Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΤΟΥ ΦΕΤΙΝΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

ΚΟΖΑΝΗ 22-12-2011
Θα έχουμε φέτος 'λευκά Χριστούγεννα';

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου μας ευχαριστεί όσους μαθητές συντέλεσαν ώστε να συγκεντρωθούν τρόφιμα και άλλα χρήσιμα είδη για το "Χαμόγελο του παιδιού"

Ευχαριστεί επίσης το γραφείο μεταφορών 'Πούχιας Αδάμος' για τη δωρεάν μεταφορά από Κοζάνη για Θεσσαλονίκη, των προϊόντων που συγκεντρώθηκαν.

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ CERN

Ομάδα μαθητών του σχολείου μας θα επισκεφθεί στις 10-1-2012 το  CERN .
Περιμένουμε με ανυπομονησία τις εντυπώσεις και τις περιγραφές τους.
Προς το παρόν πάρτε μια γεύση, βλέποντας βίντεο από τον ιστοχώρο του CERN 
κάνοντας κλικ εδώ.

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

ΗΛΙΟΣ, ΤΟ ΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Γράφει η Μαριάνθη Παπαθανασίου

Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε στο Βαλταδώρειο Γυμνάσιο Κοζάνης ημερίδα με θέμα «Ήλιος, Το Άστρο Της Ημέρας».
Ομιλητής ήταν ο κ. Αριστείδης Βούλγαρης, ο οποίος μας ταξίδεψε στην επιφάνεια και το εσωτερικό του Ήλιου.
 Μέσα από φωτογραφίες και βίντεο ανακαλύψαμε τις μαύρες κηλίδες στην επιφάνεια του Ήλιου και θαυμάσαμε τη μεγαλοπρέπεια των ηλιακών εκλάμψεων και την επιρροή τους στη Γη. Ένα αποτέλεσμα των εκλάμψεων στη Γη ήταν η διακοπή των επικοινωνιών το 1982. Επίσης οι εκλάμψεις δημιουργούν το πολικό σέλας όταν έλκονται από τους μαγνητικούς πόλους της Γης.
 Στο τέλος της διάλεξης δόθηκε η ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να παρακολουθήσουν από ειδικά τηλεσκόπια τον Ήλιο και διάφορες κηλίδες που υπήρχαν στην επιφάνεια του. Η ημερίδα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα.



ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΑ

….πρέπει να προσέχουμε τη φύση και όχι να την καταστρέφουμε, γιατί έτσι αναταράσσεται και η πανίδα του περιβάλλοντος….

................................................................... 
….Μετά μας ενημέρωσαν ότι θα φητέψουμε κάτι κυπαρίσσια και έλατα. Όλα τα παιδιά χοροπηδούσαν και φώναζαν  «Yes, yes”…..
  ................................................................... 
O Αλέξανδρος Υψηλάντης με αυτή την προκήρυξη προσπαθεί να ανασυκώσει όλο το λαό για να πολεμήσει για την πατρίδα……
  ...................................................................

Τι  είναι ψηφοθηρία;
  ...Όταν ψηφίζουν τα θηρία..
 

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

ΜΑΘΗΤΙΚΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ


17ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός
 Αστρονομίας και  Διαστημικής 2012
Η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος προκηρύσσει τον 17ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής 2012.
Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ενασχόληση των μαθητών με την επιστήμη της Αστρονομίας, της Αστροφυσικής και της Διαστημικής, και η επιβράβευση αυτής της προσπάθειάς τους.
     
Ο Διαγωνισμός περιλαμβάνει 4 φάσεις που είναι οι εξής:

1η φάση <<Εύδοξος>>
8-20 Δεκεμβρίου 2011 μέσω του διαδικτύου, στην ιστοσελίδα εταιρίας.

2η φάση <<Αρίσταρχος>>
Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2012, ώρα 9 π.μ. στα κεντρικά Λύκεια ή Γυμνάσια.

3η φάση <<Ίππαρχος>>
Σάββατο, 10 Μαρτίου 2012, ώρα 5 μ.μ. στο Οικονομικό τμήμα  του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μόνο για του επιτυχόντες της 1ης και της 2ης φάσης (αθροιστικά).

4η φάση <<Πτολεμαίος>>
Το 3ο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου στο Οικονομικό τμήμα  του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μόνο για τους 10 πρώτους της 3ης φάσης.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την παρακάτω διεύθυνση

Επιμέλεια:  Βιβή Ζυμπά
ΜΑΘΗΤΙΚΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Το Ίδρυμα Ευγενίδου, η Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες και η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων προσκαλούν τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, να στείλουν μία ερώτηση σχετική με τις νευροεπιστήμες (νευρικό σύστημα, εγκέφαλος, νωτιαίος μυελός, συμπεριφορά, επικοινωνία μεταξύ νευρώνων, αντίληψη του περιβάλλοντος, ερμηνεία των εισερχόμενων πληροφοριών, αποστολή εντολών στα διάφορα όργανα…)
Οι ερωτήσεις θα αξιολογηθούν από νευροεπιστήμονες και θα επιλεγούν οι 10 με βάση την πρωτοτυπία τους, την επικαιρότητά τους και τις προεκτάσεις τους για τις νευροεπιστήμες και την κοινωνία. Οι μαθητές που θα έχουν υποβάλει  τις 10 επιλεγμένες ερωτήσεις, θα προσκληθούν σε ειδική, ανοικτή για το κοινό, εκδήλωση στο ίδρυμα Ευγενίδου τον Μάρτιο 2012 – και σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί – για να ακούσουν τις απαντήσεις στις ερωτήσεις τους από  ειδικούς νευροεπιστήμονες.
Στόχος της δραστηριότητας αυτής είναι να εμπνευστούν οι μαθητές να ασχοληθούν με τις νευροεπιστήμες και, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους στο μάθημα της Βιολογίας, να προβληματιστούν και να θέσουν τις ερωτήσεις τους.
Βασικός επίσης στόχος είναι να βοηθηθούν οι νέοι άνθρωποι να γνωρίσουν τον επιστημονικό κόσμο της χώρας μας και μάλιστα εκείνον που βρίσκεται στην αιχμή της έρευνας και να συζητήσουν από κοινού σε κλίμα ευχάριστο και δημιουργικό.
Οι μαθητές μπορούν να απευθύνουν τις ερωτήσεις τους

 μέχρι την 20ή Ιανουαρίου 2012

προς τα μέλη της Ελληνικής Εταιρείας για τις Νευροεπιστήμες στο e-mail:
info@hsfn.gr, συμπεριλαμβάνοντας τα στοιχεία επικοινωνίας τους.
Στην περίπτωση που ο επιλεγμένος μαθητής κατοικεί εκτός Αθηνών, θα καλυφθούν τα έξοδα μετάβασης, διαμονής και επιστροφής αυτού και ενός συνοδού γονέα στην Αθήνα την ημέρα της εκδήλωσης.
Οι δέκα μαθητές που θα επιλεγούν θα παραλάβουν τη σειρά εκπαιδευτικών οδηγών του Νέου Ψηφιακού Πλανητάριου του Ιδρύματος Ευγενίδου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΘΕΜΑ



ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ

Γράφει η Δέσποινα Κρανιώτη

      « Τη γλώσσα μας είναι αδύνατο να την αντικρίσει κανείς αλλιώς παρά σαν ανάσα ζωντανών ανθρώπων.» (Γ. Σεφέρης). Η κοινωνία της εικόνας όμως κατάφερε να χρειάζεται η γλώσσα μας οξυγόνο.
      « Its all greek to me» σχολίαζαν οι Αμερικάνοι ηθοποιοί στις ταινίες με τον Κότζακ, για να δείξουν ότι δεν καταλάβαιναν. Τώρα φτάσαμε να είναι greek ό,τι λέμε μεταξύ μας. Reality με παίκτες που το λεξιλόγιό τους περιορίζεται σε 100 λέξεις, μερικές βρισιές και τα υπόλοιπα κραυγές και βρυχηθμοί. Ενημερωτικά πρωινά στην τηλεόραση όπου επικρατούν λέξεις όπως Yes, ουαου και τζίζας! Ποιος ακούει βέβαια, ή το μίνι θα κοιτάς ή το γυμνασμένο στέρνο.
      Ακόμα και οι εφημερίδες έχουν κατεβάσει το γλωσσικό επίπεδο, για να γίνονται κατανοητές από το ευρύ κοινό. Ποιος διαβάζει τα άρθρα πνευματικών ανθρώπων; Κι άντε τα διάβασες! Τι κατάλαβες; Ενώ ο γαργαλιστικός κίτρινος τύπος;  Μια σελίδα, δυο λέξεις. Τα Μ.Μ.Ε., σε μεγάλη κλίμακα, χρησιμοποιούν ακρωτηριασμένη γλώσσα. Ιδιότυπες φράσεις από συμπλεγματικά άτομα, στην προσπάθεια αυτοπροβολής (“θα πηδηχτώ από το παράθυρο”, μη μου κρύβεστε, όλοι το λέμε). Δημιουγήθηκε μια καινούρια δήθεν δημοτική γλώσσα, εντελώς άσχετη με τις εκφράσεις του λαού. Απ’αυτές τις επεμβάσεις δημιουγήθηκε ένα ιδίωμα που θεωρήθηκε προοδευτικό, για να ξεχωρίζει κανείς από τη συντηρητική μάζα.
      Όταν όμως σήμερα οι νέοι κάτω των 30 δεν καταλαβαίνουν την γλώσσα του Παπαδιαμάντη πώς να συνεχιστεί η γλώσσα του Σεφέρη και του Ελύτη; « Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική, το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου. Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου» (Ο. Ελύτης).