Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013



GRAFFITI
  






Από Ιωάννα Μυλωνά και Παναγιώτα Κακαβέλη

Γκράφιτι είναι η αναγραφή κειμένου,
συνθημάτων ή η ζωγραφική σε επιφάνειες που συνήθως βρίσκονται σε δημόσιους χώρους (για παράδειγμα σε τοίχους). Τα γκράφιτι συνήθως γίνονται από αγανακτισμένους ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να περάσουν ένα μήνυμα..
Στη διάλεκτο των γκραφιτάδων, το να κάνεις γκράφιτι λέγεται συνήθως "βάψιμο".
Μερικά από τα είδη γκράφιτι που παρουσιάζονται σήμερα είναι:
  • Σε εξωτερικούς τοίχους (συνήθως στους δρόμους). Όταν γίνονται σε ένα προσωπικό χώρο που το βλέπουν ελάχιστοι, δεν θεωρείται γκράφιτι.
  • Συνθήματα
  • Ζωγραφική
  • Διαμαρτυρία (για παράδειγμα στην Βόρεια Ιρλανδία, με τα murals που απαθανατίζουν νεκρούς και θέματα από τις συγκρούσεις με τους Βρετανούς).
  • Σε εσωτερικούς τοίχους και επιφάνειες (συνήθως μικρού μεγέθους). π.χ. τουαλέτες, σκοπιές,θρανία.
  • Αυτοσχέδια ποιήματα
Σε ορισμένες πόλεις του κόσμου υπάρχουν τοίχοι μόνο για γκράφιτι. Κάποιες φορές το γκράφιτι γίνεται κατά επιθυμία  του ιδιοκτήτη του κτιρίου για διακόσμηση, συνήθως με συγκεκριμένη θεματολογία.
Τις περισσότερες φορές τα γκράφιτι συνοδεύονται από μια ταγκιά. Το "tag" είναι η υπογραφή που γίνεται με σπρέι σε ένα τοίχο από τον καλλιτέχνη ενός γκράφιτι ή και μόνη της. Το "tag"είναι μικρό και βρίσκεται ή μέσα στη ζωγραφιά ή κάτω σε μια άκρη (δεν γίνεται να είναι πιο μεγάλο από το γκράφιτι).
Τα γκράφιτι θεωρούνται ιδανικά για την διακόσμηση των αχρησιμοποίητων χώρων, μόνο όταν το περιεχόμενό τους είναι λογικό και συνετό.Τα γκράφιτι τα οποία έχουν σατανιστικό ή απαγορευμένο περιεχόμενο συνήθως μας προκαλούν δυσφορία και ο κύριος σκοπός τους δεν είναι να διακοσμήσουν τοίχους αλλά να περάσουν ένα μήνυμα (τις περισσότερες φορές διαμαρτυρίας) ή να εκφράσουν συναισθήματα.
Οι έφηβοι τις περισσότερες φορές κάνουν γκράφιτι στους τοίχους του σχολείου τους με απώτερο σκοπό να εκφράσουν την αντιπάθειά τους προς αυτό. Το περιεχόμενό τους είναι βίαιο και εκφοβιστικό.
Στο σχολείο μας οι μαθητές με τη συνεργασία και βοήθεια των καθηγητών είχαν την ευκαιρία να αυτοσχεδιάσουν και να δημιουργήσουν πανέμορφα γκράφιτι, στολίζοντας με αυτόν τον τρόπο τους χώρους του σχολείου, δίνοντας χρώμα στην καθημερινότητά μας και κάνοντας μας υπερήφανους για τις καλλιτεχνικές τους ικανότητες.
Φωτογραφίες από γκράφιτι του σχολείου μας και της πόλης μας: