Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011


ΜΑΘΗΤΙΚΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Έως 15 Δεκεμβρίου
Διαγωνισμός Επιστημονικής Έκθεσης

«Γίνε Επιστήμονας του Cassini για μια Μέρα»

Ειδικοί επιστήμονες από τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς NASA και ESA  ασχολούνται με το σχεδιασμό μελλοντικών παρατηρήσεων του διαστημόπλοιου  Cassini που θα σταλεί σε σημεία που εσείς θα υποδείξετε επειδή εκτιμάτε ότι αυτά πρέπει να τα μελετήσουν οι επιστήμονες.
Ο διαγωνισμός αυτός είναι η δική σου ευκαιρία για να προτείνεις πού πιστεύεις ότι πρέπει να στραφούν οι κάμερες του διαστημικού σκάφους Cassini κατά την επόμενη παρατήρησή του. 
Η ειδική ομάδα της NASA έχει επιλέξει τρεις πιθανούς στόχους παρατήρησης. Καθένας από τους τρεις στόχους έχει ιδιαίτερη επιστημονική αξία.
Η αποστολή σου είναι να αποφασίσεις ποιος από αυτούς τους τρεις στόχους έχει το μεγαλύτερο επιστημονικό ενδιαφέρον και να γράψεις μια έκθεση που να εξηγεί τους λόγους καθώς και τι είδους γνώσεις εκτιμάς ότι μπορούμε να αποκτήσουμε μέσα από αυτή την παρατήρηση που προτείνεις.

Οι τρεις επιλεγμένοι στόχοι που θα παρατηρηθούν είναι:  

1) ο δορυφόρος Υπερίων
2) οι δορυφόροι Ρέα και Τιτάνας &
3) ο πλανήτης Κρόνος.

Οι εκθέσεις, οι οποίες θα πρέπει να έχουν έκταση μικρότερη των 500 λέξεων, θα αξιολογηθούν από ειδικούς επιστήμονες του τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι από 10 έως 18 ετών. Οι νικήτριες εκθέσεις θα βραβευτούν και θα δημοσιευτούν στην επίσημη ιστοσελίδα της NASA.


Aποστολή εκθέσεων στο email: cassiny.gr.scientist@gmail.com
με θέμα(subject): Ονοματεπώνυμο_Σχολείο_Στόχος

Δείτε περισσότερα στο: http://saturn.jpl.nasa.gov/education/scientistforaday10thedition/

Επιμέλεια: Αλίκη Σιούστη