Κυριακή 7 Απριλίου 2013


ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΟΥ

Γράφει η Κυριακή  Καραστέργιου

Την περασμένη εβδομάδα η περιβαλλοντική ομάδα της Β’ Γυμνασίου του σχολείου μας που συμμετέχει στο πρόγραμμα «Οι περιπέτειες  του μεταξοσκώληκα» επισκέφτηκε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Σουφλίου, για να παρακολουθήσει το πρόγραμμα «Οι περιπέτειες του μεταξοσκώληκα στην πόλη του μεταξιού».
Η περιπέτειά μας ξεκίνησε την Πέμπτη 28/3/2013, όταν, μετά από ένα πολύωρο αλλά ευχάριστο ταξίδι, φτάσαμε νωρίς το απόγευμα στο ΚΠΕ Σουφλίου, όπου οι υπεύθυνοι του ΚΠΕ κύριοι Αποστόλης Ιωαννίδης και Γρηγόρης Μπιστίνας μας υποδέχτηκαν θερμά και μας έκαναν να νιώσουμε πολύ άνετα και οικεία. Αφού τακτοποιηθήκαμε στις μαθητικές εστίες, όπου φιλοξενηθήκαμε, βρεθήκαμε στην αίθουσα συνεδριάσεων, όπου παρουσιάσαμε τους εαυτούς μας και παρακολουθήσαμε ένα βίντεο με τα στάδια ζωής του μεταξοσκώληκα, το οποίο μας εντυπωσίασε και μας τράβηξε το ενδιαφέρον.
Την επόμενη ημέρα περιηγηθήκαμε στο Λαογραφικό Μουσείο Σουφλίου, στο Μουσείο Τέχνης Μεταξιού, στο Μουσείο Μετάξης και στο Ιστορικό Μουσείο Σουφλίου, όπου γνωρίσαμε από κοντά το μετάξι και το μεταξοσκώληκα και ενημερωθήκαμε για την εκτροφή του και τη συμβολή του στην ανάπτυξη, την αρχιτεκτονική, την ιστορία και την οικονομία του Σουφλίου. Αυτό που μας προκάλεσε τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι το πώς από ένα σκουληκάκι σε μέγεθος κεφαλιού μιας καρφίτσας μπορούν να παραχθούν 1.500-3.000 μέτρα μεταξωτής κλωστής. Το απόγευμα επισκεφτήκαμε το δάσος της  Δαδιάς, το οποίο είναι εθνικό πάρκο και φιλοξενεί πολλά προστατευόμενα είδη πουλιών, όπως μαυρόγυπες και θαλασσαετούς, αλλά και χλωρίδας, όπως ορχιδέες σε διάφορα σχήματα και χρώματα. Μάλιστα είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε με ειδικό εξοπλισμό τα εντυπωσιακά πτηνά από το ειδικά διαμορφωμένο παρατηρητήριο. Τέλος, μας έγινε ξενάγηση σε βιοτεχνική μονάδα παραγωγής μεταξιού και είδαμε από την αρχή πώς από ένα κουκούλι μεταξοσκώληκα γίνεται ένα ωραίο μεταξωτό ύφασμα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πουκάμισων, εσωρούχων, τραπεζομάντιλων, φορεμάτων ακόμη και πίλινγκ για το σώμα.
 Το Σάββατο, αφού εκπονήσαμε σε ομάδες και παρουσιάσαμε τις εργασίες που μας ανατέθηκαν, ευχαριστήσαμε και αποχαιρετήσαμε τα μέλη του ΚΠΕ και συνεχίσαμε το ταξίδι μας με προορισμό την πόλη της Ξάνθης. Την Κυριακή περπατήσαμε στην παλιά πόλη της Ξάνθης και πήραμε το δρόμο της επιστροφής.
Η περιπέτειά μας στην πόλη του μεταξιού δυστυχώς τελείωσε, όμως οι εμπειρίες που αποκομίσαμε θα μας συνοδεύουν για πάντα και σίγουρα θα θέλαμε να ξαναπάμε χωρίς κανένα ενδοιασμό.
Ευχαριστούμε τους συνοδούς-καθηγητές μας και το προσωπικό του ΚΠΕ Σουφλίου για την υπέροχη φιλοξενία.