσσέας Ελύτης

 

 Διάφορες αποχρώσεις του πράσινου, που σου δίνουν την έμπνευση πίνακα. Αλλά προτιμώ να το αγνοήσω και να πέσω στα καλοκαιρινά ακόμη σεντόνια του κρεβατιού μου. Την προηγούμενη εβδομάδα εντυπωσιακά και γαλάζια σαν αυτά στο τραγούδι της Αρλέτας και τώρα σε μια από τις πολλές αποχρώσεις του κήπου και ένα αφηρημένο σχέδιο καρπουζιού στο μαξιλάρι μου με μια ασήμαντη από μακριά μελισσούλα. 

Οι νύχτες, παρόλο που είναι δροσερές, δε με αποτρέπουν από τις επισκέψεις και τις παρεμβάσεις μου σε αυτές. Στον ουρανό μόνο, αδιάφορη και βέβαιη, ταξιδεύει η Μεγάλη Άρκτος. Η μυρωδιά του γιασεμιού διαχέεται σε διάφορες κατευθύνσεις με οδηγό της το κρύο αεράκι. Μια σιωπή, γεμάτη ένταση, ακολούθησε τη σημερινή απρόσιτη νύχτα. Ο πρώτος ήλιος και ο πρωινός αέρας μού έκαναν την πρώτη επίθεση. Η απόφαση για την πρωινή βόλτα δεν αποδείχτηκε και η καλύτερη. Δεν ήταν ιδιαίτερα ευχάριστα, αλλά μπορούσε έστω αυτό το λίγο να σου προσφέρει ένα στίγμα χαράς. Γυρνώντας στο σπίτι, αυτή η κάποια ζέστη του φαινόταν ειδυλλιακή. Άνοιξα την τηλεόραση μετά από ένα μήνα περίπου και χάζευα τα παιδικά της προηγούμενης ηλικίας, σαν χτες. Με πήρε τόσο πολύ ο ύπνος, που έκανα ένα διάλειμμα από τον «πολιτισμό» και τις συνεχείς πληροφορίες.

 Άρχισα να νοσταλγώ ένα παρελθοντικό πλέον καλοκαίρι. Αυτές τις λίγες νύχτες, που βγαίναμε με τα χαβανέζικα πουκάμισα μας και πηγαίναμε στις παιδικές χαρές. Ακούγαμε μουσική. Μπορεί και να φωνάζαμε. Εκείνα τα βράδια που τρέχαμε στους άδειους δρόμους. Χωρίς να υπολογίζουμε ποιος μας βλέπει και ποιος όχι. Γελούσαμε! Ναι, γελούσαμε! Είχαμε ξεχάσει ποιοι είμαστε και επικεντρωθήκαμε στο πώς νιώθουμε. Ο χρόνος άλλωστε δεν είναι για να περνάει, αλλά για να τον ζεις. 

Ο χειμώνας θα μας ξανασκοτώσει. Οι επτά ζωές της γάτας

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

 

"Greeklish ή Γκρίκλις"

 

Γράφει η Θεοδώρα Γεωρμπαλίδου   Β1

            Η σύγχρονη γλωσσική μάστιγα. Και μόνο το διάβασμα αυτών των τεσσάρων λέξεων μάς παραπέμπει πού αλλού; Στους παράγοντες που συντελούν στην αλλοίωση της γλώσσας μας, που, κατά βάση, ποιοι είναι; Τα greeklish και τα emoji, ή αλλιώς τα λεγόμενα «χειροποίητα σύμβολα», που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και όχι μόνο. Μια νέα «μόδα», που εμφανίστηκε πριν από κάποια χρόνια και ήρθε να δώσει διέξοδο στις δυσκολίες των νεότερων - αν όχι και των ενηλίκων - στο θέμα της σύνταξης και της ορθογραφίας των λέξεων. Ένα φαινόμενο γνωστό και ως «γλωσσική αποικιοποίηση». Με λίγα λόγια, η ουσιαστική αντικατάσταση της γλώσσας μας. Οι περισσότεροι το θεωρούν κάτι τελείως ακίνδυνο. Είναι πραγματικά όμως; Έχουμε μπει ποτέ στη διαδικασία να σκεφτούμε ποιοι και πόσοι κίνδυνοι ελλοχεύουν πίσω από τη σχετικά εύχρηστη αυτή γλώσσα;

          Η ψηφιακή γλώσσα συμβάλλει στη διάβρωση της ελληνικής γλώσσας, πλήττοντας ένα βασικό στοιχείο της, το αλφάβητο. Αντικαθιστώντας τους ελληνικούς χαρακτήρες με λατινικούς δημιουργείται η προαναφερόμενη  «γλωσσική αποικιοποίηση», δηλαδή μια μορφή άλωσης της ελληνικής γλώσσας από την αγγλική. Έτσι, οι Έλληνες χρήστες εξοικειώνονται με τους χαρακτήρες της αγγλικής, κάτι που τους απομακρύνει από τα αντίστοιχα σύμβολα της ελληνικής. Περισσότερη επίδραση παρατηρείται στους μικρότερους σε ηλικία χρήστες του διαδικτύου, αφού η εξοικείωσή τους με τους λατινικούς χαρακτήρες δημιουργεί το λεγόμενο «κυρίαρχο γλωσσικό πρότυπο». Κάπως έτσι είναι και με τα σκιτσάκια των emoji. Αποτυπώνοντας τις ίδιες τις διαθέσεις μας με ένα ψηφιακό σκίτσο, αλλοιώνουμε την προσπάθεια σκέψης, αλλά και τη διατύπωσή της με τις ευρέως χρησιμοποιούμενες ελληνικές λέξεις και εκφράσεις.

          Επιπλέον, η χρήση των greeklish επιδρά αρνητικά και στη σωστή εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Άλλωστε, η ψηφιακή αυτή γλώσσα μορφολογικά είναι αρκετά εύκολη και μεταβαλλόμενη. Κάπως έτσι, φαίνεται να υπάρχουν επιπτώσεις στη σωστή γραφή των λέξεων της ελληνικής γλώσσας, κυριαρχώντας για άλλη μια φορά στις μικρότερες ηλικίες, όπου παρατηρείται σωρεία λαθών στην ορθογραφία. Το γεγονός ότι η ψηφιακή γλώσσα επιτρέπει τη γραφή των λέξεων με διαφορετικούς τρόπους απομακρύνει τους μικρούς σε ηλικία χρήστες από τον ορθό κανόνα των λέξεων, αφού μπορούν να μεταφέρουν την ψηφιακή μεταγραφή και στον γραπτό λόγο τους αργότερα.

          Στον οπτικό τομέα τώρα, τα κείμενα και τα μηνύματά μας γίνονται δυσανάγνωστα, δημιουργώντας έτσι στους αποδέκτες τους ένα περιβάλλον που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε σύγχυση. Επίσης, οι λέξεις μας παίρνουν μια πολύ πιο σύντομη και εύκολη μορφή, υποβαθμίζοντας έτσι και το ίδιο μας το λεξιλόγιο. Αρκετοί γλωσσολόγοι μάλιστα έχουν εκφέρει άποψη επί του θέματος τονίζοντας πως τα greeklish είναι ο καλύτερος δρόμος αποξένωσης από την εικόνα της λέξης και της ίδιας της γλώσσας.

          Όπως βλέπουμε, αυτή η νέα τάση μάλλον παραπέμπει στον κίνδυνο της αλλοίωσης της γλώσσας παρά στη χρονική μας εξυπηρέτηση. Καλό είναι - κατά την άποψη μου - να αποφεύγεται η χρήση της. Όχι μόνο για τους προαναφερόμενους λόγους, αλλά για τον σκοπό της ίδιας της διατήρησης της γλώσσας μας στις επόμενες γενιές. Όσο περίεργο και να ακούγεται, το πλήγμα αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποτελέσματα που ούτε εμείς οι ίδιοι δεν περιμένουμε. Άλλωστε, έχουμε μια πανέμορφη γλώσσα με άπλετη ποικιλία στη διάθεση μας! Γιατί να μην την αξιοποιήσουμε αναλόγως, όπως ακριβώς μας προσφέρεται με τις απεριόριστες δυνατότητές της!

 


Τρίτη 25 Μαΐου 2021

 

6Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ

 ΤΑΙΝΙΩΝ-CAMERA ON 2021

 


 

 

H Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου μέσω της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων, Αγγελικής Ζαχαράτου, το Τοπικό Θεματικό Δίκτυο Πολιτιστικών Θεμάτων σχολείων ΔΔΕ Ηρακλείου με τίτλο: «Camera On» και το Europe Direct-Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Περιφέρειας Κρήτης συνδιοργανώνουν το 6ο Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών-Camera On 2021, τη Δευτέρα 31 Μαΐου και την Τρίτη 1 Ιουνίου 2021 και ώρα 18:00-21:00. Το  Φεστιβάλ πραγματοποιείται με την υποστήριξη των υπηρεσιών βίντεο του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου, καθώς και με την τεχνική υποστήριξη του κ. Τζωρμπατζάκη Αλέξη, εκπαιδευτικού και του κ. Χαριτάκη Κυριάκου, κινηματογραφιστή, συνεργάτη του Φεστιβάλ.

 

Ως εναρκτήρια εκδήλωση του Φεστιβάλ, τη Δευτέρα 31  Μαΐου 2021 και ώρα 18:00, θα πραγματοποιηθεί ομιλία με κεντρικό ομιλητή τον κ. Δενδραμή Παναγιώτη,  διδάσκοντα στον τομέα Θεατρικών και Κινηματογραφικών Σπουδών του τμήματος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα: "Κινηματογράφος και Εκπαίδευση"


Στο 6ο Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών-Camera On 2021 συμμετέχουν δεκατέσσερα (14) σχολεία της ΔΔΕ Ηρακλείου με δεκαοκτώ (18) ταινίες μικρού μήκους, animation και ντοκιμαντέρ, τρία σχολεία άλλων Δ/νσεων Εκπ/σης, ως φιλική συμμετοχή, με τρεις (3) ταινίες, καθώς και δύο (2) ταινίες της «Camera Zizanio» και μία (1) ταινία του «Chania Film Festival». Η προβολή των ταινιών θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 1 Ιουνίου 2021 και ώρα 18:00-21:00.

 

Το 6ο Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών 2021-Camera On 2021 θα μεταδοθεί σε live streaming στον σύνδεσμο: http://video.sch.gr/live/ 


Δείτε το πρόγραμμα εδώ.

 


Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

 

Πολύπτυχα βιβλία

     

Γράφει η  Γεωρμπαλίδου Θεοδώρα      

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου. Μια ημέρα πολυδιάστατη. Μια ημέρα με πολλά μηνύματα ταυτόχρονα. Πολλά μηνύματα με παγκόσμιες αξίες. Μήπως ένα βιβλίο κρύβει διαφορετικά νοήματα από εκείνα που φανερώνουν οι λέξεις του; Μάλλον τα βιβλία δεν είναι και τόσο χάσιμο χρόνου, όπως κάποιος θα έλεγε σήμερα.  Τα βιβλία παίζουν καθοριστικό ρόλο στις ζωές μας. Είναι τόσο έμμεση η παρεμβολή τους που τις περισσότερες φορές δεν το καταλαβαίνουμε. Στην ουσία φωτίζει όλες τις πτυχές της ζωής. Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Καταγεγραμμένα γεγονότα, ιστορικά συγγράμματα του παρελθόντος, ακόμα και οι σύγχρονες καταγραφές είναι μάρτυρες του παρελθόντος και των σημερινών δεδομένων, αλλά και προάγγελοι του μέλλοντος.

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Παιδικός διαγωνισμός ζωγραφικής

Ζωγραφίστε το δικό σας γραμματόσημο με θέμα:

"Η Επανάσταση του 1821
 μέσα από τα μάτια των παιδιών"

Τον μαθητικό διαγωνισμό προκηρύσσουν τα ΕΛΤΑ.
και στο βίντεο εδώ.

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Ένα ακόμα βίντεο μέσα απ’ το οποίο παρουσιάζονται οι ανεκτίμητοι θησαυροί της ετοίμασε η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης το οποίο μπορείτε να αναζητήσετε και να παρακολουθήσετε στην ιστοσελίδα της. 

Τα θέματα των βίντεο αντλούνται από το βιβλίο “Θησαυροί της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης”, έκδοσης της Κ.Δ.Β.Κ. του 2018, και δίνουν την δυνατότητα στους επισκέπτες της σελίδας μας να ενημερωθούν για τον πλούτο που υπάρχει στην Βιβλιοθήκη μας. Για κάθε βίντεο υπάρχουν δύο εκδοχές του, ένα στην ελληνική και ένα στην αγγλική γλώσσα. 

Το νέο βίντεο παρουσιάζει το χειρόγραφο Λεύκωμα του Ευφρόνιου Ραφαήλ Πόποβιτς, ενός επιφανούς πνευματικού ανθρώπου, γεννημένου στην Κοζάνη το 1772 ως Χαρίσιος Παπαδημητρίου (Παπαγιαννούσης), και καλύπτει την περίοδο 1796- 1819.

Περιέχει αφιερωματικές σημειώσεις διαφόρων ανθρώπων, σε ένδειξη φιλίας προς τον ιδιοκτήτη του, γραμμένες στα ουγγρικά, τα γερμανικά, τα ελληνικά και άλλες γλώσσες. 

Αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της επίδρασης του ευρωπαϊκού ουμανισμού στο πλαίσιο του Διαφωτισμού, αλλά και των σχέσεων που ανέπτυσσαν οι επιφανείς πνευματικοί άνθρωποι της Κοζάνης με διάφορες προσωπικότητες του εξωτερικού.    

Για να τα δείτε επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας στη διεύθυνση www.kozlib.gr  ή στο κανάλι μας  στο youtube πατώντας εδώ

ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 

'ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ'


Πληροφορίες εδώ.

Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

ST3dM2021

 3ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Τρισδιάστατης Σχεδίασης & Εκτύπωσης

Πληροφορίες εδώ.

Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

 50ος Διεθνής Διαγωνισμός 

Αλληλογραφίας Νέων 2021

Τον διαγωνισμό προκήρυξε η Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση (ΠΤΕ/UPU) που ιδρύθηκε το 1874 και αποτελεί εξειδικευμένο διακυβερνητικό οργανισμό υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Το θέμα του διαγωνισμού που επιλέχθηκε για το έτος 2021 είναι:

«Γράψε μία επιστολή σε συγγενικό σου πρόσωπο για την εμπειρία σου με τον COVID-19»

Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν προαιρετικά και με την ενυπόγραφη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων τους οι μαθητές και οι μαθήτριες των Γυμνασίων όλης της χώρας ηλικίας έως 15 ετών.

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

 Κοζάνη: Έξυπνη Πόλη 

 Μαθητικός & Φοιτητικός Διαγωνισμός Προγραμματισμού

 «Παράθυρο στο Μέλλον»




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Περιβάλλον και Ενέργεια» και «Κινητικότητα – Μεταφορές», είναι οι δύο πρώτοι άξονες του μαθητικού και φοιτητικού διαγωνισμού προγραμματισμού με θέμα «Κοζάνη: Έξυπνη Πόλη – Παράθυρο στο Μέλλον», που διοργανώνουν ο Δήμος Κοζάνης, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας και το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Οι μαθητές  και οι μαθήτριες όλων των τύπων σχολικών μονάδων του Δήμου Κοζάνης, αλλά και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, καλούνται προαιρετικά να προγραμματίσουν

«HACKATHON 2021 - SELMA»

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός

Προτάσεις των μαθητών μέσω της τεχνολογίας για την αντιμετώπιση της διαδικτυακής βίας και της ρητορικής του μίσους «HACKING HATE»

 Πληροφορίες εδώ.

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

 

Παράδειγμα προς μίμηση



       Πόση πληρότητα και αισθητική απόλαυση προσφέρει στον καθένα μας η ανάγνωση ενός λογοτεχνικού βιβλίου! Και πόσο γενναιόδωρο να θελήσουμε να μοιραστούμε όλα αυτά με τους άλλους γύρω μας! Κάπως έτσι η μαθήτρια του Β1, Θεοδώρα Γεωρμπαλίδου, διακεκριμένη ήδη για τη φιλαναγνωσία της, θέλησε να μοιραστεί με τους υπόλοιπους μαθητές το τελευταίο βιβλίο της  Άλκης  Ζέη, που μόλις πριν ένα χρόνο έφυγε από κοντά μας, δωρίζοντάς το στη Δανειστική Βιβλιοθήκη του σχολείου μας. Το « Ένα παιδί από το πουθενά» είναι κοντά μας με τα κοινωνικά και ανθρωπιστικά του μηνύματα!

       Η Διεύθυνση, ο Σύλλογος Καθηγητών και η υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης την ευχαριστούμε και ευχόμαστε η χειρονομία της να βρει μιμητές ανάμεσα στους μαθητές. Τι ωραίος τρόπος, άλλωστε, για να εμπλουτιστεί και η Βιβλιοθήκη του σχολείου μας!

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

 

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός

«Παιδιά και Έφηβοι αποτυπώνουν εικαστικά το νόημα του Αγώνα του 1821».

Πληροφορίες εδώ.

 Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Δοκιμίου

με θέμα

"Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 και Ναυτικός Αγώνας:

 Η συμβολή της Ύδρας στην ευόδωσή του"

Πληροφορίες εδώ.

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

της

ΚΟΒΕΝΤΑΡΕΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

Ένα ακόμα βίντεο μέσα απ’ το οποίο παρουσιάζονται οι ανεκτίμητοι θησαυροί της ετοίμασε η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης το οποίο μπορείτε να αναζητήσετε και να παρακολουθήσετε στην ιστοσελίδα της. 

Τα θέματα των βίντεο αντλούνται από το βιβλίο “Θησαυροί της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης”, έκδοσης της Κ.Δ.Β.Κ. του 2018, και δίνουν την δυνατότητα στους επισκέπτες της σελίδας μας να ενημερωθούν για τον πλούτο που υπάρχει στην Βιβλιοθήκη μας. Για κάθε βίντεο υπάρχουν δύο εκδοχές του, ένα στην ελληνική και ένα στην αγγλική γλώσσα.  

Το νέο βίντεο παρουσιάζει το Φερμάνι του σουλτάνου Σελήμ Γ΄.  Με το έγγραφο αυτό που εκδόθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 29 Μαρτίου του 1794  ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τον τρόπο είσπραξης των φόρων από τους υπόδουλους Έλληνες της περιοχής της Κοζάνης αλλά και το πώς θα αντιμετωπίζονται από τους διάφορους αξιωματούχους τη εποχής. 

 Μέσω του επίσημου αυτού εγγράφου της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ανανεωνόταν όσα είχαν καθοριστεί για την περιοχή με παλαιότερα έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία “η ανάμειξη στις υποθέσεις των ραγιάδων που διέμεναν στην Κοζάνη και στα χωριά της δεν επιτρεπόταν.” 

 Γραμμένο με αραβική γραφή και με μια περίτεχνη διακόσμηση, σε χαρτί διαστάσεων 53,5χ83 εκατοστών, είναι ένα ακόμα από τα πολύτιμα κειμήλια του θησαυρού της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης.

Για να τα δείτε επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας στη διεύθυνση www.kozlib.gr ή το κανάλι της βιβλιοθήκης στο youtube

 


 Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO Hellas 2020-2021

Πληροφορίες εδώ.

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

 

Η τηλεκπαίδευση … με τα μάτια μιας μαθήτριας

   Γράφει η  Γεωρμπαλίδου Θεοδώρα   Β1

  Τηλεκπαίδευση. Ένα μεγάλο κεφάλαιο που απασχολεί μαθητές και καθηγητές. Μια λέξη που έχει μπει για τα καλά στη ζωή και στο λεξιλόγιο μας. Πλέον ο υπολογιστής έχει πάρει πολλαπλούς ρόλους. Είναι το …σχολείο μας, το ωδείο, το φροντιστήριο, ίσως και το γυμναστήριό μας. Ο χρόνος που περνάμε μέσα στο δωμάτιο πάλι ατελείωτος. Κάποιες φορές νιώθω εγκλωβισμένη ή ακόμα και καταπιεσμένη.

  Πάντως, όπως και να ‘χει, δε συγκρίνεται καθόλου η τηλεκπαίδευση με τη δια ζώσης διδασκαλία. Μπορεί σε αυτή τη μορφή να μας παραχωρούνται αρκετές ελευθερίες που ποτέ δε φανταζόμασταν σαν μαθητές ότι θα έχουμε κατά τη διάρκεια του μαθήματος, όμως η δια ζώσης αποπνέει άλλον αέρα. Άλλο είναι να βλέπεις τον καθηγητή μπροστά σου και άλλο μέσα από τα εικονικά γκρίζα κουτάκια. Στο σχολείο είχαμε τον φόβο της εξέτασης, του τεστ, του διαγωνίσματος. Πλέον έχουμε φτάσει σε σημείο να μην αγχωνόμαστε καν.  Ίσως γιατί μας παραχωρείται η  «κρυφή» -πολλές φορές- δύναμη του βιβλίου… Ένα καλό είναι ότι δε χρησιμοποιούμε μάσκα, κάτι που όλοι θέλαμε να αποφύγουμε. Είναι κάτι πολύ θετικό

 

Οι μαθητές έγραψαν για την τηλεκπαίδευση...

Από τους μαθητές των τμημάτων Β1 και Β2

Θετικά : 

Ένα καλό είναι πως δεν χρειάζεται να ξυπνάμε πολύ νωρίς και, αφού ντυθούμε, να πρέπει να περπατήσουμε με τη βαριά τσάντα στην πλάτη μέχρι το σχολείο. Επίσης, αφού είμαστε σπίτι, δε χρειάζεται να φοράμε την κουραστική μάσκα που δυσκολευόμαστε όλοι στην χρήση της ή να κρατάμε τις αποστάσεις.     

Δε χρειάζεται να κουβαλάς βιβλία, να φοράς μια μάσκα για πολλές ώρες ή να περπατήσεις μέχρι το σχολείο σου, επειδή το σχολείο σου είναι απλά ένα πρόγραμμα στη συσκευή σου!   

Μπορώ να τρώω και να πίνω νερό την ώρα του μαθήματος, έχω όλα τα βιβλία μαζί μου και δε χρειάζεται να πάω στο σχολείο για να παρακολουθήσω τα μαθήματα - που δεν αντέχω το κρύο -  οπότε το να μην πηγαίνω στο σχολείο τον χειμώνα είναι κάτι που με χαροποιεί!           

Τα θετικά για εμένα είναι ότι μπορώ να κάνω πράγματα που δεν μπορούσα να κάνω μέσα στην τάξη, για παράδειγμα να κάτσω πιο άνετα, να τσιμπήσω κάτι να φάω, να παρακολουθήσω το μάθημα καλύτερα, καθώς δεν θα ακούω ψίθυρους από τα υπόλοιπα παιδιά και δε θα μου αποσπούν την προσοχή οι φωνές των παιδιών από το προαύλιο, τα οποία έχουν γυμναστική.     

Ακόμη τα διαγωνίσματα δεν είναι πολλά και είναι και πιο εύκολα, γιατί, άμα ξεχάσουμε κάτι, μπορούμε να βρούμε την απάντηση στο βιβλίο.         

Αρνητικά: 

Πρώτα απ' όλα δε μου αρέσει που είμαι μακριά από τους φίλους μου και τους συμμαθητές μου, αλλά και ακόμα από το ίδιο το σχολείο.

Τα μαθήματα πλέον έχουν πάρει μια άψυχη μορφή. Τα γκρι κουτάκια με τα ονοματεπώνυμά μας έχουν πάρει μια μόνιμη θέση στην όραση μας. 

Όταν έχουν όλοι κλειστή την κάμερά τους, είναι σαν να μιλάς στον υπολογιστή και όχι σε κάποιον άνθρωπο. 

Δεν υπάρχει έλεγχος για το τι κάνουν οι μαθητές στη διάρκεια του μαθήματος σε σχέση με τη φυσική παρουσία των μαθητών στην αίθουσα του σχολείου.

Μου πονάει το κεφάλι, γιατί κάθομαι όλη μέρα μπροστά από μια οθόνη για την τηλεκπαίδευση, το φροντιστήριο κ.λπ.

Ενώ παλιά δεν ήθελα να ακούσω τη λέξη σχολείο, τώρα δε θέλω να ακούσω για υπολογιστές και τηλεκπαίδευση. 

Μέχρι και τα δημοτικά έκλεισαν από το χιόνι και εγώ είχα μια ελπίδα ότι μπορεί να μας κλείσουν λόγω υπερβολικής χρήσης του υπολογιστή. Αλλά πού; 

Ίσως, εάν δεν ήμασταν σε καραντίνα, ίσως τότε να ήταν καλύτερα τα πράγματα, γιατί θα μπορούσαμε και να ισορροπήσουμε τις ώρες, βγαίνοντας και λίγο έξω να δούμε το φως του ήλιου, μιας και δεν είμαστε βαμπίρ ακόμα…    

Αρχικά, η τηλεκπαίδευση μου είχε φανεί συναρπαστική, αλλά τώρα τη βαριέμαι και την απεχθάνομαι.

Παρόλα αυτά όμως που έφερε η τηλεκπαίδευση, μού έμαθε να εκτιμώ το σχολείο - κάτι που δεν έκανα παλιότερα. Και ελπίζω, όταν ξαναξεκινήσει, να είμαι πιο συνεπής στα μαθήματα.                          

Δεν έχω παράπονα από το μάθημα και πώς γίνεται. Όλοι μας προσπαθούμε για το καλύτερο. Αλλά η αλήθεια είναι πως το μάθημα στο σχολείο είναι το καλύτερο.                                   

Μα μπορεί, νομίζεις, να συγκριθεί η δια ζώσης εκπαίδευση με αυτή; Δε νομίζω… Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Είναι η έλλειψη παρουσίας ενός αληθινού ανθρώπου.  

  

 

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2021

Για τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2021, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ και το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο συνδιοργανώνουν ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο: 

"Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2021 - Μια μεγάλη γιορτή"

 με κεντρικό μήνυμα: 

" Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο".

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 9 Φεβρουαρίου 2021 ώρα 10:00 - 11:00 π.μ. και θα μεταδοθεί ζωντανά ( με live streaming) μέσω της υπηρεσίας Ζωντανών Μεταδόσεων του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (https://video.sch.gr/live).

 9ος Πανελλήνιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Πρωτόλειου Διηγήματος 

στη μνήμη της Καίτης Λασκαρίδη

Πληροφορίες εδώ.

Πανελλήνιος Μαθητικός

 Λογοτεχνικός Διαγωνισμός

της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος

 Πληροφορίες εδώ.

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

 ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΦΙΣΑΣ 

«Η ΑΣΚΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟ»

Πληροφορίες εδώ.

  

Hack the Map: Η Χάρτα του Ρήγα

 Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ψηφιακών Έργων

 για τη Μεγάλη Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή

Πληροφορίες εδώ.

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

 

STEM STARS GREECE:

 Αναζητώντας τα ελληνικά αστέρια STEM

Η Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα, σε συνεργασία με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό SciCo, διοργανώνουν το διαγωνισμό STEM STARS GREECE, ο οποίος έχει σκοπό να υποστηρίξει, να αναδείξει και να επιβραβεύσει μαθητές και μαθήτριες 14 έως 18 χρονών, με ενδιαφέρον στις φυσικές επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική ή τα μαθηματικά (STEM). Οι νικητές και νικήτριες του διαγωνισμού θα κερδίσουν σημαντικά βραβεία, όπως το να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον διεθνή διαγωνισμό “International Science and Engineering Fair,” τον μεγαλύτερο διεθνή διαγωνισμό επιστημών παγκοσμίως, που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά τον Μάιο του 2021. Ο διαγωνισμός τελείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Χορηγός του διαγωνισμού είναι η Microsoft Hellas.

Πληροφορίες εδώ.

 


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

 

Σας ενημερώνουμε ότι από τα μέσα Δεκεμβρίου λειτουργούν στην πόλη της Κοζάνης το Πολυδύναμο Συμβουλευτικό Κέντρο και η Κινητή Μονάδα του ΚΕΘΕΑ.

Οι δυο αυτές μονάδες αποτελούν τις πρώτες εξειδικευμένες υπηρεσίες για την θεραπευτική αντιμετώπιση των εξαρτήσεων σε ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και εντάσσονται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Η δημιουργία των νέων μονάδων υποστηρίζεται τόσο από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας όσο και από τον Δήμο Κοζάνης.

 


Πληροφορίες εδώ.

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

 

3ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ

ΜΟΝΟΠΡΑΚΤΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΩΝ

Πληροφορίες εδώ.

 

Μαθητικός διαγωνισμός στο πλαίσιο του εορτασμού της 25ης Μαρτίου 2021,

 με θέμα 

«ο Φιλελληνισμός, η συμβολή του στην απελευθέρωση της Ελλάδος και στην Ευρωπαϊκή ενοποίηση»

Πληροφορίες εδώ.

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

 22ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός

Ποίησης και Διηγήματος 


Η Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ.) προκηρύσσει τον 22ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό 2020 στις κατηγορίες: ΠΟΙΗΣΗ και ΔΙΗΓΗΜΑ.

Πληροφορίες εδώ.