Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

        Περίεργα Χριστουγεννιάτικα έθιμα

Από Αναστασία Λιάλια,  Ζάμπρου Ελεονώρα

          Οι λαοί του κόσμου γιορτάζουν τα Χριστούγεννα ανά την υφήλιο με πολλές παραδόσεις και έθιμα. Συνήθως τα έθιμα είναι παρόμοια με μικρές διαφορές, όμως υπάρχουν και κάποια τα οποία είναι πολύ περίεργα και μπορεί να σας καταπλήξουν:
          Εννιά ημέρες πριν τα Χριστούγεννα στη Βενεζουέλα οι άνθρωποι συμμετέχουν σε μια μαζική πορεία με πατίνια! Κροτίδες ξυπνούν τους κατοίκους του Καράκας, οι οποίοι στη συνέχεια φορούν τα πατίνια τους και βγαίνουν στους δρόμους. Οι δρόμοι κλείνουν το πρωί και οι άνθρωποι πηγαίνουν στην εκκλησία με τα πατίνια τους.
        Σε πολλές χώρες του κόσμου ο Αϊ - Βασίλης είναι αυτός που φέρνει τα δώρα στα παιδιά. Όχι όμως στην Ιταλία, όπου τα δώρα τα φέρνει μια ευγενική αλλά άσχημη μάγισσα που ονομάζεται «La Befana». Η μάγισσα δεν είδε το Χριστό να γεννιέται, όταν την φώναζαν οι τρεις μάγοι, επειδή - όπως λένε - ήταν απασχολημένη. Γι’ αυτό η Befana εμφανίζεται μερικές ημέρες μετά την ημέρα των Χριστουγέννων και αφήνει δώρα σε κάθε σπίτι, σε περίπτωση που το Άγιο βρέφος βρίσκεται εκεί.

Bray Mare – Ουαλία: Τα Χριστούγεννα σε μερικά χωριά της Ουαλίας έχουν έναν ξεχωριστό πρωταγωνιστή. Ένας άνθρωπος σκεπάζεται με ένα λευκό σεντόνι, κρατώντας ένα μακρύ ξύλινο κουτάλι με το στολισμένο κρανίο ενός αλόγου και μαζί με 5-6 ανθρώπους κάνουν  βόλτες στους δρόμους τραγουδώντας! Προσοχή όμως, γιατί το άλογο «δαγκώνει» και ο περαστικός-θύμα θα πρέπει να πληρώσει ένα πρόστιμο. Επίσης η παρέα κάνει και κατ’ οίκον επισκέψεις ελπίζοντας σε κάποιο κέρασμα, καθότι η επίσκεψή τους θεωρείται ότι φέρνει καλή τύχη για την καινούργια χρονιά.