Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Μια αγκαλιά τραγούδια απ' την καρδιά μας
Το Α΄σώμα στρατού σε συνεργασία με το Σύλλογο γονέων και Φίλων Ατόμων με αυτισμό Ν. Κοζάνης, διοργανώνει συναυλία φιλανθρωπικού χαρακτήρα, με τίτλο 
"μια αγκαλιά τραγούδια απ' την καρδιά μας", για τους μαθητές της πόλης, στην αίθουσα τέχνης του Δήμου Κοζάνης, στις 5 Απριλίου 2012 και ώρα 11:30.
Σκοπός της εκδήλωσης είναι η οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου.  
Τιμή εισιτηρίου: 1 ευρώ.

 
13ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου κινηματογράφου

Η επιτυχημένη συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης συνεχίζεται για δέκατη τρίτη συνεχή χρονιά, στο πλαίσιο του 13ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας, το οποίο μετά την Αθήνα, όπου άνοιξε την αυλαία του με την ταινία «Άθικτοι»(21 έως 28 Μαρτίου 2012), «ταξιδεύει» στη Θεσσαλονίκη από τις 29 Μαρτίου έως τις 4 Απριλίου 2012, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους  να απολαύσουν τις καλύτερες στιγμές της πρόσφατης γαλλόφωνης παραγωγής.
Πιο συγκεκριμένα, θα  προβληθούν 15 ταινίες - και μία για παιδιά - από το πρόγραμμα του 13ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας, οι οποίες εντάσσονται στις επιμέρους ενότητες της φετινής διοργάνωσης: Το Διαγωνιστικό Τμήμα, Το Πανόραμα Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, την επιλογή Νεανικών Ταινιών και την Αραβική Γαλλοφωνία.
 Το φεστιβάλ αυτό θα είναι μια πολύ ωραία εμπειρία για τους λάτρεις του γαλλόφωνου κινηματογράφου και όχι μόνο.....

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012


ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ
ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ




ΝΑ 'ΤΑΝΕ ΤΟ 21

 
            ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ: "Ομιλία του Κολοκοτρώνη στην  Πνύκα"    



"Δική τους είναι μια φλούδα γης
μα εσύ Χριστέ μου τους οδηγείς
για να γλυτώσουν αυτή τη φλούδα
απ' το τσακάλι και την αρκούδα" 


Στο Β΄μέρος της γιορτής ομάδες παιδιών απ' όλες τις τάξεις
χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς. 



Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

   
      
Ο Νικηφόρος Βρεττάκος στην Κοζάνη

        Στις 28 Μαΐου του 1991, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης, σε συνεργασία με το Δήμο Κοζάνης, που τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη της πόλης, και την τοπική ΕΛΜΕ, κάλεσε το Νικηφόρο Βρεττάκο και διοργάνωσε μια πολύ όμορφη εκδήλωση για τον ποιητή, χαρίζοντας έτσι  ευεργετική δροσιά στις ψυχές όσων παραβρέθηκαν.
        Λίγες μέρες μετά, αποτιμώντας την όλη διαδικασία, η τότε πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Κοζάνης, κ. Γιάννα Γκουτζιαμάνη, έγραψε μεταξύ άλλων στον τοπικό τύπο: «…μοναδική η στιγμή της απαγγελίας από τον ίδιο τον ποιητή. Η φωνή του βαθιά, ζεστή, ανθρώπινη μετέδωσε την ατμόσφαιρα της ποίησής του. Την επόμενη μέρα, μετά την εκδήλωση,  ο λόγος του ηχούσε ακόμα, η παρουσία του άφησε πίσω το άρωμα της ποίησης. Όσοι τον ζήσαμε από κοντά για δύο μέρες νιώσαμε την παρουσία του σαν ευλογία αλλά και δρόσισμα ψυχής. Δεν είναι μόνο ο ποιητής με το χάρισμα του λόγου. Είναι το σκαμμένο του πρόσωπο, που το ράπισαν αλλόφρονα κύματα, είναι η ζεστή φωνή, είναι το ήρεμο βλέμμα του που έβλεπες την εμπιστοσύνη για τον άνθρωπο. Τον ρωτήσαμε πώς μπόρεσε να την κρατήσει μέσα του με τα τόσα που πέρασε. Και περισσότερο, πώς μπορεί να την κρατάει  σήμερα σε μια επικίνδυνα αλλοτριωτική και αντιπνευματική –όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος- εποχή. Η απάντησή του ήταν απλή: “όταν αγαπάς κάτι, το κρατάς μέσα σου και αυτό σε στηρίζει”.
        Απλός, ευγενικός, ταπεινός, ανοιχτός στον καθένα. Δεν κινδυνεύει από αλαζονεία και έπαρση∙ γαλήνιος, απολαμβάνει τη συγκομιδή των κόπων του, την αγάπη του κόσμου. Δεν μπορεί να πει όχι σε κανέναν. “Αφού ο κόσμος θέλει, πώς να του το στερήσω. Δεν έχω το δικαίωμα”. Τη σωματική κούραση εξουδετέρωνε η ηθική ικανοποίηση. Αγαπάει και συγκινείται από ό,τι ανθρώπινο, αληθινό.
Και η πόλη μας του πρόσφερε αυτό το δώρο.   Έφυγε συγκινημένος  από το ενδιαφέρον πολλών να μιλήσουν μαζί του. Το ακροατήριο ήταν συγκινητικό. Με κατάνυξη παρακολούθησε την εκδήλωση. Ξεχωριστές στιγμές ήταν οι απαγγελίες παιδιών και η μουσική δημιουργία της μαθήτριας Κολοκυθά Καρολίνας. Και, η πιο τρυφερή στιγμή, όταν πολλά παιδιά έτρεξαν κοντά του, για να τους γράψει κάτι, να τους αφιερώσει…».
        Μετά από πολύ λίγο καιρό, ο ποιητής …έφυγε από τούτο το φως, ελίχθηκε προς τα πάνω όπως ένα ρυάκι που μουρμουρίζει. Και αν τυχόν κάπου ανάμεσα στους γαλάζιους διαδρόμους συνάντησε αγγέλους, θα τους μίλησε ελληνικά
 «επειδή δεν ξέρουνε γλώσσες. Μιλάνε
μεταξύ τους με μουσική».






                         Ευχαριστούμε την κ. Γκουτζιαμάνη για το υλικό που μας παραχώρησε                                   

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012


Παγκόσμια μέρα Νερού



Ενημερωθείτε για την εξοικονόμηση νερού από το 
δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS


Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε το 2012  ‘Έτος Βρεττάκου’ με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του Λάκωνα ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου.

Ο Ν. Βρεττάκος είναι ένας γνήσιος, ένας αυθεντικός ποιητής που σε όλη του τη ζωή στέκεται με αγνότητα και ευγένεια μπροστά στον άνθρωπο, «το ζων ύδωρ», όπως τον ονομάζει ο ίδιος. Για τον άνθρωπο και τα κύματα που τον χτυπούν μιλά στα ποιήματά του και θέτει σκοπό της ζωής του τη σωτηρία του μέσα από τους στίχους του.


Ο άνθρωπος, ο κόσμος και η ποίηση

Ανάσκαψα όλη τη γη να σε βρω.
Κοσκίνισα μες την καρδιά μου την έρημο. ήξερα
πως δίχως τον άνθρωπο δεν είναι πλήρες
του ήλιου το φως. Ενώ, τώρα, κοιτάζοντας
μες από τόση διαύγεια τον κόσμο,
μες από σένα – πλησιάζουν τα πράγματα,
γίνονται ευδιάκριτα, γίνονται διάφανα –
τώρα μπορώ
ν’ αρθρώσω την τάξη μου σ’ ένα μου ποίημα.
Παίρνοντας μία σελίδα θα βάλω
σ’ ευθείες το φως.

Ο αγρός των λέξεων

Όπως η μέλισσα γύρω από ένα άγριο
λουλούδι, όμοια κ’ εγώ. Τριγυρίζω
διαρκώς γύρω απ’ τη λέξη.
Ευχαριστώ τις μακριές σειρές
των προγόνων, που δούλεψαν τη φωνή,
την τεμαχίσαν σε κρίκους, την κάμαν
νοήματα, τη σφυρηλάτησαν όπως
το χρυσάφι οι μεταλλουργοί κ’ έγινε
Όμηροι, Αισχύλοι, Ευαγγέλια
κι άλλα κοσμήματα.
Με το νήμα
 των λέξεων, αυτόν το χρυσό
του χρυσού, που βγαίνει απ’ τα βάθη
της καρδιάς μου, συνδέομαι. συμμετέχω
στον κόσμο.
Σκεφτείτε:
Είπα και έγραψα, «Αγαπώ».


Η Ελληνική γλώσσα

Όταν κάποτε φύγω από τούτο το φως
Θα ελιχθώ προς τα πάνω όπως ένα
ρυακάκι που μουρμουρίζει.
Κι αν τυχόν κάπου ανάμεσα
στους γαλάζιους διαδρόμους
συναντήσω αγγέλους, θα τους
μιλήσω ελληνικά, επειδή
δεν ξέρουνε γλώσσες. Μιλάνε
μεταξύ τους με μουσική.

Ειρήνη είναι όταν…

Ειρήνη, λοιπόν,
είναι ό,τι συνέλαβα μες απ’ την έκφραση
και μες απ’ την κίνηση της ζωής. Και Ειρήνη
είναι κάτι βαθύτερο απ’ αυτό που εννοούμε
όταν δεν γίνεται κάποτε πόλεμος.
Ειρήνη είναι όταν τ’ ανθρώπου η ψυχή
γίνεται έξω στο σύμπαν ήλιος. Κι ο ήλιος
ψυχή μες στον άνθρωπο.
(απόσπασμα από το έργο: Δυο άνθρωποι μιλούν για την ειρήνη του κόσμου)

Από το αρχείο της ΕΡΤ:
Αφιέρωμα της εκπομπής "Μονόγραμμα" στον Νικηφόρο Βρεττάκο.


Μελοποιημένη ποίηση Ν. Βρεττάκου



Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012


Η στήλη αυτή περιλαμβάνει μουσικές προτάσεις
από μεγάλους για νέους
αλλά και από νέους για μεγαλύτερους.






ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΑ

Τα ηφαίστηα ειναι ενας μεγαλος λακος που εκει μεσα εχει σηνηθος κοκκινο χρομα και βρασι και απαγορεβετε να τα ακουμπησης γιατι θα καης. Τα ηφαιστηα σχηματηζοντε εκη που δεν εχη δεντρα και σπιτια αρα σχηματηζεται εκει που δεν ηπαρχη τηποτα πανο σε βουνα σε ηψηλα μερη.



Η Γη αποτεληται απο των φλοιος απο την μανδια απο των πηρηνα και την μαθοσφαιρα.


Η χαρτες μας χρησημεβουν και μας βοηθανε να βρουμε τα μερη που θελουμε να μας βοηθαν οταν ταξηδεβουμε μεσα στο αυτοκηνητο να μην χαθουμε επησης οχι μονο εμας αλλα και τους καπετανηους απο την αμερηκη για την Ελλαδα που θα ξερει πος θα παη εκη αν δεν ειχαι τον  χαρτη να τον βοηθηση.

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012


Γυναίκες και ανθρώπινα δικαιώματα

Γράφουν: Ανδρεάδου Μαρία Σοφία,
 Βαϊτσοπούλου Βασιλική, Ιακωβίδου Ελπίδα

8 Μαρτίου. Η μέρα αυτή, που καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και είναι σε πολλές χώρες αργία, έχει τις ρίζες της στον μακροχρόνιο αγώνα των γυναικών να συμμετέχουν στην κοινωνία ισότιμα με τους άντρες. Πολλοί θα ισχυρίζονταν ότι το έχουν επιτύχει. Είναι αλήθεια όμως; Η θλιβερή πραγματικότητα είναι πως σε πολλές αναπτυσσόμενες και υποανάπτυκτες χώρες κυρίως της Αφρικής και της Ασίας οι γυναίκες βιώνουν τον τρόμο καθημερινά, ζουν υπό το καθεστώς αυστηρού ελέγχου και πέφτουν καθημερινά θύματα εκμετάλλευσης και βίας.
Σε εργασία που αναλάβαμε μας ανατέθηκε να πάρουμε μια υποθετική συνέντευξη από μια οικογένεια Αφγανών οι οποίοι ζουν υπό το τρομοκρατικό καθεστώς των Ταλιμπάν(*) και που φιλοξένησαν παράνομα τη Βρετανίδα δημοσιογράφο Saira Shah όταν επισκέφτηκε τη χώρα για να πραγματοποιήσει σχετικό ρεπορτάζ. ( Τη συγκλονιστική ιστορία της δημοσιογράφου διαβάσαμε στην ιστοσελίδα 
http://www.isotitaepeaek.gr/imerisiosTypos/AnthropinaDikaiomata/Afganistan.pdf)
Αρχικά στην ερώτηση για το πώς ένιωσαν με την αλλαγή της πολιτικοοικονομικής κατάστασης στη χώρα τους, απάντησαν ότι υποβαθμίστηκε δραματικά το βιοτικό τους επίπεδο. Ενδεικτικά, ο πατέρας παρά το πτυχίο του αναγκάστηκε να εργάζεται ως ράφτης στην μέση της νύχτας για την επιβίωση της οικογένειάς του, η οποία ζει μέσα στη φτώχεια και στη στέρηση.
Στη συνέχεια τους απευθύναμε την ερώτηση πως αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην παράνομη οργάνωση ΕΟΓΑ(Επαναστατική Οργάνωση Γυναικών του Αφγανιστάν)  και να παίρνουν καθημερινά τεράστια ρίσκα, όπως όταν φιλοξένησαν την Βρετανίδα δημοσιογράφο. Μας τόνισαν ότι για αυτούς έχει πολύ μεγάλη αξία το αναφαίρετο δικαίωμα της γυναίκας για ίση αντιμετώπιση με τον άντρα και ότι θα έκαναν τα πάντα για να το υπερασπιστούν.
Ακόμα, μας είπαν ότι δυσκολεύτηκαν πάρα πολύ να αντιμετωπίσουν τον τραυματισμό της κόρης τους, ο οποίος προήλθε από βομβαρδισμό, γιατί η υγειονομική περίθαλψη στο Αφγανιστάν είναι ανύπαρκτη, έτσι αναγκάστηκαν να τον αποδεχθούν και να την στηρίξουν με όποιο τρόπο μπορούν.
Τέλος, όταν τους ρωτήσαμε πως τα βγάζουν πέρα στην καθημερινή τους ζωή και αν σκέφτονται το ενδεχόμενο της μετανάστευσης σε κάποια ανεπτυγμένη χώρα, έδωσαν την απάντηση ότι παρόλο που ζουν σε τόσο άθλιες συνθήκες δεν θα εγκατέλειπαν ποτέ την γενέτειρα χώρα τους την οποία και υπεραγαπούν.

(*)Το 2001 οι ΗΠΑ, η Βρετανία και συμμαχικές δυνάμεις αναλαμβάνουν στρατιωτική δράση και ανατρέπουν το καθεστώς των Ταλιμπάν.Στη χώρα εγκαθίσταται διεθνής στρατιωτική δύναμη, τη διοίκηση της οποίας ανέλαβε το ΝΑΤΟ. Το 2004 διενεργούνται εκλογές. Έκτοτε το κίνημα των Ταλιμπάν έχει ανασυγκροτηθεί και επιτίθεται στις ξένες στρατιωτικές δυνάμεις αλλά και στην κυβέρνηση της χώρας. Μετά από δεκαετίες πολιτικής αστάθειας και πολεμικών επιχειρήσεων η ανθρωπιστική κρίση έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Εκατομμύρια Αφγανοί πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα ...(Πηγή: Βικιπαίδεια)


Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

6 Μαρτίου 
Πανελλήνια ημέρα κατά της ενδοσχολικής βίας

 Είσαι θύμα ενδοσχολικής βίας;
  Ενημερώσου:   http://www.antibullyingnetwork.gr/

Μη φοβάσαι να μιλήσεις.
Συμβουλευτική τηλεφωνική γραμμή άμεσης βοήθειας: 
 116-111

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

ΜΙΚΡΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ




ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΙΚΗ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΝΕΡΟΥ

                  

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΑ

Μόλις τελειώσαμε το φαγητό, φάγαμε ορεκτικό...


Η Ευροπαική ένοση είναι μια οικογένοια διμοκρατικόν κρατόν και αποτελίται από 2007 κράτη μέλι. ιδρύθικε από 6 χόρες

-Να αναφέρετε 4 προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ε.Ε.
φτόχια, μόλινση, βρόμα, πίνα, αστεγι,

Να αναφέρετε τα χαρακτηριστικά της Ευρώπης.
 Το κλίμα, το υψόμετρο από τη θάλασσα, αν έχι γίνει πόλεμος. αν υπάρχι λίμνη με γλικό νερό..
-Για ποιους λόγους είναι θετική η παρουσία μετανατών;
η μετανάστες πιγέναν σε μια άλι χώρα γιατί ηπάρχει πιο ομαλή ζωή ή τους πλιρόναν καλίτερα..

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012


     Ernesto Guevara de la Serna 
 by Vadarli Myrto

Many are the people I look up to. One of them is Ernesto Geuvara de la Serna commonly known as Che Guevara. Guevara was an Argentine marxist revolutionary doctor, author, intellectual, guerrilla leader, diplomat and military theorist.
      He was born in 1928 in Rozario of Argentina. His family was one of the oligarchic families of Argentina. However his parents didn't avoid associating with people of lower social classes.
      When he was 2 years old it was noted that Che was suffering from asthma and that' s why he got mostly educated by studying at home. From an early age he was interested in literature.He especially admired Neruda and ancient greek philosophers such as Plato and Aristotle. His disease was one of the reasons he studied medicine. In 1953 he got his medical degree.
      The same year he traveled several times to South and Central America and he viewed the financial conditions in Latin America. Being influenced by those experiences he started to show an interest in political issues and marxism. In 1954 he went to Mexico where he met Nick Lopel who was exiled from his country. In order to subsist financially  he worked as a doctor and photographer. In 1955 he met Fidel Castro, the leader of Monknista.
     Guevara participated in the movement of 26th  July  to overthrow the dictatorship of  Batista in Cuba. In 1956 after the seizure of dictatorship by Castro, Guevara acquired the Cuban nationality and he became an important member of the Cuban government. On 11th December in 1964 he represented Cuba to the conference of the United Nations where he gave a great and still well known speech about nuclear disarmament.
      On 15th of April in 1964 after having disagreements with Fidel Castro, Che abandoned Cuba and went to Bolivia in order to organize the guirrella army where during a battle he got injured to his right leg and as a result he got apprehended and in the end he was assassinated in 9th of October in 1967. His body was transported to Cuba where he was buried in Santa Clara the city which  he had conquered in 1958. This conquest had  led Castro to total victory.
       Che Guevara is considered to be the eternal symbol of revolution, a man whose priority was neither money nor fortune, but ideals and he deserves to be first in the preferences of youth.

                      Hasta Siempre Comandante                                    



ΜΑΘΗΤΙΚΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Η Πανελλήνια ένωση Λογοτεχνών προκηρύσσει τον 14ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος για το 2012. Τα κείμενα πρέπει να αποσταλούν σε φακέλους από τους Διευθυντές των σχολείων ή απευθείας από τους μαθητές έως την 20η Μαρτίου 2012, στη διεύθυνση: 
 Πανελλήνια ένωση Λογοτεχνών, οδός Γερανίου 41 (2ος όροφος), Τ.Κ. 10431 Αθήνα (τηλ. 210-3302550) με την ένδειξη "για τον διαγωνισμό ποίησης" ή "για τον διαγωνισμό διηγήματος". 
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο τηλέφωνο 210-6040097.