Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

 


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

 

Σας ενημερώνουμε ότι από τα μέσα Δεκεμβρίου λειτουργούν στην πόλη της Κοζάνης το Πολυδύναμο Συμβουλευτικό Κέντρο και η Κινητή Μονάδα του ΚΕΘΕΑ.

Οι δυο αυτές μονάδες αποτελούν τις πρώτες εξειδικευμένες υπηρεσίες για την θεραπευτική αντιμετώπιση των εξαρτήσεων σε ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και εντάσσονται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Η δημιουργία των νέων μονάδων υποστηρίζεται τόσο από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας όσο και από τον Δήμο Κοζάνης.

Πολυδύναμο Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Κοζάνη 

Το Πολυδύναμο Συμβουλευτικό Κέντρο Κοζάνης είναι η πρώτη μονάδα θεραπευτικής αντιμετώπισης των εξαρτήσεων που δημιουργείται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υποστήριξης και βραχείας παρέμβασης για την προβληματική χρήση ή την εξάρτηση από ναρκωτικά, αλκοόλ, τζόγο και διαδίκτυο/gaming. Απευθύνεται τόσο σε όσους αντιμετωπίζουν σχετικό πρόβλημα σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε μέλη του στενού τους περιβάλλοντος. 

Το Κέντρο προσφέρει υπηρεσίες:

·        Αξιολόγησης και εκτίμησης αναγκών

·        Συμβουλευτικής και κινητοποίησης

·        Βραχείας παρέμβασης-θεραπείας εξωτερικής παρακολούθησης

·        Συνεργασίες με εξειδικευμένες υπηρεσίες, όπως νοσοκομεία και δομές πρόνοιας

·        Παραπομπές σε εξειδικευμένες υπηρεσίες, όπως προγράμματα υποκατάστασης, θεραπευτικές κοινότητες, μονάδες ψυχικής υγείας κ.λπ.

 

Η υποστήριξη των ατόμων πραγματοποιείται σε ένα ασφαλές περιβάλλον, με σεβασμό στο απόρρητο και χωρίς διακρίσεις.

 

Kινητή Μονάδα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Κοζάνη

 

Η Κινητή Μονάδα Ενημέρωσης πραγματοποιεί εξορμήσεις στην ευρύτερη περιφέρεια Ηπείρου, κυρίως σε περιοχές εκτός αστικού ιστού, με στόχο την ενημέρωση και συμβουλευτική υποστήριξη ανθρώπων και οικογενειών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με διαφορετικές μορφές εθισμού (ναρκωτικά, αλκοόλ, τυχερά παιχνίδια, διαδίκτυο/gaming), διευκολύνοντας τη διασύνδεσή τους με κατάλληλα για τις ανάγκες τους προγράμματα.

Η Μονάδα προσφέρει υπηρεσίες:

·        Συμβουλευτικής και κινητοποίησης

·        Ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης

·        Βραχεία παρέμβασης

·        Παραπομπές σε εξειδικευμένες υπηρεσίες, όπως μονάδες ψυχικής υγείας, θεραπευτικές κοινότητες, προγράμματα υποκατάστασης κ.λπ.

  

Δραστηριοποιείται μέσα από :

 

·        Παρεμβάσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας σε περιοχές εκτός αστικού ιστού,

·        Δράσεις πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, όπως μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς κ.ά.

·        Παρεμβάσεις συμβουλευτικής και κινητοποίησης εξαρτημένων στον δρόμο (street- work)

·        Συνεργασίες με δομές υγείας και κοινωνικής φροντίδας, όπως νοσοκομεία, κέντρα υγείας, κέντρα ψυχικής υγείας, κοινωνικές υπηρεσίες) για την παραπομπή των εξαρτημένων ατόμων

·        Συνεργασίες με υπηρεσίες όπως εκπαιδευτικά ιδρύματα, δικαστικές αρχές, σωφρονιστικά καταστήματα, σώματα ασφαλείας κ.ά., για τη συνολικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου των εξαρτήσεων.

 

Για οτιδήποτε χρειαστείτε μπορείτε να απευθυνθείτε στο τηλέφωνο :24610  28324

Διεύθυνση: Λ. Ανδρέα Παπανδρέου (έναντι στρατοπέδου Μακεδονομάχων) Τ.Κ. 50 103 Κοζάνη