Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

ΙΕ΄ Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Δοκιμίου «Ελευθέριος Βενιζέλος»
2016-2017
Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στοχεύοντας στην ανάδειξη της προσωπικότητας, του έργου και της εποχής του Ελευθερίου Βενιζέλου προκηρύσσει τον ΙΕ΄ Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Δοκιμίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» με θέμα:
«Η Συνθήκη της Λωζάννης (1923)».
Ο διαγωνισμός απευθύνεται στους μαθητές της Γ΄ τάξης των Γυμνασίων όλης της χώρας,

οι οποίοι καλούνται να αναφερθούν στη Συνθήκη της Λωζάννης και στο ρόλο του Ελευθερίου Βενιζέλου κατά τη συζήτηση και σύναψή της. Επίσης ζητείται να αξιολογήσουν τη σημασία της συνθήκης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Στην αξιολόγηση των γραπτών και του φετινού διαγωνισμού θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάδειξη της κριτικής σκέψης και στη συνθετική ικανότητα των μαθητών. Τα κείμενα των δοκιμίων, τα οποία δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 2.000 λέξεις, θα είναι ατομικές εργασίες και θα γραφούν εκτός ωρών διδασκαλίας. Θα κατατεθούν είτε σε χειρόγραφη μορφή είτε γραμμένα στον υπολογιστή, έτσι ώστε να είναι ευανάγνωστα (η Επιτροπή Αξιολόγησης διατηρεί το δικαίωμα να μην αξιολογήσει δυσανάγνωστα κείμενα, ενώ δε θα αξιολογούνται συλλογικές εργασίες). Τα δοκίμια πρέπει να διακρίνονται για τη λεκτική τους αρτιότητα και ωριμότητα, την πρωτοτυπία των ιδεών και την ικανότητα οργάνωσης της σκέψης. Για τη σύνταξη/συγγραφή τους οι μαθητές μπορούν να ανατρέξουν για ενδεικτική βιβλιογραφία στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος: http://www.venizelos-foundation.gr.
Τα γραπτά δοκίμια θα υποβληθούν στα σχολεία, τα οποία με τη σειρά τους θα διαβιβάσουν τα δοκίμια των μαθητών στις αρμόδιες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να τα αποστείλουν ταχυδρομικά μέχρι και τις 3 Φεβρουαρίου 2017 στην Επιτροπή Αξιολόγησης του Διαγωνισμού του Ιδρύματος στη διεύθυνση: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Πλατεία Έλενας Βενιζέλου, Χαλέπα 731 33 Χανιά. Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» ορίζει την Επιτροπή Αξιολόγησης του Διαγωνισμού, η οποία αποτελείται από τρία (3) μέλη, εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (φιλόλογους ή/και ιστορικούς με ειδίκευση στη νεότερη ελληνική ιστορία).
Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα δημοσιοποιηθούν αρχές Μαρτίου του 2017.
Τα μέλη της Επιτροπής αξιολογούν τις εργασίες και τις βαθμολογούν ως προς το περιεχόμενο (50/100), την έκφραση-μορφή-γλώσσα (30/100) και τη διάρθρωση των σκέψεων (20/100). Ο τελικός βαθμός αποτελείται από το άθροισμα των επί μέρους βαθμών. Στις εργασίες που ενδεχομένως ισοβαθμούν μοιράζεται ισόποσα το αντίστοιχο βραβείο.
Στους μαθητές που θα διακριθούν θα απονεμηθούν βραβεία σε ειδική τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά τον Μάρτιο του 2017, μήνα θανάτου του Ελευθερίου Βενιζέλου (παραμονή του πολιτικού του μνημόσυνου). Τα έξοδα μετακίνησης και φιλοξενίας των τριών (3) βραβευομένων μαθητών και ενός συνοδού θα καλυφθούν από το Ίδρυμα.Τα βραβεία για τους νικητές θα είναι τρία (3) κατά σειρά επιτυχίας και θα απονεμηθούν ως εξής:
Στον πρώτο νικητή 1.500 €
στον δεύτερο νικητή 1000 € και
στον τρίτο νικητή 600 €.

Επίσης, θα απονεμηθούν έπαινοι στους μαθητές και στις μαθήτριες που το δοκίμιό τους θα αξιολογηθεί για την 4η έως και την 10η θέση και οι οποίοι, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να παρευρίσκονται στην τελετή βράβευσης.