Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014



Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις

Από  Ελένη Φούρκα

   Όλοι γνωρίζουμε πως στις μέρες μας είναι πολύ σημαντική η προσφορά των διάφορων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων,
είτε όσον αφορά την αντιμετώπιση κοινωνικών, είτε περιβαλλοντικών προβλημάτων. Είναι πολύ θετικό το ότι υπάρχει πλέον σημαντικός αριθμός από αυτές τις οργανώσεις. Μερικές για παράδειγμα είναι η Unicef, η Action Aid, το χαμόγελο του παιδιού ή η Διεθνής αμνηστία . Ακόμη πιο θετικό είναι το ότι πάρα πολλοί άνθρωποι θέλουν να αναπτύξουν εθελοντική δράση σε κάποια από αυτές.
   Το γεγονός αυτό είναι πολύ λογικό, αν σκεφτούμε τους λόγους για τους οποίους αξίζει κάποιος να "θυσιάσει" την προσωπική του ζωή, για μια τέτοια πράξη εθελοντισμού. Αρχικά, κάνοντας κάτι τέτοιο, γνωρίζεις ότι προσφέρεις χαρά και ελπίδα, όνειρα κι αισιοδοξία σε ανθρώπους που πραγματικά το έχουν ανάγκη. Η καλύτερη στιγμή έρχεται, όταν ως ανταπόδοση αυτών σου των πράξεων, παίρνεις μια αγκαλιά, ένα φιλί, ένα χαμόγελο. Επιπλέον, κανείς δε θα πρέπει να σκέφτεται ή να φέρεται εγωιστικά απέναντι στους συνανθρώπους του, τη στιγμή που θα μπορούσε να βρισκόταν κι αυτός στη θέση τους, αν οι συνθήκες ήταν λίγο διαφορετικές.
   Έτσι, ο καθένας μας είναι ικανός να προσφέρει το λιθαράκι του σε αυτόν τον τεράστιο αγώνα με διάφορους τρόπους. Πρώτα απ' όλα, αν σε κάποιον περισσεύουν λίγα ρούχα, τρόφιμα, παιχνίδια ή οτιδήποτε άλλο, θα ήταν καλό να τα στείλει σε αυτές τις οργανώσεις ώστε να τις στηρίξει και αυτός με τον τρόπο του. Ακόμη, μπορεί κάποιος να βοηθήσει στέλνοντας κάθε μέρα ένα συμβολικό ποσό χρημάτων, το οποίο μπορεί να είναι μικρό, όμως θα επιφέρει ένα μεγάλο καλό σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Αυτά τα χρήματα δε θα χαθούν, αντιθέτως θα μεσολαβήσουν ώστε να αγοραστούν βιβλία, φάρμακα, να χτιστούν σχολεία και κτίρια στέγασης των άπορων ανθρώπων.
   Τέλος, θα ήθελα να πω κλείνοντας, ότι κάνοντας καλό στην ανθρωπότητα, είσαι εντάξει και με τον εαυτό σου, άρα όσοι έχουν ενδοιασμούς σχετικά με το ρόλο των ΜΚΟ ή τη συμβολή τους σε αυτές είναι αναγκαίο να καταλάβουν άμεσα πόσο μεγάλο καλό κάνουν στην ανθρωπότητα.

 Από Ανδρέα Γιαννόπουλο

   Στην εποχή μας αντιμετωπίζουμε πολλά κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τους εαυτούς μας αλλά και το περιβάλλον. Έτσι, πολλές Μη Κυβερνητικές οργανώσεις παλεύουν για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.
   Η δράση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων είναι πολύ σημαντική και θα ήταν καλό όλοι μας να αναπτύξουμε εθελοντική δράση σε μια από αυτές. Η πράξη αυτή θα άξιζε, καθώς πολλά προβλήματα που μαστίζουν τη Γη θα αντιμετωπίζονταν.
   Επίσης πολλοί άνθρωποι θα σώζονταν και το βιοτικό επίπεδο ζωής τους θα αναπτύσσονταν. Έτσι θα εξελίσσονταν πιο εύκολα τα γράμματα, οι Τέχνες, οι Επιστήμες και ο πολιτισμός, καθώς ένα σημαντικό τμήμα ανθρώπων θα δραστηριοποιούνταν και δε θα έμενε ανενεργό. Ακόμη θα ανακουφίζονταν το περιβάλλον από τα προβλήματα που υπάρχουν και αυτό θα συνέβαλε στην διατήρηση  της ζωής στη Γη. Σημαντικό επίσης είναι και το γεγονός, ότι μέσα από τη συμμετοχή στις ΜΚΟ οι άνθρωποι γίνονταικαλύτεροι. Μαθαίνουν να βοηθούν ανθρώπους με προβλήματα, αναγνωρίζουν ότι εκτός από δικαιώματα, έχουν και υποχρεώσεις, κοινωνικοποιούνται και νιώθουν ικανοποίηση καθώς προσφέρουν βοήθεια χωρίς να περιμένουν αντάλλαγμα.
   Πολλοί είναι οι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε ο καθένας να συνεισφέρει στο έργο της ΜΚΟ, στην οποία θα γίνει μέλος. Αρχικά ένας καλός τρόπος είναι η δωρεά. Αρκετοί άνθρωποι έχουν ρούχα , παιχνίδια και πολλά άλλα πράγματα, τα οποία δεν χρησιμοποιούν πια. Έτσι, θα μπορούν να τα στείλουν στη  ΜΚΟ, η οποία με τη σειρά της θα τα δώσει σε ανθρώπους που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες ζωής. Η προσφορά χρημάτων είναι ακόμη ένας καλός τρόπος. Μια πιο επικίνδυνη λύση είναι η άμεση συμμετοχή στη ΜΚΟ. Δηλαδή κάποιος να γίνει ενεργό μέλος και να πηγαίνει σε διάφορα μέρη του κόσμου για να σώσει τους ανθρώπους αλλά βέβαια και το περιβάλλον. Ακόμη, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν χρήματα αλλά και να ευαισθητοποιηθούν περισσότεροι άνθρωποι.
   Η δράση των ΜΚΟ είναι , λοιπόν, πολύ σημαντική, αλλά θα πρέπει , όσοι μπορούν και θέλουν, να πάρουν μέρος σ' αυτές και να γίνουν εθελοντές. Έτσι πολλά κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα θα αντιμετωπιστούν με επιτυχία στο μέλλον.