Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

ΑΠΟΚΡΙΕΣ


Από Ιωάννα Μυλωνά

      Οι Aπόκριες είναι η αγαπημένη γιορτή μεγάλων αλλά και μικρών, αφού τους δίνεται η δυνατότητα να μεταμφιέζονται και να διασκεδάζουν. Οι Απόκριες είναι η περίοδος του γλεντιού, της ψυχαγωγίας και του μασκαρέματος. Η διάρκεια τους είναι περίπου δύο εβδομάδες. Δίνουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους να ξεχνούν για λίγο τα προβλήματα τους και να βγαίνουν έξω και να διασκεδάζουν.  Κάθε μέρα στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης παραδοσιακοί σύλλογοι από διάφορες περιοχές χορεύουν μπροστά στον κόσμο για να τον ψυχαγωγήσουν.

      Η Τσικνοπέμπτη είναι η μέρα που οι περισσότεροι άνθρωποι βγαίνουν έξω με  φίλους και συγγενείς για να «τσικνίσουν» όλοι μαζί και να γιορτάσουν την έναρξη της Αποκριάς. Από την επόμενη μέρα ένας-ένας φανός σε κάθε γειτονιά γιορτάζει με τραγούδια και χορούς, δίνοντας στους ανθρώπους την ευκαιρία να χορέψουν και να διασκεδάσουν έως αργά.
     Την Κυριακή που είναι η τελευταία μέρα της Αποκριάς γίνεται η μεγάλη παρέλαση, όπου περνάνε διάφορα άρματα και μεταμφιεσμένοι χορεύοντας. Το ίδιο βράδυ ανάβουν όλοι οι φανοί μαζί γιορτάζοντας τη λήξη της Αποκριάς ως τις πρώτες πρωινές ώρες. Την επόμενη μέρα είναι η Καθαρά Δευτέρα και ξεκινάει η Σαρακοστή. Σηματοδοτεί το τέλος της Αποκριάς και οι άνθρωποι βγαίνουν έξω για να πετάξουν τους χαρταετούς τους. Εκείνη τη μέρα συνηθίζεται να τρώμε λαγάνα και άλλα νηστίσιμα φαγώσιμα (χωρίς λάδι). Από την Καθαρά Δευτέρα και μετά αρχίζει η μεγάλη νηστεία. 48 μέρες μετά την Καθαρά Δευτέρα γιορτάζεται  η Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού, το χριστιανικό Πάσχα.