Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018



Ρατσισμός και διαφορετικότητα

 Από την Βαρβάρα Παπαϊορδανίδου

Η αγάπη, ο σεβασμός, η κατανόηση, η αλληλοβοήθεια, η εκτίμηση είναι λέξεις που δυστυχώς καταργούνται μπροστά στην λέξη ρατσισμός. Ζούμε στον 21ο  αιώνα και καθημερινά γύρω μας παρατηρούμε αρκετά φαινόμενα βίας και ρατσισμού. Είναι απαράδεκτο στην εποχή μας  να κοροϊδεύουμε και να μην σεβόμαστε ό,τι είναι διαφορετικό από εμάς. Χρώμα, θρησκεία, καταγωγή, φύλο δεν έχουν καμία σημασία. Όλοι είμαστε ίσοι, είμαστε άνθρωποι, πρέπει να αντιμετωπιζόμαστε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Πώς είναι δυνατόν να πιστεύουν κάποιοι ότι ένας λευκός διαφέρει από έναν έγχρωμο άνθρωπο; Τον θεωρούν ανώτερο; γιατί; Έχει παραπάνω γνώσεις; Είναι καλύτερος  άνθρωπος; Βοηθάει τους συμπολίτες του; Η απάντηση είναι όχι, ο άνθρωπος δεν εξαρτάται από το χρώμα του, αλλά από την προσωπικότητα και το χαρακτήρα του.

Δυστυχώς όμως στην κοινωνία μας υπάρχουν κάποια στερεότυπα και αντιλήψεις ειδικά στις παραδοσιακές κοινωνίες που δύσκολα αλλάζουν. Για παράδειγμα, γιατί ένας άνδρας να θεωρείται ανώτερος από μία γυναίκα; Στη χώρα μας ευτυχώς αυτή η ‘θεωρία’ δεν ισχύει πλέον. Σε χώρες όμως της Ασίας ή  της Αφρικής οι γυναίκες υποτιμούνται και θεωρούνται κατώτερες από τους άνδρες, δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις. Πολλές φορές ξυλοκοπούνται από τους άνδρες και αναγκάζονται να κάνουν πράγματα που δεν θέλουν. Αυτό είναι απαράδεκτο και πρέπει να σταματήσει. Η γυναίκα πρέπει να έχει τα ίδια δικαιώματα με τους άνδρες. Να ασχολείται με την πολιτική, να καταλαμβάνει σπουδαίες  θέσεις, να έχει άποψη, να είναι δυναμική και να συμμετέχει σε όποιες δραστηριότητες θέλει. Δεν πρέπει να υπάρχει περιορισμός.
Βέβαια υπάρχουν και κάποιες παράμετροι που δεν επιτρέπουν και δεν δέχονται το διαφορετικό και οδηγούν τους ανθρώπους στο ρατσισμό. Για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις παραμέτρους μια είναι η λύση και λέγεται εκπαίδευση και γνώση. Μέσα από αυτήν ο άνθρωπος διευρύνει τον πνευματικό του ορίζοντα και καλλιεργεί την κρίση του. Μαθαίνει να έχει άποψη και να μην δέχεται ό,τι του λένε. Μπορεί να κρίνει, να αντιμετωπίζει και βέβαια να καταλαβαίνει καλύτερα τι θα πει η λέξη ισότητα και ρατσισμός. Κάθε άτομο - όπως είναι απόλυτα φυσιολογικό - επηρεάζεται από την οικογένειά του, αφομοιώνει και δέχεται από αυτή αξίες και πρότυπα. Έτσι καμιά φορά υιοθετεί αντιλήψεις και ιδέες που δεν είναι σωστές, αλλά είναι ρατσιστικές. Προσωπικά θεωρώ πως όλοι είμαστε διαφορετικοί μεταξύ μας, ο καθένας έχει τα δικά του ιδιαίτερα και μοναδικά χαρακτηριστικά. Αγαπάμε τον εαυτό μας με τα αρνητικά και τα θετικά μας. Αν κάποιος μας κοροϊδέψει, γιατί είμαστε διαφορετικοί από αυτόν, δεν πρέπει να στενοχωρηθούμε, αλλά να γίνουμε πιο δυνατοί και να μην δώσουμε σημασία. Οφείλουμε να κατανοούμε και να σεβόμαστε το διαφορετικό, διότι υπάρχει ελευθερία και καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να επεμβαίνει στην ελευθερία κάποιου άλλου. Οι προσωπικές επιλογές είναι δικαίωμα του καθενός. Ελπίζω και εύχομαι στα χρόνια που θα ακολουθήσουν οι άνθρωποι να σέβονται τη διαφορετικότητα, ώστε το φαινόμενο του ρατσισμού να σταματήσει ή τουλάχιστον να μειωθεί.