Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ψηφιακής Δημιουργίας
“Οδική Ασφάλεια: Δικαίωμα Όλων”
Η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» διοργανώνουν τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Δημιουργίας «Οδική Ασφάλεια: Δικαίωμα Όλων» για τους/τις μαθητές/μαθήτριες των σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας.
Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών/ μαθητριών και η ενεργοποίησή τους
στο ζήτημα της ασφαλούς μετακίνησής τους μέσω της δημιουργίας πρωτότυπων ψηφιακών έργων με θέμα τη σημασία της τήρησης των κανόνων του Κ.Ο.Κ. και της καλλιέργειας κουλτούρας οδικής ασφάλειας σε όλους τους πολίτες. Στόχος του διαγωνισμού είναι να κατανοηθεί πως οι έφηβοι ως χρήστες του οδικού δικτύου έχουν δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις που οφείλουν να γνωρίζουν και να τηρούν ώστε να μπορούν οι ίδιοι και οι συμπολίτες τους να κυκλοφορούν με ασφάλεια και να μην κινδυνεύουν να τραυματιστούν σοβαρά σε τροχαία συμβάντα.
Επιπλέον, επιμέρους στόχοι της διαγωνιστικής διαδικασίας είναι:

  •  να δοθεί στους/ις μαθητές /μαθήτριες η ευκαιρία να εκφραστούν καλλιτεχνικά,
  •  να γίνουν δημιουργοί,
  •  να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες,
  •  να εξοικειωθούν με τη «γλώσσα» της κινηματογραφικής αφήγησης,
  •  να αποκτήσουν δεξιότητες οπτικοακουστικής αγωγής,
  •  να γίνουν κριτές, μελετητές/τριες και ερευνητές/τριες του περιβάλλοντος,
  •  να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα Οδικής Ασφάλειας,
  •  να κατανοήσουν τη σχέση της οδικής ασφάλειας με το πανανθρώπινο δικαίωμα στη ζωή, την υγεία και την προσωπική ασφάλεια,
  •  να κατανοήσουν μέσα από το δίπτυχο «Υπεύθυνος χρήστης του οδικού δικτύου - υπεύθυνος πολίτης» πως η οδική ασφάλεια και η βελτίωση των συνθηκών στο δρόμο είναι κοινή ευθύνη όλων μας.
Με αφορμή τον διάλογο που έχει ξεκινήσει σε διεθνές επίπεδο για την αναγκαιότητα προστασίας των παιδιών και των εφήβων στο δρόμο, καθώς τα τροχαία αποτελούν σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ. 2017) την πρώτη αιτία θανάτου για τις ηλικίες 10-29 (βλέπε για παράδειγμα την πρόσφατη καμπάνια των Ηνωμένων Εθνών #SaveKidsLives με στόχο τη μείωση στο μισό των θανάτων παιδιών και εφήβων σε τροχαία μέχρι το 2020) καλούνται όλοι οι μαθητές/μαθήτριες σε συνεργασία με τους/τις εκπαιδευτικούς να καταθέσουν τις απόψεις τους και τους προβληματισμούς τους για το συγκεκριμένο ζήτημα μέσω των ψηφιακών τους δημιουργιών.
Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας, δημόσιων και ιδιωτικών και υλοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Καλούμε τους μαθητές και τις μαθήτριες, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους, να δημιουργήσουν σε μια από τις πιο κάτω κατηγορίες:
  •  Ταινία μέγιστης διάρκειας πέντε (5’) λεπτών (ταινία μυθοπλασίας ή ντοκιμαντέρ) ή Τηλεοπτικό κοινωνικό,
  •  Σποτ μέγιστης διάρκειας 45 δευτερολέπτων,
  •  Εφαρμογή με αξιοποίηση εργαλείων Web2.0 όπως Blog – ιστολόγιο, Wiki, νοητικούς χάρτες, σύννεφα λέξεων, χρονοδιαδρόμους, ιστοσελίδες κ.ά.
αποσκοπώντας στην παρουσίαση ιδεών, σκέψεων και προτάσεων για την Οδική Ασφάλεια και την προστασία της ζωής στο δρόμο ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.
Οι διαγωνιζόμενοι/διαγωνιζόμενες μπορούν να συμμετέχουν σε όποια κατηγορία (μία κατηγορία) από τις παρακάτω επιθυμούν:
Α. Οδική Ασφάλεια και υπεύθυνη συμπεριφορά: Δικαιώματα και Υποχρεώσεις.
Β. Οδική Ασφάλεια και προστασία των Ευάλωτων χρηστών του Οδικού δικτύου (Παιδιά, ηλικιωμένοι, ΑμεΑ, πεζοί, ποδηλάτες κ.α.)
Γ. Οδική Ασφάλεια και προστασία της ζωής στο δρόμο.
Δ. Ο ρόλος της αστυνόμευσης στην προστασία των χρηστών του οδικού δικτύου.
Οι ψηφιακές δημιουργίες των μαθητών προτείνεται να αναπτυχθούν στην ώρα της Πληροφορικής ή των Εικαστικών ή κατά την ανάπτυξη του project, τις θεματικές εβδομάδες ή κατά τη διάρκεια προγραμμάτων αγωγής υγείας. Για κάθε κατηγορία ψηφιακής δημιουργίας που θα επιλέξουν προτείνεται η παρακάτω δομή επεξεργασίας:
1. διερεύνηση του θέματος, παρουσίαση υπάρχουσας κατάστασης,
2. συσχετισμός με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη γενικότερη κοινωνική και πολιτική αγωγή,
3. ανάδειξη στάσεων και συμπεριφορών, ιδέες, προτάσεις για την αποτροπή δυσμενών επιπτώσεων και την αλλαγή των επικίνδυνων συμπεριφορών και λανθασμένων στάσεων -
αντιλήψεων.
Υποστηρικτικό υλικό
Πληροφορίες αναφορικά με ειδικότερες προδιαγραφές και οδηγίες για τη δημιουργία ταινίας
(video) μπορείτε να βρείτε στη σελίδα http://www.i-create.gr/#sp-seminaria
Ενημέρωση για θέματα οδικής ασφάλειας μπορείτε να βρείτε στη σελίδα www.ioas.gr

Όροι και οδηγίες συμμετοχής
  •  Στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος μαθητές/μαθήτριες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσια, Λύκεια, ΕΠΑΛ).
  •  Η δήλωση συμμετοχής στον διαγωνισμό συνιστά ρητή αποδοχή των όρων του διαγωνισμού εκ μέρους των συμμετεχόντων/συμμετεχουσών.
  •  Η συμμετοχή στον διαγωνισμό είναι ομαδική (ομάδα τριών {3} έως και δέκα {10} μαθητών/τριών).
  •  Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό είναι ότι ένας/μία ή περισσότεροι/ες εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας θα αναλάβουν την παιδαγωγική υποστήριξη και καθοδήγηση της μαθητικής ομάδας. Προτείνεται να προηγηθεί της διεξαγωγής του διαγωνισμού ενημέρωση των μαθητών και των μαθητριών από τους/τις εκπαιδευτικούς για το ζήτημα της Οδικής Ασφάλειας και της οδικής συμπεριφοράς, λαμβάνοντας υπόψη το ενημερωτικό – εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο αποστέλλεται σε συνημμένο αρχείο - και η ενημέρωση να συνοδεύεται, επίσης, από δραστηριότητες βάσει του συνημμένου εκπαιδευτικού υλικού. Οι προτεινόμενες δραστηριότητες στοχεύουν στη βιωματική προσέγγιση του κυρίως θέματος από τους μαθητές και τις μαθήτριες.
  •  Σε περίπτωση που γίνει χρήση μη πρωτότυπου υλικού για τις ανάγκες του έργου (κείμενα, φωτογραφίες, πληροφορίες από ιστότοπους κ.λπ.), θα πρέπει το έργο να συνοδεύεται από σαφή διευκρινιστική αναφορά στην πηγή προέλευσης του μη πρωτότυπου υλικού.
  •  Η έγγραφη συγκατάθεση των γονέων των μαθητών/τριών είναι απαραίτητη προϋπόθεση, αν απαιτείται οι μαθητές/τριες να λάβουν μέρος ως ηθοποιοί στα ψηφιακά τους τεχνήματα. Τα έντυπα της έγγραφης συγκατάθεσης θα διατηρηθούν στο αρχείο των σχολείων. Στην περίπτωση μη συμφωνίας κάποιων γονέων, τα παιδιά τους μπορούν να αξιοποιηθούν σε άλλες διαδικασίες της κινηματογραφικής δημιουργίας (μοντάζ, σκηνοθεσία, μουσική, σκηνικά, φωτογραφία κλπ).
  •  Επιπλέον, τονίζεται ότι το δικαίωμα χρήσης μουσικής στις ταινίες υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα του/της δημιουργού ή της ΑΕΠΙ.
Τεχνικά χαρακτηριστικά των μαθητικών ταινιών
  •  Χρονική διάρκεια: ως 5 λεπτά με τους τίτλους αρχής και τέλους
  •  Format ταινίας: mp4, wav, flv, mov
Διαδικασία συμμετοχής και αξιολόγησης
1. Οι αιτήσεις συμμετοχής των διαγωνιζομένων υποβάλλονται αποκλειστικά με τη συμπλήρωση της ειδικής ηλεκτρονικής φόρμας συμμετοχής, η οποία διατίθεται μέσω της πλατφόρμας www.icreate.gr έως και 1 Δεκεμβρίου 2017. Η υποβολή της αίτησης συμμετοχής συνιστά ρητή και ανεπιφύλακτη συναίνεση και αποδοχή όλων ανεξαιρέτως των όρων του διαγωνισμού εκ μέρους των συμμετεχόντων/ουσών.
2. Για την υποστήριξη της δημιουργικής διαδικασίας θα πραγματοποιηθεί από τους συνδιοργανωτές φορείς σχετική επιμορφωτική ημερίδα τον μήνα Δεκέμβριο στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Λεπτομέρειες για την ακριβή ημερομηνία υλοποίησης της ημερίδας, το πλήρες πρόγραμμα εργασιών, καθώς και για τη διαδικασία συμμετοχής θα αναρτηθούν προσεχώς στους δικτυακούς τόπους www.edutv.gr και www.i-create.gr .
3. Η αποστολή των έργων θα γίνει στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο edutv@minedu.gov.gr (μέσω Wetransfer/Googledrive/Dropbox ή άλλης πλατφόρμας) με κοινοποίηση στο roadsafetycontest@ioas.gr
έως και 15 Απριλίου 2018.
4. Η δήλωση συμμετοχής στον διαγωνισμό συνιστά παραίτηση των διαγωνιζομένων από κάθε δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας. Οι συμμετέχοντες/ουσες παρέχουν στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και στο Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ» μέσω της δήλωσης συμμετοχής τους στον διαγωνισμό, την αποκλειστική άδεια ραδιοφωνικής, τηλεοπτικής, μέσω Διαδικτύου - και πάσης φύσεως/μορφής εκμετάλλευσής της – των συμμετοχών που θα διακριθούν για απεριόριστο χρόνο.
Βράβευση
Τα έπαθλα διάκρισης (τρία από κάθε κατηγορία) απονέμονται στους/ις διαγωνιζόμενους/ες κατόπιν αξιολόγησης των συμμετοχών από πενταμελή διεπιστημονική κριτική επιτροπή, η οποία θα απαρτίζεται από μέλη, τα οποία θα οριστούν από τους φορείς διοργάνωσης.
Τα έργα που θα διακριθούν (τρία από κάθε κατηγορία), θα προβληθούν στο πλαίσιο ενημερωτικών - πολιτιστικών εκπομπών από την Εκπαιδευτική Τηλεόραση και τα διαδικτυακά κοινωνικά δίκτυα του Ι.Ο.ΑΣ.
Οι συμμετοχές στην κατηγορία των τηλεοπτικών κοινωνικών σποτ θα έχουν τη δυνατότητα μελλοντικής προβολής από την ΕΡΤ τις περιόδους προ των εορτών των Χριστουγέννων- Πρωτοχρονιάς και του Πάσχα.
Οι τάξεις των μαθητών /μαθητριών που θα τύχουν διάκρισης καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση (ένα έργο από κάθε κατηγορία), θα λάβουν μέρος σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας με χρήση βιωματικού εξοπλισμού προσομοιωτών μοναδικό στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Η εκπαιδευτική επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του σχολικού έτους 2017-2018.
Η απονομή των τιμητικών διακρίσεων θα γίνει σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του σχολικού έτους 2017-2018.
Οι συμμετοχές που θα ξεχωρίσουν θα προβληθούν στην τηλεοπτική ζώνη και στα ψηφιακά περιβάλλοντα της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και από την επίσημη ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ», www.ioas.gr
Ψηφιακές βεβαιώσεις συμμετοχής θα λάβουν όλες οι σχολικές μονάδες, οι υπεύθυνοι/ες εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/μαθήτριες που θα λάβουν μέρος στον διαγωνισμό.
Επικοινωνία:
Άλκηστις Πουλοπούλου, τηλ. 210 3443042, apoulopoulou@minedu.gov.gr
Κατερίνα Δρανδάκη, τηλ. 210 8620150, kdrandaki@ioas.gr