Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012


«Ο Αμερικάνος» του  Αλ. Παπαδιαμάντη
 στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης

Το 1ο ΓΕΛ Κοζάνης σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Φιλολόγων υπό την επίβλεψη της κ. Γιάννας Γκουτζιαμάνη την Τετάρτη 21-12-2011 και ώρα 8 μ.μ. στο Λαογραφικό Μουσείο ζωντάνεψε με λόγο και μουσική το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη « Ο Αμερικάνος».
100 χρόνια μετά το θάνατο του συγγραφέα,10 άτομα ταξίδεψαν όσους βρέθηκαν εκείνο το χειμωνιάτικο βράδυ στο ισόγειο του Μουσείου, στο χρόνο και στον κόσμο του Παπαδιαμάντη και έδωσαν απάντηση στα δύο ερωτήματα του διηγήματος: α) Ποιο είναι το τίμημα της ξενιτιάς και του πλούτου; β) Πώς αντέχει η αγάπη στο χρόνο;
Ο Έλληνας ξενιτεμένος που γυρίζει πλούσιος στην πατρίδα του παραμονή Χριστουγέννων μετά από 20 χρόνια απουσίας έχει χάσει κάθε επαφή με πρόσωπα και πράγματα και θεωρείται από όλους «ξένος». Για καλή του τύχη αναγνωρίζεται από έναν συντοπίτη του και έτσι επανασυνδέεται με το νησί του, αλλά και την αρραβωνιαστικιά του που τον περίμενε όλα αυτά τα χρόνια.
Η δραματοποιημένη αφήγηση συγκίνησε ιδιαίτερα το κοινό  θίγοντας το θέμα της ξενιτιάς και της  αντοχής της αγάπης στο χρόνο.
Αφήγηση: Καλατζή Ευαγγελία, Καρβέλα Σοφία,  Κυριακόπουλος Κυριάκος,    Λυπιρίδου Θεοδώρα, Μπετσάκος Παναγιώτης,  Ρεπανάς Θόδωρος,  Σταμκόπουλος Νίκος , Στάμκου Σταυρούλα,  Χαϊντούτης Μιχάλης,  Χασιώτη Ελένη,   Χολέβας Στέφανος.   
Τραγούδι: Ρούσα Σοφία ( μουσικός)