Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

  ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ
 ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ


Γράφει η Κωνσταντίνα Κύρινα

   Μια ομάδα μαθητών του Γυμνασίου μας που συμμετείχαμε στο πρόγραμμα "Προσέγγιση του ρατσισμού μέσα απ' τη Λογοτεχνία", με τη βοήθεια των καθηγητριών Παπαστεργίου Άννας και Καρπουζά Κωνσταντινιάς οργανώσαμε μια εκπαιδευτική εκδρομή στη Θεσσαλονίκη.

   Δραματοποιήσαμε, γράψαμε, σκηνοθετήσαμε και γυρίσαμε μια ταινία, η οποία είχε σκοπό να περάσει  αντιρατσιστικά μηνύματα. Τα γυρίσματα έγιναν στο Κινηματογραφικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το μοναδικό που υπάρχει στην Ελλάδα. Οι υπεύθυνοι του Μουσείου μας μετέφεραν σε μια αίθουσα, το λεγόμενο Green room, στο οποίο παίξαμε το έργο μας με επιτυχία, διασκεδάσαμε και μάθαμε σημαντικά πράγματα για την ιστορία του κινηματογράφου και τα μέσα που χρησιμοποιεί.
   Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Κέντρο Πληροφόρησης για το ρατσισμό "Αντιγόνη". Εκεί συμμετείχαμε σε βιωματικό παιχνίδι και παιχνίδι ρόλων. Μπήκαμε στη θέση διάφορων κοινωνικών ομάδων και κατανοήσαμε τις ανάγκες τους. Κατανοήσαμε ότι η πρώτη εντύπωση είναι παραπλανητική και ότι τα στερεότυπα κρύβουν παγίδες. Συνειδητοποιήσαμε ότι, ενώ είμαστε όλοι διαφορετικοί, είμαστε όλοι ίσοι κι έχουμε τα ίδια δικαιώματα.
   Τέλος ψυχαγωγηθήκαμε, αποκτήσαμε πολλές καινούριες εμπειρίες και περάσαμε όμορφα.