Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

Από την Έρη Μαμάτσιου

Τα είδη μουσικής που υπάρχουν είναι αμέτρητα. Ο κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του προτιμήσεις ανάλογα με τη προσωπικότητα του, την εποχή του και τις καταστάσεις που εκτυλίσσονται γύρω από αυτόν.
Η μουσική θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ο καλύτερός μας φίλος στις δυσκολότερες και στις καλύτερες στιγμές μας. Είναι εκεί, όταν δεν θέλεις να ακούς τη γκρίνια του μικρότερου αδερφού σου και μάλιστα με αυξημένη την ένταση. Είναι εκεί, όταν είσαι στεναχωρημένος, επειδή μάλωσες με την παρέα σου. Είναι εκεί, όταν είσαι ενθουσιασμένος που νικήσατε με την ομάδα σου σε κάποιον αγώνα που παίξατε. Η μουσική, ο ρυθμός, η μελωδία βρίσκονται παντού - χωρίς να το καταλαβαίνουμε πολλές φορές.
Αν ακούσουμε πολύ προσεκτικά τον κόσμο γύρω μας, θα παρατηρήσουμε πως το κελάηδημα των πουλιών, το βήμα των περαστικών, το τικ τακ του ρολογιού, όλα συνδυάζονται και συνθέτουν μελωδίες μαγικές.
Η μουσική και τα τραγούδια, εκτός από το να συνδέονται με τη ψυχολογία μας, επιπλέον την επηρεάζουν. Κάποιος είχε γράψει: "Αν η μουσική δεν μπορεί να διορθώσει κάπως την κατάσταση, τα πράγματα πρέπει να είναι σοβαρά" και ίσως να έχει δίκιο. Έχει δοκιμαστεί σε νοσοκομεία και κλινικές να βάζουν στους ασθενείς μουσική, ώστε να νιώθουν καλύτερα, όταν η ατμόσφαιρα γίνεται αποπνικτική και στενάχωρη για κάποιους από αυτούς. Με τη μουσική το μυαλό ταξιδεύει σε καταστάσεις ρομαντικές, λυπητερές, δυσάρεστες, αλλά και υπερβολικά ευχάριστες την ίδια στιγμή. Έτσι τα σκαμπανεβάσματα της ψυχολογίας μας οφείλονται συνήθως σε πράγματα που ακούμε .
Το επόμενο πρωί λοιπόν που θα ξυπνήσεις στις εφτά, για να πας σε αυτό το κτήριο που λέγεται σχολείο και το βαριέσαι απίστευτα, δοκίμασε να ακούσεις το αγαπημένο σου τραγούδι και θα δεις πως η διάθεσή σου θα αλλάξει αυτόματα τραγουδώντας το. Το μόνο αρνητικό με αυτό είναι ότι μπορεί να το τραγουδάς και για το υπόλοιπο της ημέρας, καθώς θα σου έχει κολλήσει για τα καλά και θα το σιγομουρμουρίζεις την ώρα των Μαθηματικών...