Παρασκευή 6 Μαΐου 2016



Εκπαιδευτικό πρόγραμμα
 της Β΄τάξης στη Θεσσαλονίκη




        Τι ήταν το βυζαντινό κάστρο; Πού και πώς χτιζόταν; Σε τι εξυπηρετούσε; Ποιοι το κατοικούσαν; Ποιοι και πώς το κατακτούσαν; … Τις απαντήσεις σε αυτά και άλλα ερωτήματα «ανακάλυψαν» μαθητές της Β΄ τάξης του σχολείου μας
σε ειδικό χώρο          του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, στα πλαίσια εκπαιδευτικού προγράμματος που υλοποίησαν με την επιμέλεια της καθηγήτριάς τους της Μεσαιωνικής Ιστορίας. Στο πρόγραμμα αρχικά οι μαθητές συζήτησαν για θέματα σχετικά  με τις πόλεις- κάστρα, τις διαφορές μεταξύ των παλαιοχριστιανικών πόλεων και των κάστρων, τα επαγγέλματα των κατοίκων μιας πόλης-κάστρου και τέλος τα μέρη του τείχους. Στη συνέχεια, χωρίστηκαν σε 3 ομάδες, παρατήρησαν τα αντικείμενα που εκτίθενται στην αίθουσα "Το βυζαντινό κάστρο" και ερμηνεύοντάς τα έβγαλαν συμπεράσματα για τα επαγγέλματα της εποχής, την καθημερινή ζωή και τον πολεμικό εξοπλισμό. Μέσα από την εργασία σε ομάδες και με τη βοήθεια των φύλλων εργασίας τα παιδιά κατανόησαν την αξία της συνεργασίας και άσκησαν την κριτική τους σκέψη.

       Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Λευκό Πύργο και αξιοθέατα του κέντρου της Θεσσαλονίκης, όπως τα ανάκτορα και την αψίδα του Γαλερίου(Καμάρα) και τη Ροτόντα. Εντυπωσιάστηκαν από την αρχιτεκτονική όλων αυτών των κτισμάτων και διαπίστωσαν το μεγαλείο των παλαιότερων εποχών σε μια πόλη με έντονη παρουσία και στη σύγχρονη ζωή.