Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013


Σκέψεις για την επανάσταση του 1821


Γράφει ο Μιχάλης Τσανακτσίδης

Η επανάσταση του 1821 είναι ένα γεγονός καθοριστικό για την νεοελληνική ιστορία, καθώς το αποτέλεσμα της εκτός από την απελευθέρωση από τους Τούρκους ήταν η ίδρυση του Ελληνικού κράτους .
Η Ελληνική επανάσταση είναι ένα παράδειγμα πώς ένας λαός  βυθισμένος στην αμάθεια και στην παρακμή  κατάφερε να νικήσει ένα λαό ισχυρό και εμπειροπόλεμο.
Για να επιτύχει  όμως μια επανάσταση προηγείται η προετοιμασία και η εδραίωση της. Η εδραίωση της έγινε μέσα από κάποιες  συγκυρίες. Λίγο η γεωγραφική θέση της Πελοποννήσου, λίγο η  εμψύχωση  από τις αρχές της Γαλλικής Επανάστασης  βοήθησαν στην εδραίωσή  της. Δυο γεγονότα όμως είναι καθοριστικά:
α) η ίδρυση της Φιλικής Εταιρίας στα 1814  από τον Εμμανουήλ Ξάνθο, Αθανάσιο Τσακάλωφ, Νικόλαο Σκουφά .
β) η μετακίνηση του Χουρσίτ Μεχμέτ  πασά  (τοπεάρχη της Πελοποννήσου)   για τον πόλεμο με τον Αλή  πασά   και συνεπώς αποδυνάμωση των σωμάτων των Τούρκων στην Πελοπόννησο .
Η ελληνική επανάσταση την επιτυχία της δεν την οφείλει μονάχα στις συγκυρίες. Είναι  ευγνώμων σε συγκεκριμένα  ονόματα Ελλήνων και μη, όπως του Κολοκοτρώνη, του Παπαφλέσσα, του Νικηταρά, του λόρδου Βύρωνα, του Καραϊσκάκη και άλλων.
Τις ένδοξες σελίδες της ελληνικής ιστορίας τις αμαυρώνουν κάποιες σκοτεινές σελίδες. Η χειρότερη από αυτές ήταν οι εμφύλιες συγκρούσεις μεταξύ των Ελλήνων -κατά τα έτη 1823 και 1825- που κόντεψαν να οδηγήσουν την επανάσταση σε πλήρη αποτυχία. Μία άλλη σκοτεινή σελίδα είναι τα «ληστρικά» δάνεια του 1821. Το 1824, πριν την ύπαρξη του ελληνικού κράτους, υπογράφεται δάνειο 800.000 στερλινών. Το κράτος είναι χρεωμένο πριν καν ιδρυθεί και σαν να μην έφτανε  αυτό επακολούθησαν κι άλλα δάνεια .
Παρά αυτές τις μαύρες σελίδες το 1821 θα μένει στη συνείδηση του κάθε Έλληνα ως σήμα κατατεθέν της ελευθερίας  και πιστεύω πως πραγματικά του αξίζει αυτό .