Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

Αγαπητοί αναγνώστες,
     Ένα πρόβλημα που έχουμε στην περιοχή μας είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος. Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό. Η ατμόσφαιρα είναι πολύ μολυσμένη και για αυτό ευθύνονται κυρίως τα εργοστάσια  της ΔΕΗ, που καίνε λιγνίτη για να παράγουν ρεύμα και μάλιστα έτσι καταναλώνουν μη ανανεώσιμους πόρους. Παρόλα αυτά χωρίς τα εργοστάσια δε θα έχουμε ρεύμα. Για τη μόλυνση ευθύνονται επίσης τα αυτοκίνητα, τα μηχανάκια και όλα τα οχήματα  που καίνε βενζίνη και πετρέλαιο και απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες καυσαερίων. Η μόλυνση έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται στον άνθρωπο πολλά προβλήματα υγείας, κυρίως αναπνευστικά: άσθμα, καρκίνος αλλά και προβλήματα στην καρδιά.
     Άλλο ένα πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι είναι υπερκαταναλωτικοί και έτσι μαζεύονται πολύ γρήγορα μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών και τα απορριμματοφόρα δεν προλαβαίνουν να τα μαζέψουν. ΄Οπου και να γυρίσεις το κεφάλι σου βλέπεις σκουπίδια πεταμένα στους δρόμους, έξω από τους κάδους ή σε ακάλυπτους χώρους. Όλα αυτά έχουν επιπτώσεις και στην υγεία μας. Όπου υπάρχουν σκουπίδια, αναπτύσσεται ένα πλήθος μικροβίων από τα οποία προκαλούνται διάφορες αρρώστιες.
     Ένας τρόπος αντιμετώπισης της ρύπανσης της ατμόσφαιρας είναι η ΔΕΗ να θέτει σε λειτουργία τα φίλτρα στις καμινάδες των εργοστασίων και να παράγει ρεύμα με ανανεώσιμους πόρους π.χ. με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά συστήματα. Για να έχουμε καθαρότερη ατμόσφαιρα στην πόλη μας πρέπει να συμβάλουμε και εμείς. Για τις μετακινήσεις μας καλό είναι να χρησιμοποιούμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε κοντινές αποστάσεις να πηγαίνουμε με τα πόδια ή το ποδήλατο.
     Για την αντιμετώπιση της υπερκατανάλωσης και κατά συνέπεια των σκουπιδιών οι άνθρωποι καλό είναι να αγοράζουν μόνο πράγματα που τους χρειάζονται και όχι επειδή ζηλεύουν από τους γείτονες και να χρησιμοποιούν τα ίδια αλλά και τις συσκευασίες τους πολλές φορές. Τα σκουπίδια τους οι πολίτες θα πρέπει να τα αφήνουν μέσα στον κάδο και όχι απ’ έξω, γιατί τα σκυλιά και οι γάτες ψάχνοντας για τροφή σκίζουν τις σακούλες και σκορπίζουν στους δρόμους το περιεχόμενό τους. Έπειτα η δημοτική αρχή θα πρέπει να τοποθετήσει περισσότερους κάδους σε κάθε γειτονιά τόσο για τα άχρηστα πράγματα όσο και για ανακύκλωση. Οι άνθρωποι καλό είναι να ξεχωρίζουν τα ανακυκλώσιμα υλικά (γυαλί, χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό, μπαταρίες, συσκευές κ.ά) από αυτά που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν. Έτσι μειώνεται και ο όγκος των σκουπιδιών, αλλά κάνουμε και οικονομία σε μη ανανεώσιμους φυσικούς πόρους.
     Τίποτα από τα παραπάνω δεν μπορεί βέβαια να γίνει αν οι άνθρωποι από παιδιά δεν αποκτήσουν οικολογική συνείδηση. Σε αυτό θα βοηθήσει το ζωντανό παράδειγμα των γονιών, αλλά θα συμβάλλει και το σχολείο με εκδρομές σε χώρους περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος ή με σχετικές εκδηλώσεις που θα ευαισθητοποιήσουν και τους υπόλοιπους πολίτες για να κάνουν ό,τι μπορούν για τη βελτίωση της ζωής στην πόλη μας. Ας προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον μας, γιατί αν το καταστρέψουμε, θα καταστραφούμε και εμείς.
Οι μαθητές του τμήματος Α1
 του 4ου Γυμνασίου Κοζάνης