Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013


Οι Αποκριές στη Κοζάνη

Γράφουν: Αγγελική Τσερνίδου, Παναγιώτα Χατζή
    Οι Αποκριές στη Κοζάνη είναι μοναδικές. Ξεκινάνε από την Τσικνοπέμπτη και τελειώνουν την  Κυριακή πριν την Καθαρά  Δευτέρα. Κάθε μέρα και ένας Σύλλογος παρουσιάζει στην πλατεία τοπικούς παραδοσιακούς χορούς. Έπειτα όλοι κατευθυνόμαστε στο Φανό του Συλλόγου αυτού, για να συνεχίσουμε το γλέντι. Όλοι μας χορεύουμε γύρω από τη φωτιά, ακούγοντας διάφορα Κοζανίτικα τραγούδια.
      Επίσης συναρπαστική είναι και η παρέλαση του καρναβαλιού, το μεσημέρι της Μεγάλης αποκριάς. Όλοι οι Σύλλογοι φτιάχνουν και παρουσιάζουν τα άρματά τους, που έχουν κυρίως σατιρικό θέμα σχετικό με την πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα. Τα μέλη του Συλλόγου φοράνε στολές που σχετίζονται με το θέμα αυτό. Όλοι περνάνε πολύ ωραία χορεύοντας.
      Ακόμη πρέπει να τονίσουμε ότι έρχονται και επισκέπτες από διάφορες περιοχές όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και από το εξωτερικό.
     Το καρναβάλι της Κοζάνης διαφέρει από αυτό της Πάτρας, διότι δεν προσφέρει θέαμα και διασκέδαση με ξενόφερτα στοιχεία, αλλά προσπαθεί να ψυχαγωγήσει τον άνθρωπο με γνήσιο παραδοσιακό τρόπο.