Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019


Βιβλίο ή ταινία;

 Από τη Βαρβάρα Παπαϊορδανίδου

Θα ήθελες ένας μαγευτικός κόσμος να ξεδιπλωθεί γρήγορα μπροστά σου; Δύο είναι οι λύσεις προκειμένου να επιτευχθεί αυτό το όνειρο. Αρχικά διαβάζοντας ένα βιβλίο μπορείς να ταξιδέψεις σε κόσμους φανταστικούς, να χαλαρώσεις και να ξεφύγεις από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, αλλά και να νιώσεις πως τα συναισθήματα και οι σκέψεις σου εναλλάσσονται συνεχώς. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει όταν βλέπεις μία ταινία. Ωστόσο
υπάρχουν διαφορές που κάνουν τον καθένα από εμάς να επιλέγει αποκλειστικά ένα από τα δύο.
Καταρχήν, ένα βιβλίο θεωρώ πως έχει να σου προσφέρει πολλά. Για παράδειγμα, αφήνεις ελεύθερη τη φαντασία σου και δημιουργείς με τον δικό σου μοναδικό τρόπο τους ήρωες και τον χώρο στο μυαλό σου. Επίσης ορισμένες φορές  αισθάνεσαι ίσως αγωνία, φόβο, άγχος και προσπαθείς να διαβάσεις όλο και πιο γρήγορα, για να δεις τι θα συμβεί. Διευρύνεις τον πνευματικό σου ορίζοντα από τυχόν γνώσεις που παίρνεις και ψυχαγωγείσαι. Ωστόσο πολλές φορές καταντάει κουραστικό να διαβάζεις τα μικρά γράμματα που έχει, αλλά και βαρετό, αφού πολλοί δεν απολαμβάνουν την ανάγνωση, διότι προτιμούν να βλέπουν μόνο εικόνες.
Από την άλλη πλευρά, οι ταινίες περνούν και εκείνες τα δικά τους μηνύματα, που δυστυχώς πάντα δεν είναι σωστά. Για παράδειγμα, προβάλλουν καταναλωτικά πρότυπα υπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα. Παράλληλα, δεν αφήνουν τη φαντασία ελεύθερη, αλλά αντίθετα πολλή περιορισμένη, αφού υπάρχουν οι ηθοποιοί για τους ήρωες, κοστούμια και διακόσμηση του χώρου. Βέβαια συνήθως νιώθεις ότι ζεις μια υπέροχη περιπέτεια με έντονη δράση - κάτι που οφείλεται στα ειδικά εφέ που διαθέτουν.
Προσωπικά, προτιμώ να διαβάζω βιβλία, γιατί με αυτόν τον τρόπο ξεφεύγω από την καθημερινότητα, ονειρεύομαι και δημιουργώ τους δικούς μου κόσμους θέτοντας η ίδια τους κανόνες και τα όρια. Αυτό πραγματικά με βοηθάει πολύ, αλλά δυστυχώς διαρκεί πολύ λίγο. Ακόμη μέσα από τα βιβλία μαθαίνω καινούρια πράγματα, αποκτώ γνώσεις και προσπαθώ να γίνω καλύτερη ως άνθρωπος, βελτιώνοντας στοιχεία της προσωπικότητάς μου. Παρόλα αυτά μου αρέσει να παρακολουθώ ταινίες που περνούν μηνύματα κατά του ρατσισμού και ενισχύουν το σεβασμό στη διαφορετικότητα, στις ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα.