Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΘΕΜΑ



Γράφουν: Βιβή Ζυμπά, Κατερίνα Τσενικλίδου

Πώς φτιάχνεται μια εφημερίδα; Ποια είναι η θεματολογία της; Τι υλικά χρειάζονται; Πόσα άτομα δουλεύουν σε αυτήν; Υπάρχει μέλλον στις έντυπες εφημερίδες ή μήπως οι ηλεκτρονικές θα υπερισχύσουν;
Αυτά και άλλα  ερωτήματα μας απασχόλησαν και έτσι επισκεφτήκαμε γνωστή εφημερίδα της Κοζάνης , στα γραφεία αλλά και στο τυπογραφείο, για να πάρουμε απαντήσεις. Εκεί συναντήσαμε την κ.Κωσταρέλλα απ’ την οποία πήραμε την παρακάτω συνέντευξη:

Ερ.: Καλημέρα σας κυρία Κωσταρέλλα. Πώς κατασκευάζεται η εφημερίδα, από το κυνήγι της είδησης μέχρι να φτάσει στα χέρια του αναγνώστη;
Απ.: Καλημέρα και σε σας. Λοιπόν, η διαδικασία γίνεται στα τυπογραφεία. Είναι μια πολύ επίπονη διαδικασία. Εγώ λέω ότι είναι μια καθημερινή γέννα με την έννοια ότι κάθε πρωί ξεκινάς με ένα λευκό χαρτί, για την ακρίβεια με 16 λευκές σελίδες και πρέπει αυτές οι σελίδες να γεμίσουν και να έχουν και ενδιαφέρον για το αναγνωστικό κοινό. Σήμερα είναι κάτι φρέσκο, κάτι που γίνεται σήμερα, και αύριο είναι κάτι άλλο και έχει βέβαια μια μεγάλη δυσκολία το να βρεις τη θεματολογία σου, να την ψάξεις μόνος σου . Και η θεματολογία έρχεται με τα δελτία τύπου, έρχεται με τις ανακοινώσεις και με πολλούς άλλους τρόπους. Τώρα πια τις εφημερίδες τις βοηθάει και το κομμάτι της ενημέρωσης το οποίο είναι πολύ σύνθετο με την έννοια ότι έχουμε μία εισροή πληροφοριών πάρα πολύ μεγάλη . Από εκεί και πέρα η εφημερίδα την εισροή πληροφοριών την περνάει από το δικό της «κόσκινο».  Επιλέγει αυτά τα οποία θέλει, αυτά που νομίζει ότι ικανοποιούν το αναγνωστικό της κοινό .
 Η υπόλοιπη διαδικασία τώρα. Αυτό το υλικό όταν συλλέγεται, σελιδοποιείται τώρα πια με διαδικασίες πολύ σύγχρονες, μέσα από Η/Υ, μέσα από προγράμματα τα οποία είναι ειδικά προσαρμοσμένα για τις ανάγκες των εφημερίδων. Αυτοί που κάνουν τη σελιδοποίηση έχουν μπροστά στους υπολογιστές τους την εικόνα της εφημερίδας και τις σελίδες της. Τοποθετούν τα κείμενα έτσι όπως ξέρουν ανάλογα με τη σημαντικότητά τους, ανάλογα με το θέμα τους. Η εφημερίδα είναι χωρισμένη  σε κατηγορίες σελίδων, δηλαδή οι αναγνώστες της μετά από κάποιο διάστημα ξέρουν τι θα βρουν και πού θα το βρουν. Κάποιες σελίδες δίνουν πολύ μεγάλη έμφαση στον πολιτισμό και στον αθλητισμό. Οι χρηστικές πληροφορίες επίσης έχουν συγκεκριμένες σελίδες, το ίδιο και οι αρθογραφίες που είναι το δυνατό σημείο της εφημερίδας όπως και  τα τοπικά θέματα. Γιατί ας μην το ξεχνάμε ότι μιλάμε για τοπική εφημερίδα.  Μετά το κομμάτι της σελιδοποίησης, που είναι πιο πολύ  γράψιμο , σχεδιασμός και γραφιστική, ακολουθεί το τεχνικό κομμάτι που είναι το τυπογραφείο, όπου ό,τι υπάρχει στον υπολογιστή μας μετατρέπεται σε σελίδα και  στην εφημερίδα που βλέπουμε το πρωί στο περίπτερο.

Ερ.:  Πόσα έντυπα τυπώνονται την μέρα; Υπάρχει μείωση αναγνωστών μετά την κυκλοφορία ηλεκτρονικών εφημερίδων;
Απ.:Το τοπικό  κοινό  είναι σταθερό. Βεβαίως η οικονομική κρίση έχει πλήξει τον κόσμο αλλά δεν τον έχει πλήξει σε σχέση με την εφημερίδα. Ίσως γιατί είναι μικρό το ποσό ,ίσως και γιατί έχει ο κόσμος  ψυχικό δέσιμο  με την εφημερίδα, δηλαδή ο αναγνώστης της τοπικής εφημερίδας ξέρει ότι κάθε πρωί θα πάρει την εφημερίδα του. Και αυτό είναι μια σχέση πολλών χρόνων και είναι κάτι το οποίο δεν θέλει να το χάσει. Δηλαδή υπάρχει περίπτωση η εφημερίδα να μην πάει στον συνδρομητή, γιατί μπορεί να έγινε ένα μπέρδεμα στο ταχυδρομείο. Τότε δημιουργείται η αντίδραση «Πού είναι η εφημερίδα μου;». Είναι μια πολύ ζεστή  και πολύ δυνατή σχέση ανάμεσα στο αναγνωστικό κοινό και την τοπική εφημερίδα.

Ερ.: Ποιο είναι το ωράριο εργασίας ενός δημοσιογράφου;
Απ.: Δεν έχει ωράριο. Ο δημοσιογράφος δουλεύει πάρα πολλές ώρες και δουλεύει και Χριστούγεννα και Πάσχα και Σαββατοκύριακο και όταν τον καλέσει το καθήκον. Γενικά έχει  και πάθος και μεράκι αυτός ο δημοσιογράφος. Είναι μια δουλειά την οποία την κάνεις κατά τη δική μου άποψη μόνο όταν την αγαπάς. Αν δεν την αγαπάς και την κάνεις για να βγάλεις ένα μεροκάματο,αυτό το βγάζεις και οπουδήποτε αλλού. Αλλά αυτοί που κάνουν αυτή τη δουλειά την αγαπούν, την λατρεύουν και την κάνουν με οποιεσδήποτε συνθήκες.

Ερ.: Τι αλλαγές έχει φέρει στην έκδοση εφημερίδων η σύγχρονη τεχνολογία πχ το internet;
Απ.: Η σύγχρονη τεχνολογία βοήθησε πάρα πολύ τις εφημερίδες. Δηλαδή τις πέρασε από την παλαιά στην σύγχρονη εποχή. Τις έχει διευκολύνει αφάνταστα. Έτσι η εισροή πληροφοριών είναι καταπληκτική.

Ερ.: Βασικές διαφορές ανάμεσα στην έντυπη και στην ηλεκτρονική εφημερίδα;
Απ.: Οι διαφορές είναι ότι το χαρτί είναι χαρτί και παίζει πάντοτε τον ρόλο του. Μπορείς πάντοτε να παίρνεις την εφημερίδα και τον καφέ σου στον καναπέ, στο κρεβάτι σου και να διαβάζεις . Έχεις την άνεση αυτή. Η ηλεκτρονική εφημερίδα έχει πολύ εύκολη προσβασιμότητα, όπως όλα τα είδη της ηλεκτρονικής ενημέρωσης, δηλαδή η ενημέρωση μέσω του facebook ή από το Twitter . Βέβαια για αυτόν τον λόγο οι εφημερίδες προσπαθώντας να καλύψουν και το κομμάτι αυτό έχουν βγει και ηλεκτρονικά. Η εφημερίδα μας έχει προχωρήσει και σε ηλεκτρονική έκδοση,  τη βλέπετε και στο διαδίκτυο ανεβασμένη ταυτόχρονα με την ώρα που είναι και στα περίπτερα. Έτσι εξασφαλίζουμε και τα δύο κομμάτια.

Ερ.: Υπάρχει μέλλον στις έντυπες εφημερίδες;
Απ.: Θεωρώ ότι υπάρχει, γιατί πολλοί υποστηρίζουν ότι το χαρτί, το έντυπο κομμάτι και όλα αυτά δεν πρόκειται να σταματήσουν, δηλαδή δε θεωρούμε ότι κάποια στιγμή θα πάψουμε να διαβάζουμε την έντυπη μορφή. Το ηλεκτρονικό κομμάτι έχει και αυτό τις δυσκολίες του -  πιστεύω ότι αυτά τα δύο είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα.  

Ερ.: Με ποια θέματα ασχολείται η εφημερίδα; Τι αποτελεί πρώτο θέμα, σημαντική είδηση για την εφημερίδα σας;
Απ.: Είναι τοπική εφημερίδα, ασχολείται με τα τοπικά θέματα, αυτά είναι τα πρωτοσέλιδά της και από εκεί και πέρα επιμένει στην καθημερινότητα των πολιτών. Τον τελευταίο καιρό προβάλαμε πολλές δραστηριότητες.

Ερ.: Τι ειδικότητες και πόσους υπαλλήλους απασχολεί η εφημερίδα σας;
Απ.: Οι ειδικότητες που απασχολεί είναι δημοσιογράφοι, σελιδοποιητές, τυπογράφοι. Έχει 5-10 υπάλληλους υπάρχουν όμως και πολλοί άλλοι συνεργάτες. Η εφημερίδα μας έχει 5 εκδόσεις την εβδομάδα , κυκλοφορεί από Τρίτη έως Σάββατο.

Ερ.: Σας ευχαριστούμε πολύ για τον πολύτιμο χρόνο που αφιερώσατε. Ελπίζουμε να τα ξαναπούμε.
Απ.: Και εγώ σας ευχαριστώ. Καλή σας μέρα.
ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ
ΜΟΝΤΑΖ ΣΕ ΡΙΖΟΧΑΡΤΟ



ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΕ ΦΙΛΜ ΤΣΙΓΚΟΥ ΣΤΟ ΦΩΤΟΜΕΤΑΦΟΡΕΙΟ

ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ