Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Διαγωνισμός συγγραφής 

περιβαλλοντικής ιστορίας 2018
Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής και η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου "Φύση Χωρίς Σκουπίδια- Άλλοι πετούν άλλοι πεινούν” που συντονίζουν και σε συνέχεια της περσινής επιτυχημένης αντίστοιχης δράσης, προκηρύσσουν Διαγωνισμό Συγγραφής Περιβαλλοντικής Ιστορίας με τίτλο:
"Το μέταλλο ποτέ δεν παύει να ζει,
περιμένει να του δώσεις μια νέα μορφή"
Ο Διαγωνισμός αφορά
στη Συγγραφή Περιβαλλοντικής Ιστορίας με ήρωα ένα ανθρωπάκι, ζωάκι, ρομποτάκι από μέταλλο. Το μέταλλο μπορεί να ανακυκλωθεί, να αλλάξει μορφή, να γίνει «καινούριο». Το μέταλλο μπορεί να μην πεθάνει ποτέ, να ζήσει «αιώνια». Το ανακαλύπτουμε μέσα από ένα παραμύθι, που οι ήρωές του προάγουν τις ανθρώπινες αξίες και παροτρύνουν σε δράση για το περιβάλλον. Κατασκευάζουμε και τους ήρωες χρησιμοποιώντας παλιά μεταλλικά αντικείμενα. Η κάθε ιστορία μπορεί να συνοδεύεται προαιρετικά από δημιουργία κατασκευής με ανακυκλώσιμα μεταλλικά υλικά με θέμα τον ήρωα, τους ήρωες, τα σκηνικά ή μια σκηνή από την ιστορία.
Η Επιτροπή Κρίσης του Διαγωνισμού θα αποτελείται από τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου “Φύση χωρίς Σκουπίδια” και δύο συγγραφείς παιδικού βιβλίου. Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τις περιβαλλοντικές ιστορίες και θα επιλέξει τις καλύτερες για βράβευση. Θα δοθούν: Α) Βραβεία Πρωτοτυπίας και Δημιουργικότητας Β) Βραβεία Προαγωγής Ανθρώπινων Αξιών και Παρότρυνσης σε δράση για το Περιβάλλον Γ) Βραβεία Ζωντάνιας Λόγου-Λογοτεχνικότητας.
Οι βραβευμένες ιστορίες θα αναρτηθούν σε ψηφιακό τόμο στην ιστοσελίδα της ΕΕΠΦ και θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση το 2018, όπου θα βραβευθούν και οι συγγραφείς. Την ημέρα της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν σε έκθεση οι κατασκευές των μαθητών/τριών. Η έκθεση μπορεί να παραμείνει για μεγαλύτερο διάστημα ή και να μεταφερθεί τμήμα της και σε άλλους χώρους.

ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Δικαίωμα συμμετοχής
Μεμονωμένοι μαθητές ή μαθήτριες ή Ομάδα μαθητών & μαθητριών με συντονιστή ή συντονίστρια εκπαιδευτικό
Κατηγορίες σχολείων
Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο
Αριθμός λέξεων
Προσχολική- Πρωτοβάθμια: 250-1000 λέξεις
Δευτεροβάθμια: 500-1200 λέξεις
Απαραίτητα στοιχεία, Τεκμηρίωση συμμετοχής μαθητών
Ονοματεπώνυμο/α συγγραφέως/έων
Σχολείο φοίτησης
Τάξη φοίτησης
Ονοματεπώνυμο συντονιστή/τριας εκπαιδευτικού
Κριτήρια
Α) Η αφηγηματική υπερδομή (χωροχρονικό πλαίσιο, ήρωες, αρχική κατάσταση, πρόβλημα, δράση ηρώων, εμπόδια, αποτέλεσμα προσπαθειών, κορύφωση δράσης, λύση προβλήματος, η επόμενη ημέρα)
Β) Η φαντασία, η δημιουργικότητα και η πρωτοτυπία
Γ) Η ζωντάνια του λόγου- το πλούσιο λεξιλόγιο
Δ) Η σύνδεση με ανθρώπινες αξίες και το περιβάλλον
Ε) Η αισιόδοξη λύση, τα μηνύματα ελπίδας
ΣΤ) Η παρότρυνση σε δράση
Δηλώσεις συμμετοχής
Έως 20 Φεβρουαρίου 2018
στην Ηλεκτρονική Φόρμα:  https://goo.gl/forms/sFdk2LqsH8jnTeJP2
Προθεσμία υποβολής τελικών κειμένων
Έως 20 Απριλίου 2018
Με e-mail στη διεύθυνση education@eepf.gr , συμπληρώνοντας το επισυναπτόμενο πρότυπο αρχείο σε μορφή word
Με θέμα μηνύματος «Υποβολή τελικού κειμένου για τον Διαγωνισμό συγγραφής περιβαλλοντικής ιστορίας»
Μορφή τελικού κειμένου
Έγγραφο (.doc)
Μορφοποίηση όπως το πρότυπο που επισυνάπτεται
Ανακοίνωση βραβείων στην ιστοσελίδα της ΕΕΠΦ
30 Μαΐου 2018
Στην ιστοσελίδα https://eepf.gr/el
Πληροφορίες για τον Διαγωνισμό
2103224944, εσωτερικό 104 & 113 (Χριστίνα Θεοδωρίκα και Θεοδώρα Πολυζωίδου, Υπ. Συντονισμού Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΕΕΠΦ).
2106081742  & 6944452313 (Μαρία Ρουσσομουστακάκη)
2131600830  & 6937280948 (Αλεξάνδρα Τσίγκου)


Συμπληρωματικά σας ενημερώνουμε ότι οι ιστορίες που διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Συγγραφής Περιβαλλοντικής Ιστορίας 2016-2017 με θέμα «Τα «σκουπίδια» γράφουν ιστορία» αποτέλεσαν το υλικό ενός ψηφιακού τόμου, ο οποίος είναι αναρτημένος στη διεύθυνση: https://eepf.gr/el/news/apotelesmata-diagonismou-perivallontikis-istorias. Οι μαθητές-μαθήτριες που διακρίθηκαν στον Διαγωνισμό βραβεύτηκαν σε ειδική Εκδήλωση, στο πλαίσιο Επιμορφωτικής Ημερίδας που έγινε το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017 στο Πολυδύναμο Κέντρο του 7ου Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων. Πληροφορίες για το Δίκτυο «Φύση χωρίς σκουπίδια» και τις δράσεις του μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα https://eepf.gr/el/fusi_xwris_Skoupidia.