Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

            ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟ 4ο





Με αφορμή  την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου η υπεύθυνη της  σχολικής μας βιβλιοθήκης Άννα Κουρκούτα οργάνωσε, όπως κάθε χρόνο, έκθεση βιβλίου. Οι μαθητές αφού   ενημερώθηκαν  για  τη  σημασία  της μέρας αυτής, περιηγήθηκαν  στην έκθεση και δανείστηκαν τα βιβλία της επιλογής τους.
Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.
Το 2019 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το τμήμα Βιβλίου για Παιδιά και Νέους της Λιθουανίας. Το μήνυμα 
"Τα βιβλία μας βοηθούν να μη βιαζόμαστε" και η αφίσα είναι έργα του Λιθουανού διεθνούς φήμης εικονογράφου και συγγραφέα Kestutis Kasparavicious.
"Βιάζομαι!... Δεν έχω χρόνο!... Αντίο!... Ακούμε τέτοιες κουβέντες κάθε μέρα,
όχι μόνο στη Λιθουανία, που βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης, αλλά και σε πολλά μέρη του κόσμου. Συχνά επίσης ακούμε να λέγεται ότι ζούμε στην εποχή της υπέρμετρης πληροφόρησης, της ταχύτητας και της βιασύνης.
Αν όμως πάρεις στα χέρια σου ένα βιβλίο, νιώθεις αμέσως διαφορετικά. Φαίνεται πως τα βιβλία έχουν αυτή τη θαυμαστή ιδιότητα- μας βοηθούν να χαλαρώνουμε. Μόλις ανοίξεις ένα βιβλίο και βυθιστείς στα ήρεμα βάθη του, δεν έχεις πια το φόβο πως όλα περνούν με ξέφρενη ταχύτητα κι εσύ δεν προλαβαίνεις να δεις τι γίνεται. Ξαφνικά, αρχίζεις να πιστεύεις ότι δε χρειάζεται να τρέχεις με τόση βιασύνη για μια δουλειά που μάλλον είναι ασήμαντη. Στα βιβλία όλα συμβαίνουν ήσυχα, με μια τάξη καθορισμένη με ακρίβεια. Ίσως επειδή οι σελίδες τους είναι αριθμημένες, ίσως γιατί οι σελίδες κυλούν απαλά και γαλήνια καθώς τις γυρίζεις. Στα βιβλία, όσα έχουν γίνει στο παρελθόν, συναντούν με ηρεμία τα όσα πρόκειται να συμβούν....."