Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

8η BIENNALE

Ξάνθη 2018-2019

Τέχνη με γεύσεις, χρώματα και αρώματα

Το Μουσείο και η Ακαδημία Παιδικής Τέχνης διοργανώνουν την 8η BIENNALE παιδικής τέχνης, πρεσβεύοντας με αυτόν τον τρόπο την αγάπη, την ειρήνη, τη φιλία και την αλληλεγγύη, μεταξύ των λαών του κόσμου. Μέσα από αυτόν το διαγωνισμό στήνουμε γέφυρες αγάπης ανάμεσα στους λαούς του κόσμου, σεβόμενοι την ιδιαιτερότητα και την παράδοσή τους και δίνουμε κίνητρο δημιουργίας στα παιδιά μέσα από την εκάστοτε θεματογραφία μας. Το θέμα που επιλέξαμε στην 8η Biennale 2018-2019 είναι: 
Τέχνη με γεύσεις, χρώματα και αρώματα

Αφορά την διατροφή μας, ως τέχνη και πολιτισμό το στόλισμα των πιάτων, η ιεροτελεστία και η σημασία των γευμάτων, ο τρόπος που μαγειρεύουμε τα φρούτα και τα λαχανικά της κάθε χώρας.

Η τέχνη της διατροφής μας αποτελεί ένα πολύ μεγάλο μέρος της ζωής μας.

Από την καλλιέργεια των πρώτων υλών, που διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

Ο τρόπος καλλιέργειας, η βιοποικιλότητα, οι καρποί και τα φυτά που τρέφονται οι άνθρωποι στον πλανήτη αποτελούν μια μοναδική παράσταση εικόνων που διαφέρουν ανάλογα με τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη που ζει κάθε λαός.

Από την καλλιέργεια, στο περιβόλι, τον κήπο, το χωράφι, το ψάρεμα, το κυνήγι, τη συγκομιδή.

Η επεξεργασία χειρονακτικά ή η τεχνική επεξεργασία παραγωγής μας φέρνουν στο πιάτο μας καθημερινά το φαγητό μας.

Το μαγείρεμα, οι μυρουδιές, οι γεύσεις αλλά και η διακόσμηση αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του πολιτισμού των λαών της ανθρωπότητας .

Το λιτό ή το πολύ πλούσιο τραπέζι ενώνει πάντα την οικογένεια, την παρέα και μοιράζονται όλοι γύρο από αυτό, τους καημούς και τις χαρές μεταξύ τους.

Αυτή είναι μια γενική εικόνα του πολιτισμένου κόσμου αλλά υπάρχει και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Γής που πεινάει και ζει κάτω από άθλιες συνθήκες.

Η μεγάλη ανάγκη για τροφή οδήγησε τους επιστήμονες να παράγουν μεταλλαγμένα τρόφιμα που ανεξέλικτα μπαίνουν στο τραπέζι μας και δεν ξέρουμε τι επιπτώσεις θα έχει αυτή η μεταλλαγμένη τροφή στον άνθρωπο μελλοντικά.

Ποιο να είναι άραγε το μέλλον της ανθρωπότητας στις επόμενες γενιές;

Τα παιδιά θα μας δώσουν όπως πάντα τις καλύτερες απαντήσεις ή καταγραφές μέσα από τα έργα τους στην 8η Biennale.

Όπως σε κάθε διαγωνισμό πιστεύουμε ότι οι δάσκαλοι με τους μαθητές θα δημιουργήσουν έργα που να καταγράφουν εικόνες από την ζωή σε ό,τι έχει σχέση με την διατροφή μας αλλά και εικόνες που έχουν προβληματισμό για το μέλλον της διατροφής στον πλανήτη μας.

Θα παρακαλέσουμε, όσοι θα λάβουν μέρος σε αυτή την ξεχωριστή 8η BIENNALE 2018-2019 να μας στείλουν, αν είναι δυνατό, και CD με συνταγές της πατρίδας τους για να κάνουμε ένα CD το οποίο θα συνοδεύει τον κατάλογο της 8η BIENNALE.

Περιμένουμε με αγωνία τις δημιουργίες σας και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία!!!Βραβεία

Η διεύθυνση του Μουσείου και της Ακαδημίας Παιδικής Τέχνης θα βραβεύσει με διπλώματα, τα έργα που θα διακριθούν. Η αξιολόγηση θα γίνει από ειδική επιτροπή η οποία θα αποτελείται από καλλιτέχνες και παιδοψυχολόγους.


Όροι συμμετοχής
Όλα τα παιδιά ηλικίας από 4 έως 17 ετών μπορούν να συμμετέχουν στέλνοντας ένα μικρό κομμάτι από την ψυχή και τη σκέψη τους.
Δεν επιτρέπονται οι αντιγραφές έργων και οι παρεμβάσεις τρίτων στα έργα των παιδιών. Οι ζωγραφιές τους θα μας γεμίσουν με χαρά διότι θα είναι ένα κομμάτι από το ίδιο τον εαυτό τους.

Διαστάσεις και τεχνικές

Τα έργα που θα σταλούν πρέπει να ζωγραφιστούν επάνω σε καμβά ή χαρτί με διαστάσεις 50Χ50 ή 60Χ40 cm
Τα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι: νερομπογιές, μαρκαδόροι, τέμπερες, μελάνες, παστέλ ξερό, λαδοπαστέλ, μολύβια, ακρυλικά, κολάζ, μικτές τεχνικές.


Προσοχή
Δεν επιτρέπεται να γραφτεί μπροστά στα έργα απολύτως τίποτε, καμιά λέξη, ούτε ακόμη το όνομα του παιδιού.
Την αποστολή των έργων παρακαλούμε να συνοδεύει αναλυτική λίστα των ονομάτων των παιδιών που συμμετέχουν στο διαγωνισμό, με τη σφραγίδα του φορέα (σχολείο, εργαστήρι, πολιτιστικός σύλλογος κτλ).
Η Ακαδημία Παιδικής Τέχνης κάνει προσπάθειες καλής συνεργασίας και επικοινωνίας ανάμεσα στους φίλους και τους φορείς των χωρών που δηλώνουν συμμετοχή.

Σας παρακαλούμε να τηρείτε τους όρους συμμετοχής:
  • Να γράφετε καθαρά όλα τα στοιχεία που σας ζητάμε.
  • Να γράφετε με κεφαλαία γράμματα ή με τη γραμματοσειρά Τimes New Roman,
  • Παρακαλούμε να στείλετε φωτογραφίες ή video σε CD, όταν ζωγραφίζετε το έργο, προκειμένου να προβάλλεται στη διάρκεια των εκθέσεων.

Ημερομηνίες Παράδοσης των Έργων
Η τελευταία ημερομηνία αποστολής των έργων είναι η 30η Mαΐου 2018.