Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

ΤΟ 4ο ΣΤΟ ΚΠΕ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ

Γράφει η Μαριάνθη Παπαθανασίου 
  Στα πλαίσια του προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέμα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πραγματοποιήθηκε εκδρομή στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Μαρώνειας.
   Η εκδρομή μας για την Κομοτηνή ξεκίνησε την Πέμπτη  26 /4 στις 8.00 το πρωί από το σχολείο μας. Κάνοντας κατά τη διάρκεια της διαδρομής κάποιες στάσεις και κοιτώντας τα υπέροχα μέρη από όπου περνούσαμε, φτάσαμε μετά από 4 ώρες στη πόλη της Κομοτηνής. Εκεί φάγαμε για μεσημέρι και φύγαμε κατευθείαν για το Κ.Π.Ε Μαρώνειας. Στο Κ.Π.Ε μας έγινε μια παρουσίαση για το αιολικό πάρκο Ροδόπης και μετά μας χώρισαν σε τέσσερις ομάδες για να δουλέψουμε την εργασία μας. Έπειτα παίξαμε κάποια παιχνίδια συνεργασίας και εμπιστοσύνης και το βράδυ επισκεφθήκαμε το χωριό Μαρώνεια όπου και φάγαμε όλοι μαζί.
  Την άλλη μέρα οι υπεύθυνοι του Κ.Π.Ε. μας πήγαν σε ένα ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο όπου και μας έγινε ξενάγηση στους χώρους του, αναλύοντάς μας τον τρόπο λειτουργίας του εργοστασίου, τα υπέρ και τα κατά του. 
  Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το αιολικό πάρκο στην οροσειρά της Ροδόπης, όπου και μείναμε έκθαμβοι κοιτάζοντας τις τεράστιες ανεμογεννήτριες. Εκεί ο υπεύθυνος και μέλος της Greenpeace μας εξήγησε τον τρόπο λειτουργίας τους και μας μίλησε γενικά γι’ αυτές, για το κόστος τους, τα πλεονεκτήματά τους κ.ά. Γυρίζοντας στο χώρο του Κ.Π.Ε. δουλέψαμε σε ομάδες και αφού επεξεργαστήκαμε τις πληροφορίες που είχαμε συλλέξει από τους χώρους που είχαμε επισκεφθεί, κάναμε μια εργασία για τις Α.Π.Ε και τα αιολικά πάρκα.
  Φύγαμε από το Κ.Π.Ε. και οι υπεύθυνοι μας αποχαιρέτησαν με ένα αναμνηστικό βίντεο από τη 2ήμερη παραμονή μας. Την άλλη μέρα το πρωί αναχωρήσαμε για την Αλεξανδρούπολη, όπου φτάνοντας είδαμε το φάρο και κάναμε βόλτα στην πόλη. Σχεδόν αμέσως φύγαμε  για το δάσος της Δαδιάς.  Εκεί απολαύσαμε την πανέμορφη φύση και μετά πήγαμε στο Σουφλί και, αφού είδαμε την πόλη,  αναχωρήσαμε για Ξάνθη. Στην Ξάνθη ξεκουραστήκαμε λίγο στο ξενοδοχείο και το βράδυ κάναμε βόλτα στην πανέμορφη πόλη. Στην πλατεία γευτήκαμε τη σπεσιαλιτέ της πόλης, το περίφημο σουτζούκ λουκούμ. 
  Το πρωί της Κυριακής, που ήταν και η τελευταία μας μέρα, πήγαμε στην παλιά πόλη της Ξάνθης και μετά αναχωρήσαμε για τον ποταμό Νέστο, όπου θαυμάσαμε την υπέροχη φύση του ποταμού κάνοντας πεζοπορία ή ποδηλασία. Μετά από εκεί συνεχίσαμε το ταξίδι της επιστροφής και έτσι φτάσαμε το βραδάκι στη Κοζάνη. Ήταν μια αξέχαστη εκδρομή!!!