Πέμπτη 18 Απριλίου 2019


ΕΚΔΡΟΜΗ  ΣΤΗΝ  ΑΘΗΝΑ

 Από τη Βαρβάρα Παπαϊορδανίδου

Τον περασμένο μήνα, στα πλαίσια της καθιερωμένης επίσκεψης της Τρίτης τάξης του Γυμνασίου μας στη Βουλή, πραγματοποιήσαμε τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην πρωτεύουσα της χώρας μας, την Αθήνα. Πραγματικά ήταν μια πανέμορφη εκδρομή, αφού όλοι οι μαθητές είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε και να δούμε πολλά.
Επισκεφτήκαμε τη Βουλή των Ελλήνων, ένα ιστορικό κτήριο, που, όπως γνωρίζουμε από το μάθημα της Ιστορίας, ήταν το παλάτι του βασιλιά Όθωνα. Είδαμε το χώρο όπου γίνονται οι συνεδριάσεις και μάλιστα καθίσαμε στα έδρανα, για να ενημερωθούμε από την ξεναγό μας. Στη συνέχεια, παρακολουθήσαμε την αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, που έγινε με άψογο συγχρονισμό. Το βράδυ περπατήσαμε στην πλατεία Συντάγματος, η οποία ονομάστηκε έτσι, διότι
το 1843 ο λαός μαζεύτηκε έξω από το παλάτι του Όθωνα και ζητούσε σύνταγμα. Ήταν γεμάτη τουρίστες και γενικά ανθρώπους διαφορετικής προέλευσης.
Μία από τις πιο όμορφες επισκέψεις μας ήταν στο τεράστιο μουσείο της Ακρόπολης. Είναι ένα μοντέρνο κτήριο, ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη, πολύ μεγάλο, με πολλά αρχαία αγάλματα και διάφορα εκθέματα από παλιά, όπως αγγεία. Εννοείται πως αυτό που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση ήταν οι Καρυάτιδες. Δυστυχώς δεν επιτρέπονταν οι φωτογραφίες σε όλους τους ορόφους - παρόλα αυτά αποκτήσαμε γνώσεις και είδαμε υπέροχα πράγματα που κατασκεύαζαν οι πρόγονοί μας. Ακόμη επισκεφτήκαμε τον βράχο της Ακρόπολης και είδαμε τον Παρθενώνα, το Ερεχθείο και το Ηρώδειο. Πραγματικά θεωρώ πως η θέα από τόσο ψηλά ήταν ξεχωριστή και μαγευτική. Φαινόταν ο Λυκαβηττός και άλλες περιοχές της Αθήνας.    
Επιπλέον εντυπωσιάστηκα από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου στεγάζεται η Εθνική Βιβλιοθήκη και η Λυρική Σκηνή και όπου συνεχώς φιλοξενούνται εκθέσεις σπουδαίων καλλιτεχνών. Επίσης διαθέτει έναν τεράστιο εξωτερικό χώρο, στον οποίο μπορούν να γίνουν διάφορες δραστηριότητες.
Ακόμη επισκεφτήκαμε το θωρηκτό Αβέρωφ. Είχαμε πολύ καλή ξενάγηση στο πλοίο, μάθαμε την ιστορία του, καθώς και ένα ξεχωριστό θρύλο. Λέγεται ότι, πριν αποφασίσουν να κάνουν μια ναυμαχία, ένας ναύτης, ενώ καθάριζε το πάτωμα, είδε ξαφνικά να έχει σχηματιστεί πάνω στον κουβά με το νερό η εικόνα του Αγίου Νικόλαου, γεγονός που έδειχνε ότι ο προστάτης των ναυτικών ήταν με το μέρος τους. Είδαμε το χώρο που συνεδρίαζαν σημαντικά πρόσωπα, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε μια θεατρική παράσταση και στον γυρισμό σταματήσαμε στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της πόλης για φαγητό και ξεκούραση.
Πραγματικά αυτή η εκδρομή θα μου μείνει αξέχαστη, ήταν μια μοναδική εμπειρία, γύρισα πίσω έχοντας αποκτήσει νέες γνώσεις και κερδίζοντας υπέροχες εικόνες και στιγμές. Τόσο για τα αξιοθέατα που είδαμε όσο και για τις στιγμές που περάσαμε όλοι μαζί, πιστεύω πως όλοι θα την θυμόμαστε για πάντα.