Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ
ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΥΧΝΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ

 Γράφει η Ραφαηλία Κεντεποζίδου 

Στα σημερινά χρόνια υπάρχει η αντίληψη ότι η λευκή φυλή είναι η ανώτερη και η επικρατέστερη πάνω στον πλανήτη και ότι οι υπόλοιπες φυλές, σαφώς οι λίγο "διαφορετικές" , δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο.Σε μία συνέντευξη ενός λευκού και ενός μαύρου για εύρεση εργασίας πολύ πιθανόν να επιλεχθεί εκείνη του λευκού τελικά.
Ποιος να ψηφίσει κάποιον μαύρο υποψήφιο στις εκλογές, ακόμα κι αν είναι ικανός να κάνει τη διαφορά, εφόσον υπάρχουν τόσοι άλλοι λευκοί υποψήφιοι; Γιατί να βάλουν στην παρέα τους τα παιδιά στο σχολείο έναν άλλο , που έχει έρθει μετανάστης με την οικογένειά του από κάποια άλλη χώρα;
Προαναφέρθηκε η λέξη διαφορετικός.... Η λέξη αυτή από μόνη της αποτέλεσε έναν λόγο για τη γέννηση της ιδέας του ρατσισμού. Πολλοί άνθρωποι την χρησιμοποιούν συχνά για να χαρακτηρίσουν κάποιο άτομο , χωρίς να είναι σίγουροι τι ακριβώς προσδιορίζει. Η  έννοια λοιπόν του "διαφορετικού" μπορεί να αναλυθεί σε πολλές και διαφορετικές πτυχές. Διαφορετικό χρώμα δέρματος, διαφορετικό σχήμα ματιών, διαφορετικές συνήθειες και αντιλήψεις, διαφορετικές θρησκείες. Γιατί πρέπει το διαφορετικό να αντιμετωπίζεται τόσο εχθρικά από ορισμένους ανθρώπους; Γιατί πρέπει να είμαστε τόσο στενόμυαλοι; Ίσως επειδή οι άνθρωποι που τους χαρακτηρίζουμε ως "διαφορετικούς' να παρουσιάζουν και διαφορετικές συμπεριφορές κατά καιρούς, για παράδειγμα κάποιοι να είναι περισσότερο επιθετικοί ή να έχουν διαφορετικό τρόπο αντίληψης κάποιων καταστάσεων. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι κανένας δεν είναι ίδιος με κανέναν και αυτό είναι που κανει συναρπαστικό τον κόσμο που ζούμε.
Κανείς δεν θα έπρεπε να στερείται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αντιμετωπίζεται σαν κατώτερος, εφόσον είμαστε όλοι άνθρωποι. Σε τι σημείο θα έφτανε η κοινωνία μας αν μεταξύ μας φερόμασταν ρατσιστικά, όπως θα φερόμασταν σε κάποιον με διαφορετικό χρώμα δέρματος; Θα είμασταν όλοι διχασμένοι και απομακρυσμένοι και δεν θα υπήρχε καν η έννοια "κοινωνία" , εφόσον η έννοια αυτή προυποθέτει να υπάρχει ομόνοια και συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων. Είναι παράλογη η στάση των ρατσιστών προς τους ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν καν δώσει την παραμικρή εντύπωση εχθρικότητας.
Κλείνοντας, ελπίζω κάποια μέρα οι άνθρωποι να αλλάξουν τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς απέναντι σε κάποιους άλλους και να βρουν επιτέλους την ανθρωπιά τους. Έτσι θα ζούσαμε σε έναν πιο ειρηνικό κόσμο και ο διχασμός θα μειωνόνταν σημαντικά...