Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018


 ’’PRETTY LITTLE LIARS’’
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΙ
ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΙΡΑ

Από την Μαρία Ζαφειρίου

Η σειρά αυτή προβλήθηκε πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2010 σε ένα ξένο κανάλι στην τηλεόραση και ακόμα συνεχίζεται, αφού σχεδόν κάθε χρονιά βγαίνει μια καινούργια σειρά επεισοδίων, με αποτέλεσμα να έχει επτά σεζόν μέχρι τώρα. Ενδέχεται να βγει και όγδοη μέσα στο καλοκαίρι του 2018, αλλά δεν είναι σίγουρο.
 Η σειρά βιβλίων Pretty Little Liars από τη συγγραφέα Sara Shepard αναφέρεται
σε μια παρέα τεσσάρων κοριτσιών (Spencer, Hanna, Aria και Emily). Τρία χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που εξαφανίστηκε η ‘’αρχηγός’’ της παρέας τους, Alison. Χάνοντας όλες τις ελπίδες πως  η Alison είναι πλέον ζωντανή, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν την κηδεία της, γεγονός το οποίο «ξαναενώνει» την παρέα των κοριτσιών. Από εκείνη τη στιγμή αρχίζουν να απειλούνται ανώνυμα με παράξενα σημειώματα με την υπογραφή «Α», τα οποία φτάνουν μέχρι στιγμής τα 237. Προφανώς, η κάθε μία από τα κορίτσια κρατούσε ένα βαθύ μυστικό, που δεν ήξεραν οι φίλες της. Δυστυχώς όμως, ο άνθρωπος που τις απειλούσε γνώριζε τα μυστικά τους και αυτό τις άγχωνε πολύ. Αυτή η κατάσταση τις οδήγησε στο να θέλουν να βρουν το δολοφόνο της φίλης τους, μα στο τέλος αποδείχθηκε ότι η Alison δεν είναι τελικά νεκρή και ότι απλά κρυβόταν για τόσο καιρό η ίδια από το άτομο που απειλούσε και τα τέσσερα κορίτσια. Στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι απειλούσε τις κοπέλες μια παιδική φίλη της Alison, που της έμοιαζε και εξωτερικά και στο χαρακτήρα και ήξερε τα πάντα από κατασκοπείες που έκανε στα κορίτσια. Πολύ απλά ζήλευε τις κοπέλες που έκαναν παρέα πιο πολύ με την Alison παρά με εκείνη και βάλθηκε να καταστρέψει τις ζωές τους. Στη σειρά υπάρχουν και πολλοί φόνοι, συγκεκριμένα δεκαεπτά ατόμων που ήξεραν «παραπάνω απ’ όσα θα ‘πρεπε»… Αστυνομικοί, γείτονες, κοντινοί άνθρωποι των κοριτσιών έχασαν τη ζωή τους μόνο και μόνο για να τρομοκρατηθεί η παρέα και σκοτώθηκαν όλοι από την παιδική φίλη της Alison.
.................................................................................................

Τη σειρά αυτή την πρωτογνώρισα από μια καλή φίλη αρκετούς μήνες πριν. Μπορεί να έφτασα στο τέλος της σειράς και να παρακολούθησα και τις επτά σεζόν, μα ενθουσιάζομαι ακόμα στο άκουσμά της, μιας και κατέληξε να είναι η αγαπημένη μου σειρά, την οποία θα συνιστούσα στον καθένα. Ένα από τα πράγματα που μου έκαναν εντύπωση ήταν οι φαεινές ιδέες του σκηνοθέτη, δηλαδή οι ανατροπές στην πλοκή και κυρίως η δράση και η περιπέτεια. Επίσης η ποιότητα της παραγωγής και ο εξοπλισμός φαινόταν αρκετά εντυπωσιακός, αφού έγινε γνωστό πως χρειάζονται τουλάχιστον δύο εβδομάδες, για να γίνει ένα νέο επεισόδιο. Αυτό μπορεί να ακούγεται δυσάρεστο για τους τηλεθεατές, λόγω του ότι χρειάζεται μεγάλη υπομονή και ήταν προφανές ότι αυτό το χαρακτηριστικό δεν θα το είχαν οι τηλεθεατές, οπότε ανέλαβαν τα spoiler στα social media να κρατήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον των τηλεθεατών με μεγάλη επιτυχία. Η σειρά παιζόταν μόνο στην ξένη τηλεόραση, αλλά βέβαια, αν οποιοσδήποτε στην Ελλάδα θελήσει να παρακολουθήσει αυτή την αγαπημένη σειρά, μπορεί να πραγματοποιήσει την  επιθυμία του με τη βοήθεια του διαδικτύου, όπως έκανα κι εγώ. Πιστεύω πως ο καθένας θα μπορούσε να την λατρέψει, διότι περιέχει σχεδόν όλους τους τύπους σειρών, παρόλο που είναι κυρίως σειρά δράσης. Προφανώς και είναι τέτοιου τύπου, επειδή η πλοκή είναι για το θάνατο μιας κοπέλας και κρύβει πολύ μυστήριο, αλλά είναι επίσης ρομάντζο και ψυχαγωγικό, αφού μιλάει για τη φιλία και για καθημερινά γεγονότα που συμβαίνουν παντού.