Παρασκευή 26 Απριλίου 2013


ΑΙΑΝΗ , ΠΟΛΙΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Την  Πέμπτη 25 Απριλίου μια ομάδα μαθητών της Α΄τάξης πραγματοποιήσαμε  επίσκεψη στην Αιανή. Εκεί μάθαμε ότι η αρχαία Αιανή ήταν πρωτεύουσα της Ελίμειας, ενός από τα βασίλεια της Άνω Μακεδονίας.
Αρχικά επισκεφθήκαμε τη Νεκρόπολη, όπου είδαμε τους κιβωτιόσχημους βασιλικούς τάφους φτιαγμένους με μεγάλους πελεκητούς λίθους. Στη συνέχεια ανεβήκαμε στο λόφο όπου βρισκόταν η πόλη της αρχαίας Αιανής και είδαμε την τεράστια κυκλική δεξαμενή όπου οι αρχαίοι κάτοικοί της αποθήκευαν το βρόχινο νερό.
Έπειτα πήγαμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Η ξενάγηση ήταν εξαιρετική και μας έκανε να νιώσουμε οικεία. Εκεί θαυμάσαμε τα πανέμορφα αγγεία και την τεχνική με την οποία τα έφτιαχναν, τα εντυπωσιακά αγάλματα που κοσμούσαν την αρχαία πόλη, τα όπλα και τα πλούσια κτερίσματα των τάφων. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε το μαρμάρινο άγαλμα ενός λιονταριού, που κάθεται  περήφανο στα πίσω του πόδια έχοντας τεντωμένα τα μπροστινά. Ένα άλλο πρωτότυπο έκθεμα ήταν ένα αγγείο με δύο λαβές –κάνθαρος, όπως λέγεται- που στη μία του όψη έδειχνε ανάγλυφο το πρόσωπο μιας γυναίκας με λευκό χρώμα δέρματος, ενώ στην άλλη όψη το πρόσωπο μιας γυναίκας από τη μαύρη φυλή. Επίσης είχαμε την ευκαιρία να δούμε την αναπαράσταση ενός «όρθιου» αργαλειού με τα υφαντικά βάρη, τις λεγόμενες «αγνύθες», που κρατούσαν τις κλωστές τεντωμένες. Σε όλη τη διάρκεια της ξενάγησης μαθαίναμε καινούργια πράγματα για τη ζωή των ανθρώπων στο αρχαίο βασίλειο της Ελίμειας, με τα οποία γίναμε σοφότεροι και αισθανθήκαμε πραγματικά περήφανοι για τους αρχαίους Μακεδόνες.
Το Μουσείο της Αιανής ήταν υπέροχο, τα εκθέματα εκθαμβωτικά ! Πρέπει να γίνει γνωστό στην Ελλάδα και το εξωτερικό !
ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ    ΑΙΑΝΗΣ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΑΝΗΣ