Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα

Από την Βαρβάρα Παπαϊορδανίδου

Ταξιδεύοντας μπορείς να κερδίσεις πολλά πράγματα. Καταρχάς, διευρύνεις τον πνευματικό σου ορίζοντα, αποκτάς πολλές εμπειρίες, γνωρίζεις νέους πολιτισμούς, ήθη και έθιμα κάθε λαού. Το σπουδαιότερο είναι ότι σχηματίζεις αναμνήσεις, που θα μείνουν για πάντα στο μυαλό σου, όπως τις έζησες, και θα περνούν  ζωντανά μπροστά από τα μάτια σου. Θα πρέπει να απολαμβάνεις κάθε στιγμή, σε οποιαδήποτε περιοχή σε ολόκληρο τον κόσμο και να εκμεταλλεύεσαι κάθε ευκαιρία για ταξίδι.

 Ζαγοροχώρια!!!
Τα Ζαγοροχώρια είναι μια από τις ωραιότερες περιοχές της Ελλάδας. Ειδικά, όταν τα επισκέφτηκα  την άνοιξη, που η φύση είχε ξαναγεννηθεί, ήταν πραγματικά φανταστικά.
Έχει ψηλά και απότομα βουνά, πολλά δέντρα και λουλούδια. Τα χωριά τους είναι μαγευτικά: το Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγγο, η Αρίστη  με τον καταγάλανο ποταμό Βοϊδομάτη, όπου μπορείς να κάνεις ράφτινγκ και παρα πέντε. Επίσης, το Μονοδένδρι και το Τσεπέλοβο, δύο πολύ γραφικά χωριά με πανέμορφα αρχοντικά και παραδοσιακές, μικρές πλατείες. Ακόμη, μπορείς να επισκεφτείς το φαράγγι του Βίκου και τα υπέροχα γεφύρια τους. Πραγματικά, ήταν από τα ομορφότερα μέρη που έχω επισκεφτεί και θα ήθελα να ξαναπάω.


Έδεσσα, Νάουσα
Η Έδεσσα με τους περίφημους καταρράκτες της είναι πραγματικά ένα υπέροχο μέρος με αρκετά αξιοθέατα. Είναι ένας χώρος πολιτισμού, φύσης και αναψυχής, όπου μπορείς να χαλαρώσεις και να απολαύσεις όλες τις ομορφιές της. Οι καταρράκτες της είναι τεράστιοι και αρκετά απότομοι. Η θέα είναι τόσο μαγευτική που, αν κοιτάξεις χαμηλά, νιώθεις σαν να σου κόβεται η ανάσα. Είναι ένας τόπος που, αν πας, δεν θα τον ξεχάσεις ποτέ. Ακόμη, δίπλα από τους καταρράκτες υπάρχει ένα ενυδρείο με πολλά ψάρια αλλά και ερπετά. Η Νάουσα είναι και αυτή μια πόλη με πολλή φυσική ομορφιά. Καταρχάς, ο Άγιος Νικόλαος, ένα πανέμορφο χωριό, πολύ τουριστικό, γεμάτο ρυάκια και μικρούς καταρράκτες, θα σε μαγέψει. Εκεί μπορείς να ξεναγηθείς πάνω σε ένα τρενάκι, να ψαρέψεις και γενικά να χαλαρώσεις και να απολαύσεις το τοπίο. Επίσης, υπάρχουν κάποιες παραδοσιακές ταβέρνες όπου μπορείς να καθίσεις με την οικογένειά σου για φαγητό. Την έχω επισκεφτεί και σου προτείνω να μην χάσεις αυτά τα μέρη της.
              
Ιωάννινα
 Τα Ιωάννινα είναι μία από τις πόλεις στις οποίες πηγαίνω αρκετά συχνά, ειδικά τώρα που με την Εγνατία οδό φτάνεις πολύ γρήγορα.  Είναι  μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας μας. Έχουν πολλά αξιοθέατα που μπορείς να δεις. Πρώτα από όλα το σπίτι του Αλή Πασά, όπου θα δεις το σημείο από το οποίο πέρασαν οι σφαίρες και  σκοτώθηκε. Ακόμη, το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του Παύλου Βρέλλη, όπου απεικονίζονται από κερί πολλοί ήρωες του1821. Το σπήλαιο με τους φανταστικούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Επίσης, το κάστρο και την παλιά πόλη και, εννοείται, τη λίμνη των Ιωαννίνων, Παμβώτιδα. Μπορεί να τα επισκέπτομαι συχνά, όμως κάθε φορά ανακαλύπτω και κάτι καινούριο.  


Θεσσαλονίκη
 Η Θεσσαλονίκη είναι από τις αγαπημένες μου πόλεις και θα ήθελα να ζήσω εκεί, όταν μεγαλώσω. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Ελλάδα. Στο κέντρο της στέκεται επιβλητικά ο Λευκός Πύργος. Άλλα  αξιοθέατα της είναι   η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, που είναι και ο πολιούχος της πόλης. Επιπλέον, μπορείς να επισκεφτείς την Ροτόντα, την Καμάρα, το Αρχαιολογικό Μουσείο, την Πινακοθήκη  και να κάνεις τα ψώνια σου στην Πλατεία Αριστοτέλους. Τέλος, μπορείς να περπατήσεις στην παραλιακή και να δεις το άγαλμα του Μέγα Αλεξάνδρου. Πιστεύω πως οι περισσότεροι από εσάς την έχετε επισκεφτεί, αφού είναι πολύ κοντά στην πόλη μας.

Κέρκυρα
Όταν πήγα διακοπές στην Κέρκυρα, δεν ήθελα να φύγω, μου άρεσε πάρα πολύ και πραγματικά κλείνω τα μάτια μου και αναπολώ όλα αυτά που πέρασα εκεί. Σας προτείνω λοιπόν κάποια μέρη, που, αν πάτε, είμαι σίγουρη πως θα μαγευτείτε. Το νησί το Φαιάκων, όπως λέγεται στην Οδύσσεια, είναι ένα από τα δυτικότερα και βορειότερα νησιά της Ελλάδος. Βρίσκεται στο Ιόνιο Πέλαγος. Έχει πολλές καταγάλανος παραλίες, λίγο κρύες αλλά πεντακάθαρες. Κάποιες από αυτές είναι η παραλία της Γλυφάδας, της Παλαιοκαστρίτσας, που είναι και η πιο κρύα θάλασσα, του Αγίου Γεωργίου κλπ. Εάν ποτέ την επισκεφτείς, πρέπει να πας οπωσδήποτε στο Αχίλλειο, το παλάτι της πριγκίπισσας  Σίσσυς,  που το έχτισε όταν είχε μια πολύ σημαντική ασθένεια και οι γιατροί της είπαν πως το κλίμα της Κέρκυρας θα την βοηθήσει∙ και πράγματι έγινε καλά. Επίσης, καλό θα ήταν να πάτε στην παλιά πόλη με τα ψηλά κάστρα, στο Μον Ρεπό, όπου πήγαινε ο βασιλιάς για διακοπές. Ακόμη, στο Ποντικονήσι και, φυσικά, στην πλατεία της Κέρκυρας με τα καντούνια και τα μαγαζάκια και την εκκλησία του  Άγιου Σπυρίδωνα, του Πολιούχου της.