Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2016

19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους
και 
16η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας – CAMERA ZIZANIO
Από 3 έως 10 Δεκεμβρίου 2016 θα πραγματοποιηθεί στον Πύργο, την Αμαλιάδα, τα Λεχαινά, τη Γαστούνη και σε άλλες πόλεις της Ηλείας το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.
Θα γίνουν επίσης προβολές και εκδηλώσεις και στους άλλους δυο νομούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας. Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και σε αυτό προβάλλονται ταινίες επαγγελματιών που έχουν στο επίκεντρο την παιδική και νεανική ηλικία.
Παράλληλα με το Φεστιβάλ Ολυμπίας πραγματοποιείται και η 16η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας- CAMERA ZIZANIO. Στην CAMERA ZIZANIO, προβάλλονται δημιουργίες (μικρού μήκους) παιδιών και νέων από την Ελλάδα και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που έχουν πραγματοποιηθεί είτε στο πλαίσιο σχολικών δραστηριοτήτων, είτε είναι αποτέλεσμα ατομικών πρωτοβουλιών. Διαγωνίζονται σε τρεις ηλικιακές κατηγορίες: Α. δημιουργίες παιδιών ως 12 ετών, Β. από 13 ως 16 ετών και Γ. από 17 ως 20 ετών.
Εκτός από τα βραβεία που απονέμουν οι κριτικές επιτροπές της Κάμερα Ζιζάνιο (3 σε κάθε ηλικιακή κατηγορία), υπάρχουν και τα εξής βραβεία:
- Το βραβείο Εγγραμματισμού στα Μέσα που απονέμεται από την Εκπαιδευτική Τηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας.
- Το βραβείο του Συνηγόρου του Παιδιού
- Το βραβείο "Νίκος Καβουκίδης" . Το βραβείο συνίσταται στην προσφορά όλου του αναγκαίου κινηματογραφικού εξοπλισμού (κάμερες, φώτα, ήχος κλπ) και της απαραίτητης βοήθειας για τη δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους με επαγγελματικές προδιαγραφές.
- Το βραβείο της Σχολής Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Λυκούργου Σταυράκου που συνίσταται στην παροχή μιας υποτροφίας για σπουδές κινηματογράφου.
- Επιπλέον η Camera Zizanio φροντίζει για την αποστολή των ελληνικών ταινιών που διακρίνονται σε Φεστιβάλ άλλων χωρών δίνοντας την ευκαιρία στους δημιουργούς τους να κερδίσουν μια πρόσκληση για ένα ταξίδι στο εξωτερικό.
Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του 19ου Φεστιβάλ θα προβληθούν 70 ταινίες επαγγελματιών, μυθοπλασίας, κινουμένων σχεδίων και ντοκιμαντέρ, προερχόμενες από 45 χώρες απ’ όλες τις ηπείρους.
Το KID’ S & DOC, στο οποίο διαγωνίζονται ντοκιμαντέρ, αποτελεί πλέον αυτοτελές τμήμα του Φεστιβάλ με ξεχωριστή διεθνή κριτική επιτροπή. Εκτός από τις ταινίες του διαγωνιστικού προγράμματος θα προβληθούν και ταινίες σε αφιερώματα και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις, όπως:
- «Zoom in European Children’ s Films» (Ταινίες με θέματα οικολογικά, οικογένειας, ανοχής στη διαφορετικότητα, σχολικού περιβάλλοντος κλπ).
- «Σύγχρονες τάσεις στο ευρωπαϊκό κινούμενο σχέδιο».

- «60 χρόνια της μεγάλης τσέχικης σχολής του Ζλιν». (Μια συνεργασία του Φεστιβάλ Ολυμπίας και του Zlin Film Festival).
- «Γκρεμίζοντας προκαταλήψεις, μαθαίνοντας την αποδοχή» (Διαπολιτισμική εκπαίδευση).
Το ενδιαφέρον που έχει ήδη εκδηλωθεί είναι μεγάλο κι έτσι οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν και μετά από την επίσημη εβδομάδα, ως τις 18 Δεκεμβρίου 2016. Ένα επιλεγμένο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Camera Zizanio, θα μεταφερθεί στην Αθήνα.
Όλες οι ταινίες έχουν στο επίκεντρο την παιδική και νεανική ηλικία και διαπνέονται από τις αρχές που έχουν θεσπίσει η UNICEF και η UNESCO για τον παιδικό και νεανικό κινηματογράφο, δηλαδή εμπνέονται από αγάπη για τον Άνθρωπο, τη Ζωή και τη Φύση, αναπτύσσουν την κριτική και δημιουργική σκέψη των νέων και βοηθούν στην αλληλοκατανόηση ανθρώπων με διαφορετική κουλτούρα. Αποκλείονται ταινίες που προωθούν τη βία, το ρατσισμό, τον πόλεμο και το σεξισμό.
Τόσο για το διαγωνιστικό πρόγραμμα του 19ου Φεστιβάλ Ολυμπίας όσο και για το πρόγραμμα της 16ης CAMERA ZIZANIO, θα υπάρχουν εκτός από τις διεθνείς κριτικές επιτροπές των ενηλίκων και παιδικές κριτικές επιτροπές οι οποίες θα απονείμουν τα δικά τους βραβεία.
Ταυτόχρονα θα πραγματοποιούνται οι εξής παράλληλες δράσεις:
- θα λειτουργούν εργαστήρια σκηνοθεσίας, μοντάζ, σεναρίου, φωτογραφίας, κινουμένων σχεδίων κλπ.
- θα κυκλοφορείται καθημερινά η εφημερίδα Ζιζάνιο η οποία συντάσσεται από παιδιά
- θα μεταδίδεται καθημερινά με ευθύνη των παιδιών από τη συχνότητα τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού η εκπομπή Ράδιο Ζιζάνιο
- θα μεταδίδονται καθημερινά μέσω διαδικτύου γεγονότα του Φεστιβάλ και συνεντεύξεις στο εξάωρης διάρκειας Zizanio Live (παραγωγή των παιδιών)
- θα προβάλλεται καθημερινά πριν από την τελευταίαπροβολή του διαγωνιστικού προγράμματος του Φεστιβάλ το πεντάλεπτο Daily News (παραγωγή των παιδιών)
- θα γίνονται παρουσιάσεις βιβλίων και γνωριμία των μαθητών με καταξιωμένους συγγραφείς
- θα δοθούν μουσικές και θεατρικές παραστάσεις
- θα γίνουν ειδικά κινηματογραφικά αφιερώματα
- θα προβληθούν στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαθήματα στο σκοτάδι», το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σύγχρονες ευρωπαϊκές ταινίες μεγάλου μήκους και θα παρουσιαστούν οι «Παιδαγωγικοί Φάκελοι»/ Οδηγός ανάλυσης και προτάσεις για εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
Η συμμετοχή των μαθητών σε όλες τις προβολές και τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Camera Zizanio είναι δωρεάν.