Πέμπτη 7 Μαΐου 2015


ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ



Γράφει ο Μιχάλης Τσανακτσίδης 

   Μοιράσαμε σε ένα τμήμα από κάθε τάξη του σχολείου μας ένα ερωτηματολόγιο σχετικό με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να τα στατιστικά στοιχεία που συλλέξαμε:

Πρώτη Τάξη


Από τους 22 μαθητές απάντησαν οι 11, οι οποίοι έχουν facebook.

Στην ερώτηση 1:"Πόση ώρα αφιερώνεις στο facebook καθημερινά; " το 90% των μαθητών απάντησε πως αφιερώνει 1 με 2 ώρες καθημερινά ενώ το υπόλοιπο 10% πως δικτυώνεται πάνω από 4 ώρες . 
Στην ερώτηση 2:"Με τι ασχολείσαι κυρίως στη διάρκεια της σύνδεσής σου στο facebook ; "  το 72% των μαθητών απάντησε πως συνομιλεί με τους φίλους του , το 18% πως παίζει  παιχνίδια  και οι υπόλοιποι περιηγούνται σε σελίδες ψυχαγωγίας / ενημέρωσης .
Στην ερώτηση 3:"Προσθέτεις τον καθένα που σου κάνει αίτημα φιλίας στο facebook και συνομιλείς μαζί του χωρίς να τον γνωρίζεις στην πραγματικότητα;" το 10% απάντησε  ναι, ενώ το υπόλοιπο 90% απάντησε όχι.
Στην ερώτηση 4:" Σου έχουν τύχει ποτέ περίεργα φαινόμενα  στο facebook ( λεκτική βία , απειλές , παρενόχληση);"  το 20% απάντησε  ναι και το υπόλοιπο 80%  όχι .
Στην ερώτηση 5:" Αν ναι , πώς το αντιμετώπισες; ‘’  το 66% απάντησε  πως το ανέφερε στους γονείς του , το 17% απάντησε  πως το  ανέφερε  σε μια αρμόδια υπηρεσία ώστε  να βρει υποστήριξη, ενώ  το υπόλοιπο 17%  δεν το ανέφερε  πουθενά / το απέκρυψε / το προσπέρασε σαν κάτι ασήμαντο .


Δευτέρα τάξη

Στην ερώτηση 1: το 55% των μαθητών απάντησε πως αφιερώνει 1 με 2 ώρες καθημερινά  , το 25%αφιερώνει 2 με 3 ώρες, ενώ το 20%  πάνω από 4 ώρες.
Στην ερώτηση 2: το 50% των μαθητών απάντησε πως συνομιλεί με τους φίλους του , το 35 %  πως παίζει παιχνίδια και το υπόλοιπο 15%  πως περιηγείται  σε σελίδες ψυχαγωγίας .
Στην ερώτηση 3: το 15% απάντησε ναι ενώ το υπόλοιπο 85%  όχι .
Στην ερώτηση 4:  το 15% απάντησε ναι, ενώ το υπόλοιπο το 85%  όχι . 
Στην ερώτηση 5:  το 33% απάντησε πως το ανέφερε στους γονείς του για να βρει υποστήριξη και το υπόλοιπο 67% δεν το ανέφερε πουθενά / το απέκρυψε / το προσπέρασε σαν κάτι ασήμαντο, ενώ κανείς δεν απάντησε πως το ανέφερε σε μια αρμόδια υπηρεσία ώστε να βρει υποστήριξη.


Τρίτη τάξη

Στην ερώτηση 1: το 62% των μαθητών απάντησε πως αφιερώνει 1 με 2 ώρες καθημερινά , το 23,8 %  αφιερώνει  2 με 3 ώρες, ενώ το   14,2%  αφιερώνει πάνω από 4 ώρες .
Στην ερώτηση 2: το 71,3 % απάντησε πως συνομιλεί με τους φίλους του , το 4,7% παίζει παιχνίδια και το υπόλοιπο 2%  περιηγείται σε σελίδες ψυχαγωγίας . 
Στην ερώτηση 3: το 15% απάντησε ναι  και το υπόλοιπο 85%  όχι .
Στην ερώτηση 4: το 33,3 % απάντησε ναι, ενώ το 66,4% όχι . 
Στην ερώτηση 5:  το 16,6% των παιδιών το ανέφερε στους γονείς του, ενώ το 85,4% δεν το ανέφερε πουθενά / το απέκρυψε / το προσπέρασε σαν κάτι ασήμαντο .



Οι ερωτηθέντες επίσης κλήθηκαν να αναπτύξουν εν συντομία τη γνώμη τους για  τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σταχυολογήσαμε τις παρακάτω γνώμες:
1) Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύ χρήσιμα, αν ξέρεις να τα χρησιμοποιείς καλά και   με μέτρο. Αλλιώς μπορεί να γίνουν επικίνδυνα.
2)  Αν και έχω facebook   δεν το βρίσκω χρήσιμο, διότι σε αποβλακώνει. Επίσης στους "φίλους" σου μπορείς να  μιλήσεις και από κοντά, πράγμα που σε κάνει πιο κοινωνικό..
3)  Είναι πολύ Pro να μπορείς να μιλάς συνέχεια με τους φίλους σου και να παίζεις παιχνίδια.
4) Πιστεύω πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι καλά, επειδή ενημερωνόμαστε, αλλά μπορούμε να πέσουμε και θύματα εκφοβισμού.
5) Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας είναι πολλές φορές χρήσιμα, αλλά έχουν και παγίδες, γι' αυτό πρέπει να προσέχουμε.
6) Ενώ η γενική ιδέα είναι καλή, ο τρόπος που χρησιμοποιούνται από τους νέους μας έκανε μια κοινωνία "ηλιθίων", που νοιάζονται πιο πολύ για ένα "like"  παρά για ένα σημαντικό γεγονός.
7) Με βοηθούν να χαλαρώνω. 
8) Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή μας . Από τη μια μεριά είναι καλό ,διότι μπορούμε να επικοινωνούμε με φίλους και συγγενείς που ζουν μακριά, ενώ από την άλλη μας αποξενώνουν.