Τρίτη 13 Ιουνίου 2017


Φίλοι μου; Τα βιβλία!
Γιώτα Βλάμη

Αρκετοί πλέον μικροί και μεγάλοι βρίσκουν παρηγοριά στα βιβλία ή απλά διασκεδάζουν μαζί τους. Λοιπόν, όταν έχεις φίλους σου τα βιβλία δεν χάνεις τίποτε .Μια τέτοιου είδους φιλία είναι άκρως ωφέλιμη για άτομα διαφόρων ηλικιών. Ο ενήλικας που από μικρή ηλικία είχε συνηθίσει να ζει σε έναν κόσμο γεμάτο βιβλία δεν χάνει την ‘’γλύκα’’ τους και μετά την ενηλικίωση του.
Αν όμως κάποιος έχει χάσει την ευκαιρία να γνωρίσει από μικρός τα βιβλία μπορεί να αρχίσει να’‘συνάπτει σχέσεις’’ μαζί τους και αργότερα. Θα αποκτήσει μία νέα έκτη αίσθηση ,εκείνη της νοητής περιπλάνησης σε φανταστικές περιοχές και συμμετοχής σε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Με αυτή την αίσθηση μπορεί κανείς να ταξιδέψει σε μακρινούς τόπους όπως και σε φανταστικές περιοχές , σε περίπλοκες περιστάσεις της ζωής ξεχωριστών ανθρώπων.
Εκτός αυτού, όταν κάποιος γίνεται ‘’φίλος’’ των βιβλίων μπορεί να ζητήσει την βοήθειά τους. Ναι, γίνεται και αυτό σε περίπτωση που οι γνώσεις κάποιου δε του αρκούν ώστε να τελειοποιήσει μία εργασία.
Επιπλέον, ένα βιβλίο δεν προσφέρει μόνο συμβουλές, πληροφορίες και ευχαρίστηση. Ένα βιβλίο αποτελεί την συντροφιά κάποιου σε πολλές περιστάσεις, όπως στην πολύωρη αναμονή. Το καλοκαίρι μια βουτιά στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου και το χειμώνα μια ζεστή πολυθρόνα δίπλα στο τζάκι, μια καυτή κούπα τσάι ή καφέ κι ένα βιβλίο να περιμένει να το διαβάσεις είναι ότι καλύτερο μπορεί να σου τύχει. Σε συντροφεύει παντού. Μπορεί να αλλάξει την διάθεσή σου στο λεπτό. Λύπη-χαρά-θυμός-οργή-αγωνία-ενθουσιασμός.
Όποιος και αν είσαι ,όποιοι και αν είναι οι στόχοι σου ,οι επιθυμίες σου μην αφήσεις ένα βιβλίο που θα περάσει από τα χέρια σου αδιάβαστο. Ίσως να είναι η δική σου ευκαιρία να γνωρίσεις την απόλαυση του .Γίνε ‘’φίλος’’ του!






Πελαγία Ασλανίδου

Πολλοί από εμάς γνωρίζουμε άτομα τα οποία λατρεύουν να διαβάζουν βιβλία και σχεδόν πάντα έχουν ξεκινήσει ένα καινούριο βιβλίο πριν καν τελειώσουν το παλιό, ενώ γνωρίζουμε και άτομα που έχουν διαβάσει βιβλίο μια φορά στη ζωή τους και τα σιχαίνονται.
Κατ’ αρχάς πολλοί άνθρωποι δεν έχουν νοιώσει την εμπειρία του να διαβάσεις βιβλίο, επειδή δεν έχουν βρεί ακόμη ένα βιβλίο της αρεσκείας τους. Γι’ αυτό θα πρέπει να βρούνε ένα βιβλίο που πραγματικά τους αρέσει και τους κεντρίζει το ενδιαφέρον. Έπειτα η εμπειρία του να διαβάζεις βιβλίο δεν έχει καμία σχέση με το να βλέπεις ταινία ή οτιδήποτε άλλο και είναι διαφορετική. Μπορείς να βάλεις τη φαντασία σου να δουλέψει και να φανταστείς τους χαρακτήρες όπως θέλεις εσύ. Συνεχίζοντας ,τα βιβλία είναι πολύ χρήσιμα σε βροχερές μέρες που δεν μπορείς να βγείς έξω ,σε μέρες που το διαδίκτυο δεν λειτουργεί ή στην καλύτερη των περιπτώσεων , όταν απλώς θέλουμε να χαλαρώσουμε.
Συμπερασματικά , τα βιβλία έχουν πολλές συμπαθητικές κα όμορφες πλευρές που κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν καν φανταστεί. Προσωπικά , λατρεύω τα βιβλία και νομίζω ότι είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου.


 Ναταλία Αρετή Γιαννακίδου
Στις μέρες μας οι άνθρωποι έχουν παραμελήσει τα βιβλία μαζί με τη γνώση. Πλέον αυτό που τους ενδιαφέρει είναι μόνο η τεχνολογία. Αυτή η λέξη έχει εισβάλει στη ζωή μας εδώ και χρόνια. Εδώ όμως, θα επικεντρωθούμε περισσότερο στα βιβλία και στη γνώση.
Τα βιβλία από τη μια μας φαίνονται βαρετά και νομίζουμε πώς δεν μας χρησιμεύουν, αλλά από την άλλη, αν διαβάσουμε ένα βιβλίο, θα μας ανοιχτεί ένας κόσμος γνώσεων, φαντασίας, ρομαντισμού, περιπέτειας κ.τ.λπ . Επίσης αυτά τα πράγματα που τα διαβάζουμε δε τα βλέπουμε ή τα ακούμε στην πραγματική μας ζωή. Εκτός από τα βιβλία φαντασίας, περιπέτειας κ.τ.λπ υπάρχουν και ιστορικά βιβλία που με αυτά ένας μαθητής ή μια μαθήτρια μπορεί να μάθει πιο ευχάριστα ιστορία (ιστορικά πρόσωπα, ιστορικά γεγονότα κ.ο.κ). Επίσης οι αναγνώστες διευρύνουν το λεξιλόγιό τους με καινούρια εκφραστικά μέσα και λέξεις!
Αν θέλετε και εσείς να ζήσετε μια περιπέτεια ή να ταξιδέψετε στο χρόνο και στο διάστημα, μπορείτε με μεγάλη ευκολία να ταξιδέψετε εκεί πέρα με τα βιβλία!